Co myślicie o tzw. osiedlówkach ?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

Co myślicie o tzw. osiedlówkach ?

Post autor: Jarek7 »

Heya,mój znajomy który mieszka ode mnie 4km posiada internet 'osiedlowy' i mieszka gdzieś z 500-600m od tego nadajnika i u niego internet chodzi znakomicie,tylko czasami neta niema po burzy bądź jak moooocno snieg pada.I moje pytanie jest takie...Jak ja mieszkam 4km od tego nadajnika to są szanse też na taki szybki internet ??dodam ze ten nadajnik znajduje sie na wysokiej takiej wieży...i na pewno ten nadajnik znajdujde sie nad drzewami...i moje drugie pytanie...czy opłaca się brać 2mbit/s za 59 zł ?

napisałem wiezy to firefox podkreslil wyraz a jak napisałem wierzy to wszystko jest ok :D więc Ty jogurt zrobiłes błąd :]
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 20:53 przez Jarek7, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Co myślicie o tzw. osiedlówkach ?

Post autor: Jo_gurt »

Przede wszystkim czy masz 100% widoczność optyczną ze stacją operatora i w jakiej częstotliwości działa?
Poza tym i tak najlepiej skontaktować się z ISP. My tu możemy tylko zgadywać a on ci powie co i jak.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jarek7 pisze:Jak ja mieszkam 4km od tego nadajnika to są szanse też na taki szybki internet ??
A orientujesz się w jakiej technologii i na jakiej częstotliwości jest ta sieć? Bo jeśli WiFi 2,4GHz to nawet przy optycznej widoczności z tej odległości link będzie bardzo niestabilny. WiFi 5GHz powinno działać bez problemu.
Jarek7 pisze:napisałem wiezy to firefox podkreslil wyraz a jak napisałem wierzy to wszystko jest ok :D więc Ty jogurt zrobiłes błąd :]
:rotfl2: słownik Firefox jest dla Ciebie wyrocznią? Poza tym nic dziwnego że podkreślił, skoro napisałeś wiezy zamiast wieży :]
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Jarek7 »

No nie...rozpisałem się tak juz chciałem dodać odpowiedz a dostałem ostrzezenie i musze od nowa pisać..a więc tak ... <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jaka to jest częstotliwośc...probowlaem sie do nich dodzwonic lecz nie moge bo co chwile jest 'nie ma takiego numeru...'a jak wyslalem e-maila to czekam na odp ponad 4dni.Tutaj macie namiary na ten internet http://www.pai.net.pl/index.php?option= ... &Itemid=65
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jarek7 pisze:Tutaj macie namiary na ten internet http://www.pai.net.pl/ind...d=147&Itemid=65
Nigdzie nie napisali w jaki sposób dostarczają Internet abonentom. Ale link do stacji mają niezły - ponoć wyłącznie światłowody :ok: . Mają opcje nawet do 10Mb/s więc nie sądzę żeby tak duża firma babrała się w 2,4GHz jak jakiś urynet.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jarek7 pisze:napisałem wiezy to firefox podkreslil wyraz a jak napisałem wierzy to wszystko jest ok :D więc Ty jogurt zrobiłes błąd :]
Przemyśl jeszcze raz sprawę ;)
Jarek7 pisze:probowlaem sie do nich dodzwonic lecz nie moge bo co chwile jest 'nie ma takiego numeru...'a jak wyslalem e-maila to czekam na odp ponad 4dni.Tutaj macie namiary na ten internet
To coś cienko z kontaktem. Nie wróży to zbyt dobrze na przyszłość.
Powiem tak: 4km to sporo i szanse są naprawdę niewielkie. Natomiast jeśli sprzyjają warunki i człowiek zna się na rzeczy to nie jest to niewykonalne.
ODPOWIEDZ