Modem Arris, Upc (chello) i router Asus rt-g32 - brak netu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem Arris, Upc (chello) i router Asus rt-g32 - brak netu.
Witam!
Walcze z konfiguracja jak w temacie i niestety bez powodzenia. Router dziala, sprawdzalem w innej sieci (gdzie nie ma modemu) i dzialal - net rodziela przez lan i wifi.
W UPC niestety jest ten nieszczesny modem i przypuszczam, ze tutaj jest problem. Wiec na moment obecny moge dostac ip i dnsy przez ich dhcp, lub wpisac je na stale. Obie opcje wyprobowane i neta brak. Moge pingowac router, ale z adresem bramy juz nie ma kontaktu.
Co robie zle? Czyzby potrzebna byla jakas dodatkowa konfiguracja? Czy moze operator stosuje jakies dodatkowe zabezpieczenia, ktore nie pozwalaja na korzystanie z routera?
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki jak to skonfigurowac.
Dzieki i pozdrowienia!
Walcze z konfiguracja jak w temacie i niestety bez powodzenia. Router dziala, sprawdzalem w innej sieci (gdzie nie ma modemu) i dzialal - net rodziela przez lan i wifi.
W UPC niestety jest ten nieszczesny modem i przypuszczam, ze tutaj jest problem. Wiec na moment obecny moge dostac ip i dnsy przez ich dhcp, lub wpisac je na stale. Obie opcje wyprobowane i neta brak. Moge pingowac router, ale z adresem bramy juz nie ma kontaktu.
Co robie zle? Czyzby potrzebna byla jakas dodatkowa konfiguracja? Czy moze operator stosuje jakies dodatkowe zabezpieczenia, ktore nie pozwalaja na korzystanie z routera?
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki jak to skonfigurowac.
Dzieki i pozdrowienia!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem Arris, Upc (chello) i router Asus rt-g32 - brak netu.
Nie ma czasem w UPC limitu TTL ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zdaje się na forum był jeden taki przypadek 

-
Wow! Panowie, jestescie jak blyskawica 
Robilem klon MAC'a, chociaz to w Asusie trzeba wpisywac recznie, ale zrobilem i chcyba dziala skoro dostalem z serwera ip i dnsy?
Ale studiuje i wydaje mi sie, ze robie blad - w przypadku modemu mam wpinac kabel do Ethernet LAN a nie do gniazda WAN tak?
Pozdrowienia!

Robilem klon MAC'a, chociaz to w Asusie trzeba wpisywac recznie, ale zrobilem i chcyba dziala skoro dostalem z serwera ip i dnsy?
Ale studiuje i wydaje mi sie, ze robie blad - w przypadku modemu mam wpinac kabel do Ethernet LAN a nie do gniazda WAN tak?
Pozdrowienia!
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinno byc tak:sayonerka pisze:w przypadku modemu mam wpinac kabel do Ethernet LAN a nie do gniazda WA
Modem<==kabel==>WAN routera ze sklonowanym MAC
Inna opcja to wyłaczenie modemu z prądu na 1 minutę i podłaczenie ponownie przy podłaczonym routerze.
Nie pomagam na PW!
-
Dobra, czyli tak robilem. Kabel z modemu podlaczylem do WAN w routerze i niestety tu cos nie chce dalej grac. Trzeba robic jakies przekierowania portow, czy jakies inne cuda wianki? W czym moze byc problem?
Dzieki!
Maly updejt:
Zrobil mi sie jakis psikus, bo: z ciekawosci podlaczylem sie przez wifi i net jest! Ale odszukuje adresy tylko, gdy wlaczony jest komputer stacjonarny z podpietym routerem O_o
O co tu chodzi? Na kompie stacjonarnym, tym z podpietym routerem net nie dziala w ogole
(modem wciaz wpiety w WLAN routera)
Dzieki!
Maly updejt:
Zrobil mi sie jakis psikus, bo: z ciekawosci podlaczylem sie przez wifi i net jest! Ale odszukuje adresy tylko, gdy wlaczony jest komputer stacjonarny z podpietym routerem O_o
O co tu chodzi? Na kompie stacjonarnym, tym z podpietym routerem net nie dziala w ogole

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sayonerka, a modem nie jest podpięty przez USB do PCta jednocześnie?
-
Nie. Z modemu wylazi jeno kabel Ethernet i te telewizyjne badziewie UPC...
I jak Panowie? Nikt nie wie co to moze byc? Bo juz mnie krew zalewa przy tym zakichanym sprzecie...
Updejt - ufff, udalo sie. Dla majacych podobny problem: okazalo sie, ze klopoty sprawial sklonowany adres MAC karty sieciowej. Wystarczylo pozostawic pole puste i router dostal nowe IP i nowy adres bramki i wszystko gra!
Dzieki za pomoc!
I jak Panowie? Nikt nie wie co to moze byc? Bo juz mnie krew zalewa przy tym zakichanym sprzecie...

Updejt - ufff, udalo sie. Dla majacych podobny problem: okazalo sie, ze klopoty sprawial sklonowany adres MAC karty sieciowej. Wystarczylo pozostawic pole puste i router dostal nowe IP i nowy adres bramki i wszystko gra!

Dzieki za pomoc!