Konfiguracja TL-WR543G - jest połączenie, brak internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja TL-WR543G - jest połączenie, brak internetu
Witam.
Mam następujący problem.
Zbudowaliśmy ze znajomym połączenie bezprzewodowe pomiędzy moim mieszkaniem a jego.
Wygląda to tak:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->WR543G(tryb AP)->(WiFi)->laptop
Po konfiguracji Qick WR543G laptop łączy się bezprzewodowo z WR543G ale internet nie działa. Wstępnie zapora w laptopie jest wyłączona, w WR543G równiez, zabezpieczenia wyłączone. Ale przy podłączeniu:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->laptop - internet działa
jak również:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->Wireless AP Edimax->(WiFi)->laptop - internet działa.
Probowałem juz róznych konfiguracji WR543G i nic. Laptop łączy sie bezprzewodowo ale internet nie działa. Ponieważ Edimax nie jest mój i muszę go oddać, czy da się jakos to skonfigurować na WR543G?
Ponieważ jestem teraz w pracy w tym momencie nie mam możliwości podania dokładnieszych parametrów.
Mam następujący problem.
Zbudowaliśmy ze znajomym połączenie bezprzewodowe pomiędzy moim mieszkaniem a jego.
Wygląda to tak:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->WR543G(tryb AP)->(WiFi)->laptop
Po konfiguracji Qick WR543G laptop łączy się bezprzewodowo z WR543G ale internet nie działa. Wstępnie zapora w laptopie jest wyłączona, w WR543G równiez, zabezpieczenia wyłączone. Ale przy podłączeniu:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->laptop - internet działa
jak również:
Neostrada->(kabel)->ADSL linksys->(kabel)->Nanostation2(tryb AP)->(WiFi)->Naonostation2(tryb Client)->(kabel)->Wireless AP Edimax->(WiFi)->laptop - internet działa.
Probowałem juz róznych konfiguracji WR543G i nic. Laptop łączy sie bezprzewodowo ale internet nie działa. Ponieważ Edimax nie jest mój i muszę go oddać, czy da się jakos to skonfigurować na WR543G?
Ponieważ jestem teraz w pracy w tym momencie nie mam możliwości podania dokładnieszych parametrów.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja TL-WR543G - jest połączenie, brak internetu
ventil, przede wszystkim musisz podać adresy na wszystkich urządzeniach. Podejrzewam, że tu jest błąd.
-
No to dopiero po południu bo do 14 pracuję i nie mam mozliwości. Zastanawia mnie tylko dlaczego bezproblemowo działa z edimaxem a nie działa z tp-linkiem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mogę tylko pozgadywać, bo nie dałeś nawet konkretnego modelu Edimaksa, ale wietrzę problem z adresami i NATem. Pamiętać trzeba, że WR543G to router a nie AP.
-
No właśnie czy to nie jest powodem że ten zestaw nie działa. Byc moze powinienem kupic model 501 który pracuje jako AP?Jo_gurt pisze:Pamiętać trzeba, że WR543G to router a nie AP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak zapewne byłoby wygodniej, ale jak jest WR543G to i jego powinno się dać odpowiednio skonfigurować.ventil pisze:Byc moze powinienem kupic model 501 który pracuje jako AP?
-
Ok. dzieki za podpowiedź. W takim razie musze być przy sprzęcie żeby jakiekolwiek parametry podać.Jo_gurt pisze:[...]
Tak zapewne byłoby wygodniej, ale jak jest WR543G to i jego powinno się dać odpowiednio skonfigurować.
[ Dodano: 2009-11-21, 11:29 ]
Kolego Jo_gurt, w innym temacie dotyczącym WR543G i zrobienia z niego AP napisałeś tak:
1. Wyłączasz serwer DHCP
2. Konfigurujesz szyfrowanie WiFi
3. Ustawiasz adres LAN z tej puli co kompy
4. Podłączasz skrętkę "z sygnałem" pod LAN (WAN pusty).
Może w ten sposób najpierw spróbować? Tylko jak mam rozumieć pkt.3? Właściwie to tylko będę używał dwóch laptopów.
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 09:49 przez ventil, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Chodzi o IP do zarządzania WR543G, w zależności od ustawienia pierwszego routera ustawiamy IP WR543G na podobne spoza puli DHCP.ventil pisze:3. Ustawiasz adres LAN z tej puli co kompy
Nie pomagam na PW!
-
Witam ponownie.
Zrobiłem w/g poniższego "schematu":
1. Wyłączasz serwer DHCP
i... działa! Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Jednak chciałbym wiedzieć w takim razie w jakim przypadku stosuje się wejście WAN w tym modelu?
W trybie AP client router odbieramy sygnał bezprzewodowo od ISP i przesyłamy dalej po LAN. Tak rozumiem. Więc w trybie AP router myślałem że odbieramy od ISP podłączając do WAN i rozsyłamy bezprzewodowo lub poprzez wyjścia LAN. Tak właśnie działał ten Edimax wireless AP. Wiec dlaczego ten tp-link w ten sposób nie działa?
I jeszcze jedno pytanie - choc internet działa to cały czas wyświetla mi się ikona pobierania adresu sieciowego choć we właściwościach tcp/ip adres, maska i brama są wpisane (nie automatycznie).
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
Zrobiłem w/g poniższego "schematu":
1. Wyłączasz serwer DHCP
i... działa! Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Jednak chciałbym wiedzieć w takim razie w jakim przypadku stosuje się wejście WAN w tym modelu?
W trybie AP client router odbieramy sygnał bezprzewodowo od ISP i przesyłamy dalej po LAN. Tak rozumiem. Więc w trybie AP router myślałem że odbieramy od ISP podłączając do WAN i rozsyłamy bezprzewodowo lub poprzez wyjścia LAN. Tak właśnie działał ten Edimax wireless AP. Wiec dlaczego ten tp-link w ten sposób nie działa?
I jeszcze jedno pytanie - choc internet działa to cały czas wyświetla mi się ikona pobierania adresu sieciowego choć we właściwościach tcp/ip adres, maska i brama są wpisane (nie automatycznie).
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja właśnie tak wykorzystuje tego AP. Dostaje adresy od ISP wpisuje statycznie w zakładce wan i dalej rozsyłam po wi-fi jak i lanie.ventil pisze: Jednak chciałbym wiedzieć w takim razie w jakim przypadku stosuje się wejście WAN w tym modelu?
Więc w trybie AP router myślałem że odbieramy od ISP podłączając do WAN i rozsyłamy bezprzewodowo lub poprzez wyjścia LAN. Tak właśnie działał ten Edimax wireless AP. Wiec dlaczego ten tp-link w ten sposób nie działa?.
Mam też drugą sytuację w której podłączam rj45 do Lan1 i dalej rozsyłam albo po wi-fi lub po kolejnych wejścach lan.
Uzależnione jest to od ISP, sposobu szyfrowania, itd.