Zrywa połaczenie :(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
satman
Stały użytkownik forum

Zrywa połaczenie :(

Post autor: satman »

Kolega mi udostępnia radiówkę, mam do dyspozycji AP AirLive WL-5460AP v2. Moc sygnału i jakość są wystarczające. Jednak czesto następują zwiechy, zwolnienia. Podłaczyłem zamiast Airlive Edimaxa na USB i jest to samo, zrobilem jednak screeny z ustawien Ralinka i tak to wyglada:

Obrazek

Obrazek

Na drugim obrazku widac, że są jakieś straty w statystyce odbioru, ale ja nie potrafię wyciągnąć z tego żadnych wniosków :( Może jakiś fachowiec się wypowie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zrywa połaczenie :(

Post autor: Jo_gurt »

satman, napisz na początek jak to wszystko wygląda od strony sprzętowej. Tzn co z czym i gdzie.
satman
Stały użytkownik forum

OK, podłaczyłem antenę zewnętrzną (panelową) do Airlive WL-5460AP v2, który ustawiłem w trybie Client. Następnie przesyłam odebrany sygnał kablem do kompa. Uzyskałem połaczenie z Internetem ale zrywa i zwalnia bardzo często.
Chciałem sprawdzić jak to będzie na innym urządzeniu więc odłączyłem Airlive i podłączyłem poprzez USB kartę Edimax (antenę zewnętrzną oczywiście do Edimax), uruchomilem program Ralink, z którego screeny umiescilem powyzej. Internet nadal chodzi byle jak (więc wykluczam wadę lub złe ustawienia w Airlivie).
Na 2. screenie widac dużą liczbę zaginionych (chyba?) ramek, co jest chyba przyczyną zrywania. Jak to poprawić? Biegałem po balkonie z anteną szukając lepszego sygnału ale ten (pokazany na 1. screenie) jest najmocniejszy.
Mam nadzieje ze teraz juz jasno wyjasniłem problem?
Reset
Stały użytkownik forum

Nie wygląda to tak źle

Post autor: Reset »

Może problem nie jest u ciebie tylko u kolegi co net masz?
Kolega jakiego ma neta i czy nie odłącza cię dla zabawy jak coś ściągasz albo obciążasz sieć.
Bo czasem tak bywa....
Co do zwalniania jest tak jeszcze że może kolega ściąga z rapidshare np. i zabiera całe łącze a ty masz tylko 2% tego co zostaje. I powiem tak filmik na youtube ładuje się dłuuuugo.
Sprawdź przy takich zwolnieniach pingi.

Sprawdź sobie straty w pakietach.
I pingi do stron albo zrób tracert do strony i zobacz co wyskoczy.

Ten AP co masz jest bardzo dobry kosztuje koło 150zł ale jest wart tej ceny nie sypie się.
Jaka jest firma anteny?
satman
Stały użytkownik forum

Re: Nie wygląda to tak źle

Hmm, to jest możłiwe, że kolega też sciąga sporo, on ma neo. Aleczy to możliwe, żeby to powodowało aż takie straty u mnie? Że często nie mogę nawet strony www otworzyć?
antenę mam taką:

Obrazek

Opis anteny

Czekam na przejściówkę do przewodu antenowego, żeby podłączyć Linksysa WRT54G w miejsce Airlive (jako Clienta), może to coś zmieni? Który z tych dwóch routerów będzie lepszy?

Uruchomilem tracert, najpierw na dzialającym u mnie poprawnie innym połączeniu radiowym (z innego klienta, poprzez innego dostawce) i otrzymalem taki wynik:

Obrazek

Nastepnie podłączylem kompa pod omawiany wyzej zestaw i taki wynik:

Obrazek

Dodałem jeszcze 2 próby z bez-kabli.pl

Obrazek

Widac, że zawsze występują problemy, w punkcie 2. Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 2009-11-20, 15:39 przez satman, łącznie zmieniany 1 raz.
Reset
Stały użytkownik forum

Prosto

do tego nie potrzeba żadnych programów
Pewnie masz Windowsa kurcze nie pamiętam w 100% jak się robi na tamtym systemie ale spróbuje:
Klikasz Start>>>uruchom wpisujesz tam CMD i enter

Wyskoczy Ci taka czarna strona i tam piszesz np ping onet.pl
sprawdzisz w ten sposób ping i jakie masz straty pakietów.

