Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
Hejka jestem tu nowy nie wiem czy piszę w odpowiednim temacie - jak zły to przepraszam , a mam takie pytanko w odległości 100 metrów od miejsca w którym mieszkam jest budynek w którym jest kablówka UPC ,jednak nie chcą podciągnąć mi kabla to budynku w którym mieszkam czy istnieje jakis sposób przekazu sygnału drogą radiową np coś zamontować żeby nadawało sygnał w budynku w którym jest UPC i coś zamontować u mnie żeby odbierało ten sygnał ,czy są takie urządzenia i jak są ile by to kosztowało , bo sąsiad się dowiadywał w 2008 roku to za podłączenie kablówki zawołali sobie 3 tyś zł ale i tak to uwarunkowali tym że musi być zgoda właścicieli poszczególnych domów na pociągnięcie linii naziemnej i kazali sąsiadowi taką zgodę załatwić - Paranoja
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stasiu1971, łącznie zmieniany 1 raz.
Kablówka dociągnieta jest do czteroklatkowego budynku nastepnie sa dwa domy jednorodzinne póżniej kamienica z jedną klatką no i następnie tam gdzie ja mieszkam też kamienica z jedną klatka,ale mniejsza o to czy była by możliwość przesłania tego sygnału z bloku (4 piętro mieszka mój znajomy) do mojego budynku drogą radiową (wi fi) albo jeszcze jakimś innym wynalazkiem
Generalnie linki punkt-punkt stawia się za pomocą AP+antena kierunkowa dla każdej strony.
Biorąc pod uwagę darmowe pasmo, to najlepiej w 5Ghz. Są gotowe urządzenia all-in-one (antena, poe, AP) typu NanoStation5.
chodzi mi właśnie o to czy na końcu kabla UPC można zamontować jakieś urządzenie żeby wysyłało sygnał normalnej telewizjny a u mnie w domu jakieś urządzenie obok telewizora żeby odbierało ten sygnał i normalnie mogłem przerzucać sobie programy - czy w ogóle takie urządzenia istnieją i czy to jest możliwe,cały problem polega na tym żebym nie musiał wywalić jakiś astronomicznej kwoty na doprowadzenie kabla do mnie do domu (jakieś niecałe 100 metrów)
Dodam że w tej chwili mam internet dostarczany anteną 5 ghz -mikrotik (o ile dobrze pamietam nazwe) - i właśni sie zastanawiałem czy takie coś może zadziałać w przekazie sygnału TV na telewizor
stasiu1971 jeżeli chodzi o telewizję to będzie bardzo trudno wręcz niemożliwe przerzucenie programów TV bezprzewodowo, a internet to bez mniejszych problemów przerzucisz pakiet 30 Mb/s no i po zakupieniu droższego sprzętu da radę 50 Mb/s ale 120 Mb/s to będzie już sztuka.
[ Dodano: 2009-11-25, 23:48 ]
stasiu1971 pisze:
Dodam że w tej chwili mam internet dostarczany anteną 5 ghz -mikrotik (o ile dobrze pamietam nazwe) - i właśni sie zastanawiałem czy takie coś może zadziałać w przekazie sygnału TV na telewizor
Jeżeli masz Mikrotika to bardzo dobry sprzęt Ale nie da rady za jego pomocą przesłać sygnału TV Internet bez problemu.