Propozycja modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Propozycja modemu
Witam wszystkich.
Wiem, że tematów w sprawie propozycji modemu jest od groma, ale może poradzicie i tym razem. Myślę nad zakupem modemu z racji tego, że tam gdzie jeżdżę nie mam dostępu do stałego łącza aczkolwiek w większości jest tam HSDPA od całej Trójcy. Posiadam Thinkpada R61, który posiada zarówno PCMCIA jak i ExpressCard, dlatego pytanie jaki modem polecacie? Czytałem, że modemy Sierry są najlepsze. Czy jest różnica miedzy modemem na USB, PCMCIA, ExpressCard? Moc sygnału, stabilność? Krótszy czas na baterii laptopa? Będe wdzięczny za rade.
Wiem, że tematów w sprawie propozycji modemu jest od groma, ale może poradzicie i tym razem. Myślę nad zakupem modemu z racji tego, że tam gdzie jeżdżę nie mam dostępu do stałego łącza aczkolwiek w większości jest tam HSDPA od całej Trójcy. Posiadam Thinkpada R61, który posiada zarówno PCMCIA jak i ExpressCard, dlatego pytanie jaki modem polecacie? Czytałem, że modemy Sierry są najlepsze. Czy jest różnica miedzy modemem na USB, PCMCIA, ExpressCard? Moc sygnału, stabilność? Krótszy czas na baterii laptopa? Będe wdzięczny za rade.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Propozycja modemu
Tak, cena. Modemy każdego rodzaju są lepsze i gorsze. Ja niestety nie mam porównania. Mam tylko tego z opisu nie narzekam, za grosze go teraz można kupić.lenovomaniac pisze:Czy jest różnica miedzy modemem na USB, PCMCIA, ExpressCard?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja tam jestem tradycjonalista i w modemie usb nie widzę nic dobrego.lenovomaniac pisze:Czy warto dorzucić do USB poza faktem, że jest bardziej uniwersalny?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Różnicy w działaniu nie ma, za to USB ma taką zalete że wrzucę go do każdego kompa - zarówno stacjonarnego, jak i laptopa 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale nie ma co ukrywać, że lepiej modemy działają na PCMCIA, Express, Mini PCI WAN bo w tych portach jest po prostu lepsze zasilanie.
Z USB za to rożnie.
Z USB za to rożnie.
-
Wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło.