2 różne IP jednocześnie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qasq
Użytkownik forum

2 różne IP jednocześnie

Post autor: qasq »

1. Modem motorola, posiada zlacza LAN i USB, jesli podlacze go do komputera ktorymkolwiek kablem internet dziala (jest przydzielany przez dhcp w tym modemie)
2. Komputer stacjonarny w ktorym jak mysle jest problem z ustawieniami IP
3. Ap edimaxa.
4. laptop ktory ma miec internet.

Obrazek

Caly problem polega na tym, ze w momencie gdy komputer ma lacznosc ze swiatem, a ja podlacze LAN do karty sieciowej tego komputera (polaczenie Komputer <-> AP) To AP przydziela mu kolejny adres IP i w tym samym momencie trace internet z Modemu Kablowego (1) Oto ustawienia połączeń :

Obrazek

Szukalem w FAQ, ale nie znajduje konkretnej wskazowki, moze mnie ktos nakieruje :) ?

Myslalem o tej zakladce "konfiguracja alternatywna" aha i do poprzedniego temau, sprawdzilem TTL tego dostawcy, wynosi ono odpowiednio

Kod: Zaznacz cały

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z uľyciem 32 bajt˘w danych:

Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=6ms TTL=248

Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=7ms TTL=248

Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=9ms TTL=248

Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=8ms TTL=248

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:

Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:

Minimum = 6 ms, Maksimum = 9 ms, Czas ˜redni = 7 ms
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: 2 różne IP jednocześnie

Post autor: Blido »

Wygląda na to, że AP pracuje w trybie Client. Musisz przestawić w tryb Access Point, jeśli chcesz udostępnić net z kompa na laptopie.
PS. Czy nie prościej byłoby zaopatrzyć desktop w kartę WLAN pod USB lub PCI?
qasq
Użytkownik forum

AP działa na 100% w trybie AP, to jego domyślny tryb :) co do kompa nie mam na razie takiej możliwości, raz ze względu na brak wolnych złącz (obudowa micro pc) a dwa - finanse :) Wiem że w moim polączeniu wszystko wydaje się dobrze ustawione. Problem jest tylko mysle z tym podwójnym DHCP. Tak jakby windows odrazu informowal ModemKablowy ze IP zmieniło się. Dotychczas nie mialem takich perypetii. Teraz przypominam sobie ze kiedys na soiskach miałem podobny problem i wtedy poradzilem sobie z tą konfiguracją alternatywną. Z tymże teraz niby jest to ustawione prawidłowo a i tak nie działa :/
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Moim zdaniem rozwiązanie troche bez sensu ponieważ żeby mieć neta na lapku musisz mieć włączony komputer. Druga sprawa musisz skonfigurować odpowiednio połączenie sieciowe.
qasq
Użytkownik forum

dziękuję za kolejną opinię Przemysławie. Ja nie uważam że to bez sensu. Komputer ten działa od godz 8-23, a z laptopa korzysta się tylko 2-3h dziennie w ciągu dnia. Także dla tej konkretnej sytuacji ma to zastosowanie. Co do drugiego zdania, zaiste nie mogę się nie zgodzić, mało tego - o ich prawidłowość właśnie pytam :)
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

To roziązanie nie będzie działało!!
Po prostu musi być router przed AP (lub router ze zintegrowanym AP) i tego nie przeskoczysz :]
Do modemu podpinasz router,do routera AP (jeśli potrzeba) i komputery.
Jeżeli chcesz neta na lapku to tylko po lanie opis tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194
qasq
Użytkownik forum

przemek20011 pisze:To roziązanie nie będzie działało!!
Przemysławie, proszę abyś tutaj się nie bawił w bajek bajanie i jak nie masz konkretnych rad dla mnie o w ogóle nie udzielanie się. Bo na razie widzę że sobie tylko posty nabijasz swoimi uwagami. Za poradnik dziękuję, już zabieram się za czytanie. Jako dowód mam w pamięci jak to niedawno u mnie działało dzieleni łącza dokładnie w ten sam sposób - Speedtouch od netii -> USB do komputera - > po LANie do AP (tego samego z ktorym mam teraz problem) i z AP na inne komputery juz przez wifi. Tyle że wtedy po podłączeniu AP do kompa nie zrywało mi automatycznie połączenia z modemem, a teraz tak. To jedyna różnica którą muszę przeskoczyć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

qasq, zacznij od odpalenia ICS.
Jaki adres ma Edimax?
qasq
Użytkownik forum

ICS z tego co widze jest na 2 zrzucie, pierwszy obrazek z lewej włączone

Obrazek

chyba że należy włączyć takową usługę, ale jej nie znajduję. Ani ICS ani "usluga udostepniania polaczenia int." tez nie. Masz moze dokl. nazwe tej uslugi, albo moze nie zrozumialem :/

