Jaki sprzęt do zrobienia wifi w domu(ICON225+router3g+antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
k3nio
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt do zrobienia wifi w domu(ICON225+router3g+antena

Post autor: k3nio »

Witam
Wcześniej już pisałem na ten temat ale teraz po przestudiowaniu wielu tematów muszę wszystko pozbierać do kupy.
Na razie posiadam modem: OPTION GI0225
Jednak chciałbym zwiększyć szybkość neta bo choć mieszkam koło warszawy to średnia prędkość wynosi około 100-200kb/s, co jest dość słabym wynikiem.
Dlatego chciałbym założyć antenę zewnętrzną co pewnie przyspieszy prędkość, oraz jakiś router.
Myślę że router Edimax 3G-6200N oraz antena:
http://allegro.pl/item811623934_antena_ ... range.html
będą pasowały.
Z tego co piszą to ten router będzie działał z moim modemem i wszystko będzie dobrze działać.
Lecz nie wiem czy taka antena wystarczy bo na tym mi najbardziej zależy.
Chętnie wysłucham waszych opinii dotyczące tego zestawu i tej anteny.

I jeszcze jedno. Jak się połączyć jeśli będę miał ten router? Przez jakiś program który dostanę z routerem czy przez ten który dostałem z modemem albo jeszcze inaczej??
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki sprzęt do zrobienia wifi w domu(ICON225+router3g+antena

Post autor: Cz3ski »

Na temat anteny nic nie powiem o nie znam jej, jeżeli chodzi o Router to po wpięciu modemu do routera będziesz musiał zalogować się na niego ( w instrukcji obsługi jest napisane jak to zrobić ) i tam wtedy konfigurujesz sieć np. dajesz jej własną nazwę i najważniejsze zabezpieczasz hasłem przed niepowołanymi użytkownikami.
EeePC 904HD + Huawei E169
ODPOWIEDZ