Albo robisz to samo i zamiast ping wpisujesz tracert onet.pl

Ale wybieraj serwery mnie obciążone ale dobre z przepustowością będziesz miał bardziej wiarygodny wynik
np. ping na bez-kabli.pl mam średni 23 i 0 straconych pakietów

Ping jeszcze jeszcze daj .
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

satman pisze:Hmm, to jest możłiwe, że kolega też sciąga sporo, on ma neo. Aleczy to możliwe, żeby to powodowało aż takie straty u mnie? Że często nie mogę nawet strony www otworzyć?
Jeśli dość sporo obciąży łącze to może być tak jak piszesz. Być może udostępnia jeszcze komuś poza tobą a to już wiele tłumaczy.

Co do sprzętu to jest bardzo dobry.Zarówno AP jak i karta wi-fi. Myślę że u ciebie nie ma problemu tylko u kolegi.
Reset
Stały użytkownik forum

To samo myślę

Tak samo myślę.... że to twój kolega cię ładuje.

Sprawdź sobie jak będzie net wolno chodził i potem zadzwoń do niego i się zapytaj co robi.
Albo jeszcze lepiej idź do niego i zobacz:-)

Ciekawe jaki ma net i ile ty płacisz i za jaki transfer ?

I ile osób podłączył

Pozdrawiam
satman
Stały użytkownik forum

Nie na razie nic mu nie place, bardziej chcialem zrobic eksperyment czy i jak to bedzie chodzilo, bo ona masz szybszy internet niz mój, i rzeczywiscie: gdy jest ok to śmiga ładnie ale nagle zrywa sie i lipa :( Gdyby to miało działać to na pewno bysmy sie dogadali, ale to nie jest sprawa biznesowa.
Powiedzcie, czy z podanych przeze mnie wynikow tracera mozna cos wywnioskowac?
Reset
Stały użytkownik forum

tak

Można ale przydał by się jeszcze ping do tej strony.
A w tym straty pakietów.
Zrób sobie do kilku stron i napisz.
satman
Stały użytkownik forum

Zobilem kilka prob, nie bede wstawial screenow, wiec na 10 testow ping do bez-kabli.pl i tak: średni czas 30-50 ms, w 2 dwoch przypadkach straty wynosily 25%, raz 50%. Jednak we wczesniejszych testach straty byly nawet 75%.
Do onetu mialem pingi 23-50 ms i do 10%strat.
Podobnie bylo do wp.pl: 32-58 ms i 0-10% strat.
Ale teraz wlasnie dziala calkiem dobrze, zrobie jeszcze raz pingi gdy bedzie zawieszal sie.

Teraz są zwiechy i pingi wygladaja tak, że czas wha sie od 33-43 ms, utracono 4 z 10 pakietów,
Ostatnio zmieniony 2009-11-20, 19:21 przez satman, łącznie zmieniany 1 raz.
Reset
Stały użytkownik forum

Kurcze

Nie powinno być strat
Czyli gdzieś się one robią a jak daleko masz do kolegi??? I czy są jakieś przeszkody???
A jak się nic nie poprawi to odradzam ten net!!!

Zrób sobie te 2 testy jeszcze kilka razy w odstępach 1h i zobacz czy są jakieś zmiany.
Jak nie ma zrezygnuj z neta bo to nie będzie miało sensu.

Na takich stratach 75% - 50% nawet 25% on nie będzie super internetem cały czas będziesz miał problem np: przy ściąganiu dużych plików praktycznie będzie to nie możliwe. Będzie przerywało ściąganie albo będzie bardzo wolno szło.
satman
Stały użytkownik forum

Moze ktos ma jakis pomysl jak zlokalizowac jak pozbyc sie strat? Bo sygnal dociera do mnie calkiem OK, myślę.
ODPOWIEDZ