Problem Z Wifi na Laptopie i Telefonie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Planet
Początkujący użytkownik forum

Problem Z Wifi na Laptopie i Telefonie

Post autor: Planet »

Witam
Mam router Planet wrt 414 którym dziele neta na 2 kompy ( kablem ) . Ostatnio zakupiłem telefon i laptopa z WiFi . W routerze konfigurację zrobiłem :czyta: ( tzn. automatyczne przydzielanie ip , szyfrowanie WAP i hasła ) Na stacjonarym net nadal śmiga :ok: lecz na laptopie po znalezieniu sieci prosi o hasło , wpisuje je , czekam z 30 sec i chmurka " Ograniczenie lub brak łączności "i neta nie ma :klnie: . Na telefonie zaś gdy próbuje się połączyć ( tak samo wpisuje hasło itd. ) wyskakuje błąd " Serwery DNS nie odpowiadają " :gwiazdki: :gwiazdki:

Wie ktoś jak można to naprawić ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

ps. Internet mam radiowy który idzie przez antene do modemu z niego do routera i potem na komputery ( 2 stacjonarne i 2 wifi , w tym telefon )

Jak czegoś nie napisałem to powiedz , to zaraz dopiszę .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem Z Wifi na Laptopie i Telefonie

Post autor: wojteks »

Planet pisze:Wie ktoś jak można to naprawić ?
Najpierw testowo wyłącz zabezpieczenia WiFi i sprawdź czy będzie działać. Czy masz włączone G-Only czy B/G albo Mixed?
Nie pomagam na PW!
Planet
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem Z Wifi na Laptopie i Telefonie

Post autor: Planet »

Ok działa ale mieszkam w centrum i dużo tu ludzi z laptopami więc chciał bym hasło .
Ale twój sposób pomógł .

Edit :

Zmieniłem szyfrowanie na WPA 2 i w końcu działa .

Zamykam
ODPOWIEDZ