Edimax ma fabrycznie wyłączone DHCP i adres 192.168.2.1, dlatego by sie z nim polaczyc ustawilem w karcie statyczny adres 192.168.2.2
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Po odpaleniu ICS na połączeniu z kablówką, na karcie sieciowej powinien się sam ustawić adres 192.168.0.1 - nie dzieje się tak?
qasq
Użytkownik forum

Czy bierzesz pod uwagę że podłączenie kablówki nie zachodzi na karcie sieciowej, ale na emulowanej karcie ? Modem kablowy jest podłączony przez USB do tego komputera. Być może rzeczywiście dlatego ta zmiana nie zachodzi :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qasq pisze:Czy bierzesz pod uwagę że podłączenie kablówki nie zachodzi na karcie sieciowej, ale na emulowanej karcie ?
Biorę, ale to samo przecież się dzieje jak podłączasz dowolny innym modem USB. Tworzona jest po prostu wirtualna karta sieciowa, która dla wyższych warstw jest tym samym co zwykła sieciówka. Także IMO nie tu problem.
Windows oryginał czy jakiś wynalazek MX, RGB, itp itd?
qasq
Użytkownik forum

no właśnie windows wynalazek WINDOWZ.... Za jakies 1,5h bede znow fizycznie na miejscu, i spróbuję zrobic analogiczne połączenie ale zamiast stacji uzyje laptopa z win prof. Jesli problem sie ponowi -> wine ponosi ustawienie modemu, jesli nie -> wine bierze system. Dobrze kombinuję?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

przemek20011 pisze:Jeżeli chcesz neta na lapku to tylko po lanie
Drogi Przemku, dziękuję Ci serdecznie w imieniu całej Społeczności Forum za wyprowadzenie nas z błędu w którym żyliśmy przez ostatnie kilka lat. Teraz już wiemy że laptop może być połączony z internetem oraz z siecią lokalną tylko i wyłącznie przewodowo, przez LAN. A myśmy tu w swej nieskończonej głupocie próbowali zestawiać na laptopach połączenia bezprzewodowe.
Jo_gurt pisze:Po odpaleniu ICS na połączeniu z kablówką, na karcie sieciowej powinien się sam ustawić adres 192.168.0.1 - nie dzieje się tak?
Dlatego przypuszczam, że AP działa w trybie Client. Inaczej system automatycznie ustawiłby IP karty sieciowej LAN na 192.168.0.1 i za jej pomocą dalej udostępniał połączenie internetowe.
qasq, upewnij się co do tych ustawień AP.
qasq pisze:Czy bierzesz pod uwagę że podłączenie kablówki nie zachodzi na karcie sieciowej, ale na emulowanej karcie ? Modem kablowy jest podłączony przez USB do tego komputera. Być może rzeczywiście dlatego ta zmiana nie zachodzi :/
To raczej nie jest źródło problemu, bo np. E220 też jest podłączany przez USB, a połączenie z niego udostępniałem jednocześnie przez LAN i WLAN.
qasq
Użytkownik forum

Dobrze, bede na miejscu sprawdzę ten myk ze zmianą IP po włączeniu ICS, oraz jak to zadziała na laptopie i bede na bieżąco informował :)

[ Dodano: 2009-11-20, 22:34 ]
na laptopie udalo sie, wiec jestem juz po reinstalu na stacjonarnym. tu takze obylo sie bez problemow i polaczenie nie jest zrywane. teraz mam problem juz tylko z ustawieniem poprawnie AP:

Obrazek

[ Dodano: 2009-11-20, 22:44 ]
ok sukces. jednak jedyny problem stanowil serwer dns dostawcy ktorego nijak nie potrafilem uzyskac. az przypadkiem zobaczylem go w szczegolach aktualnego polaczenia USB : Obrazek

inernet hula. podziękować mogę wszystkim, ale głównie osobie ktora zwrocila uwage na system operacyjny. wielkie dzieki :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Właśnie niestety, wynalazki tego typu są często pociachane bez pojęcia z usług, które tylko pozornie są zbędne. Także używanie tego syfu to proszenie się o problemy.
ODPOWIEDZ