Jaki sprzęt wybrać? Nie mam za wiele do wydania

Dziękuje za pomoc.
Moderator: Moderatorzy
Od jakiego to ma być dostawcy? Czy limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> . Co z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>Raxen pisze:Jaki sprzęt wybrać?
To jest, za przeproszeniem dziadowskie rozwiązanie.przemek20011 pisze:a polecam te dwa urządzenia
1) Tp-Link Wr543G jako acces point(tryb client router)
2) Tp link Wr 340G jako router (rozdziela neta po lan i wi-fi)
Powiedz mi dlaczego jest dziadowskie??Blido pisze: To jest, za przeproszeniem dziadowskie rozwiązanie.
Twoj zestw jest lepszy ale o ile droższy, ale każdy dziad swoją torbę chwali.Blido pisze:Solidnym rozwiązaniem byłoby nanostation 2 jako AP a jako router Ovislink WL-1600GL lub Linksys WRT54GL, oczywiście z zainstalowanym Tomato. Jeżeli nanostation jest za drogie (to jednak ponad 300zł) to w roli AP świetnie się sprawdzi WL-1600GL ustawiony w tryb Wireless Client, do tego antena panelowa.
Chipset radiowy Atheros - to już mówi samo za siebieprzemek20011 pisze:Powiedz mi dlaczego jest dziadowskie??
Niestety, za jakość trzeba płacić. Ja osobiście (gdybym nie miał możliwości kupna nanostation) kupiłbym dwa Ovisy. To wychodzi zaledwie 70zł drożej niż zaproponowane przez Ciebie TP-Linkiprzemek20011 pisze:Twoj zestw jest lepszy ale o ile droższy.
Tak już ze wszystkim jest.Blido pisze: Niestety, za jakość trzeba płacić.
Kolega będzie miał alternatywę, a wybór należy do niego.Blido pisze:Ja osobiście (gdybym nie miał możliwości kupna nanostation) kupiłbym dwa Ovisy. To wychodzi zaledwie 70zł drożej niż zaproponowane przez Ciebie TP-Linki
Dwa routery to nie jest najlepszy pomysł (mimo że działa dobrze)przemek20011 pisze:1) Tp-Link Wr543G jako acces point(tryb client router)
2) Tp link Wr 340G jako router (rozdziela neta po lan i wi-fi)
Ponieważ to jest AP ze zintegrowaną anteną panelową, a więc nie ma problemu tłumienności kabla czy też dobrego zabezpieczenia zwykłego AP w puszce hermetycznej itp. NanoStation wystarczy podłączyć do routera skrętką, a ta może mieć do 100m więc praktycznie znika problem długości i tłumienności kabla. Zasila się to przez PoE.Raxen pisze:Co do nanostation 2 nie miałem z tym urządzeniem styczności, wiec możecie mi wyjaśnić dlaczego warto w niego inwestować?