Tragiczny zasięg 3G Era we Wrocławiu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tragiczny zasięg 3G Era we Wrocławiu
Witam,
Mam pytanie odnośnie zasięgu 3G we Wrocławiu, czy Wy też w Erze nie macie zasięgu 3G a wg mapki powinien być?
Mam pytanie odnośnie zasięgu 3G we Wrocławiu, czy Wy też w Erze nie macie zasięgu 3G a wg mapki powinien być?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Tragiczny zasięg 3G Era we Wrocławiu
Zauważ,że mapka pokazuje tylko mniej więcej zasięg na zewnątrz budynków.
-
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie w przypadku Ery tak jest, mam -102dBm 3G czyli tak jakby zasięgu nie było.Patryk pisze:Zauważ,że mapka pokazuje tylko mniej więcej zasięg na zewnątrz budynków.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ale ja mam problem na zewnątrz właśnie ;/ Ja używam zazwyczaj modemu USB z routerem to na oknie stawia i jest OK, ale jak gdzieś wychodzę to wolę kartę ExC Optiona i mam z nią problem w okolicach Placu Grunwaldzkiego jest OK, ale np. Placu Dominikańskiego kiepsko.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Marens w 3G sila sygnalu -102dBm to rownie dobrze moze byc ladny sygnal
ja mam wewnatrz budynku -100-105dBm i wyciagam 5mb/s - wszystko zalezy od odleglosci od nodeB i parametru EcNo , niestety w Erze czesto nodeb sa przetiltowane za bardzo w gore a czasami w dol i sa tego efekty
sam w Erze tak mam - jak wlaczyli u mnie w Aleksandrowie nodeB to przez tydzien od uruchomienia mialem piekny sygnal wewnatrz i na zewnatrz do 2km - potem ret podniesli i tragedia i ci co sa blisko maja problemy a Ci co sa daleko - np 5-10km maja ladny sygnal
Przyklad na zalaczniku tego "mojego" przetiltowanego nodeb - Era niestey ma w nosie uwagi klientow i nie wiem jak " zrobic " zeby tilt poprawnie ustawili
Wszystkie zrzuty byly robione centralnie w sektorze 1 - nie do pomyslenia jest by przy prawidlowym tilcie telefon-modem kilkaset metrow od nodeB "gubil" 1 sektor i logowal sie do 2i3 - spadek jakosci sygnaly takze jest niedopuszczalny - zrzuty byly robione przy bezposredniej widocznosci anten . Pozniej sa takie cyrki byl zasieg - zmienili katy i zasieg "uciekl"
Pisalem email do ery ale pewnie w koszu wyladowal
Ja 1,5km od tego nodeB-psc 348 zanim katy byly prawidlowe(na zero- bo takie sa przy wlaczaniu nowego nodeB) mialem dobry sygnal a pozniej mi "znikl" i na parterze go nie mam - widac Era ma polityke zeby wszyscy uzywali anten zewnetrznych sieja sygnal na 15-20km a 1km od noda syganlu nie ma
ps ten moj nodeB jakby byl poprawnie ustawiony to na zrzutach powinno byc zawsze aktywne a-348 z rssi na poziomie 500-600 ( -60-70dBm) z ecno -2-3 ... Widac jak na dloni tilt strzela do ptakow
Na koniec dopisze prosbe - Panowie z Ery naprawde mam prosbe ogromna - chyba ktos z Ery czyta to forum ? Prosze poprawcie to przetiltowanie sektora 1 psc 348 nodeB w Aleksandrowie Lodzkim RNC 5 CID 16837 lac juz nie musze pisac... Na zalaczonych zrzutach widac jak na dloni ze sektor zle dziala - chyba nie o to chodzi zeby dzialal byle jak... Sam mam chec przejsc do ery gdyz ten nodeB daje mi najlepszy sygnal , ale nie teraz jak mi sygnal "znikl" i sie popsul 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
- Guru bezprzewodowy
Coś w tym musi być, gdyż czasami w P4 przy -102dBm mam maksymalne osiągi (przeważnie w nocy, rano) natomiast w dzień przy takich parametrach jest tragicznie. Co do Ery to mam z 1km do NodeB i łapie w "określonych" miejscach.szalony pisze:Marens w 3G sila sygnalu -102dBm to rownie dobrze moze byc ladny sygnal
-
- Guru bezprzewodowy