MODEM HSDPA MERLIN U740

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
esoxlucius
Początkujący użytkownik forum

MODEM HSDPA MERLIN U740

Post autor: esoxlucius »

Witam, jako laik prosze o info - mam laptopka ToshibeA300-211 - oczywiscie z wifi - mam bezprzewodowy internet w domku z rutera, ale laptopa zabieram w "teren" i potrzebuje bezprzewodowego internetu - nie chce sie wbijać w abonament i ilus tam letnie umowy z opkami gsm, potrzebuje łącza na doładowanie - podobno jest to mozliwe za posrednictwem takiego modemu: MODEM HSDPA MERLIN U740, ale nie mam pojecia jak to działa i czy jest kompatybilne z moim lapkiem, poza tym czy do tego sie laduje i jakie karty operatora? same?????, byłbym wdzieczny za info ale w stylu "jak krowie na rowie" wielkie dziek z góry.
loczi
Użytkownik forum

Re: MODEM HSDPA MERLIN U740

Post autor: loczi »

Co do tego modemu to czytałem, że jest kiepski.

Co do obsługi to kupujesz starter np simplus i wykupujesz pakiet internetowy najtańszy 25MB za 5zł największy 500MB za 35zł. Oczywiście są inne sieci, ale tego szukaj w dziale wybór operatora.

A co do połączenia wkładasz kartę sim do telefonu aktywujesz ją kupujesz pakiet internetowy. Wkładasz do modemu. Na komputerze instalujesz sterowniki lub same się instalują. I np na winXP robisz Start->Połącz z->i wybierasz nowe połączenie.

PS.Mogę się mylić
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: MODEM HSDPA MERLIN U740

Post autor: ksx4system »

Merlin U740 NIE jest kiepski ;) owszem, mam go krótko natomiast zdarzało mi się łapać Play'owską falę w różnych dziwnych miejscach (ruiny bunkra lub podobnego budynku z czasów komunizmu na górce, mój dom, gdzie zwykłe radio i komórki znajomych z Orange gubią sygnał, szkoła ze wszystkich stron otoczona blokami) - jak dotąd ani razu nie rozłączył.

edit:

a co do samego wyboru dostawcy internetu...

Plus GSM => iPlus simdata: jeśli chcesz mieć zasięg w bardziej dziwnych miejscach niż te, które odwiedzam (czyli chyba wszędzie). DROGO! :szok:

Play => Play Online: jeśli znacznie okrojony zasięg Ci pasuje jeśli tylko cena jest niska. :cwaniak:
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ODPOWIEDZ