problem linux root
Moderator: Moderatorzy
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
problem linux root
Usiłuję zainstalować flasha do mozilli pod ubuntu 9.04 i mam problem bo musze się zalogować jako root zeby wykonać pewnie czynności . Znalazłem ze trzeba wpisać takie coś
su
(podajesz hasło root'a) , lecz u mnie po wpisaniu su i po zatwierdzenie to sie pojawia ponizej wpisz hasło , miga kursor i nie moge tam hasła wpisać , nie wiem dlaczego . Czytałem również ze trzeba wl. roota , zainstalować go ale to też mi nie działa bo pisze ze czegoś nie znalazło . Prosze o pomoc , moze ktos wie jak zainstalować flasha prostym sposobem . z góry dziękuje
su
(podajesz hasło root'a) , lecz u mnie po wpisaniu su i po zatwierdzenie to sie pojawia ponizej wpisz hasło , miga kursor i nie moge tam hasła wpisać , nie wiem dlaczego . Czytałem również ze trzeba wl. roota , zainstalować go ale to też mi nie działa bo pisze ze czegoś nie znalazło . Prosze o pomoc , moze ktos wie jak zainstalować flasha prostym sposobem . z góry dziękuje
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: problem linux root
sudo passwd root
Powinno zadziałać.Podajesz swoje hasło,potem nowe hasło roota,i możesz się logować.
Ech te ubuntu...
Powinno zadziałać.Podajesz swoje hasło,potem nowe hasło roota,i możesz się logować.
Ech te ubuntu...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale wszystko można przecież zrobić przez sudo.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Można,ale wygoda pracy z sudo jest co najmniej wątpliwa,poza to polecenie wymyślono w innych celach niż kopiowanie microsoftowego UACJo_gurt pisze:Ale wszystko można przecież zrobić przez sudo.

Co to za Linux,co nie ma aktywnego konta roota.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Proste - mający inne zalety ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior