Odbior internnetu bezprzewodowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Raxen
Użytkownik forum

Odbior internnetu bezprzewodowego

Post autor: Raxen »

Witam, pisze ponieważ mam problem, potrzebuje o pomoc przy doborze sprzętu. Problem tkwi w tym ze chce odbierać internet droga radiowa a następnie chce abym miał internet w domu. Z tego co się orientuje potrzebuje 2 urządzania. Pierwsze będzie odbierać sygnał, następnie będzie podłączone skrętka do 2 urządzania które będzie nadawać sygnał w domu.

Jaki sprzęt wybrać? Nie mam za wiele do wydania ;) Oraz co i jak ostawić?

Dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Odbior internnetu bezprzewodowego

Post autor: wojteks »

Raxen pisze:Jaki sprzęt wybrać?
Od jakiego to ma być dostawcy? Czy limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> . Co z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Nie pomagam na PW!
Raxen
Użytkownik forum

Maly dostawca z okolicy. Nie limituje TTL a z filtrowaniem MAC nie bedzie problemu.
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Ja polecam te dwa urządzenia
1) Tp-Link Wr543G jako acces point(tryb client router)
2) Tp link Wr 340G jako router (rozdziela neta po lan i wi-fi)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

przemek20011 pisze:a polecam te dwa urządzenia
1) Tp-Link Wr543G jako acces point(tryb client router)
To jest, za przeproszeniem dziadowskie rozwiązanie.
Solidnym rozwiązaniem byłoby nanostation 2 jako AP a jako router Ovislink WL-1600GL lub Linksys WRT54GL, oczywiście z zainstalowanym Tomato. Jeżeli nanostation jest za drogie (to jednak ponad 300zł) to w roli AP świetnie się sprawdzi WL-1600GL ustawiony w tryb Wireless Client, do tego antena panelowa.
przemek20011

Blido pisze: To jest, za przeproszeniem dziadowskie rozwiązanie.
Powiedz mi dlaczego jest dziadowskie??
Miało być tanio a w miarę dobrze więc porównajmy:Tp-Link WR543G plus Tp-Link Wr34G równa się= ok 150zł

Do tego antena panelowa krótki kabel pomiędzy anteną i ap i zestaw bezproblemowy za niedużą cenę.
Blido pisze:Solidnym rozwiązaniem byłoby nanostation 2 jako AP a jako router Ovislink WL-1600GL lub Linksys WRT54GL, oczywiście z zainstalowanym Tomato. Jeżeli nanostation jest za drogie (to jednak ponad 300zł) to w roli AP świetnie się sprawdzi WL-1600GL ustawiony w tryb Wireless Client, do tego antena panelowa.
Twoj zestw jest lepszy ale o ile droższy, ale każdy dziad swoją torbę chwali.

Ja używam takiego zestawu od prawie 2 lat i jak na razie NO PROBLEMO.
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 18:17 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

przemek20011 pisze:Powiedz mi dlaczego jest dziadowskie??
Chipset radiowy Atheros - to już mówi samo za siebie :rotfl: Tymczasem WL-1600GL i WRT54GL są na dużo lepszym chipsecie Broadcom, do tego mają mozliwość instalacji alternatywnego softu, w tym Tomato.
przemek20011 pisze:Twoj zestw jest lepszy ale o ile droższy.
Niestety, za jakość trzeba płacić. Ja osobiście (gdybym nie miał możliwości kupna nanostation) kupiłbym dwa Ovisy. To wychodzi zaledwie 70zł drożej niż zaproponowane przez Ciebie TP-Linki :]
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 18:20 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek20011

Blido pisze: Niestety, za jakość trzeba płacić.
Tak już ze wszystkim jest. ;)
Blido pisze:Ja osobiście (gdybym nie miał możliwości kupna nanostation) kupiłbym dwa Ovisy. To wychodzi zaledwie 70zł drożej niż zaproponowane przez Ciebie TP-Linki :]
Kolega będzie miał alternatywę, a wybór należy do niego. :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Co do TP-LINK WR-543G to miałem swego czasu ich aż 3 sztuki. Prawie po każdej burzy za każdym razem padały w nich porty więc coś w tym jest bo nie tylko u mnie one padaki dostawały, ale też u znajomych. Również polecam Nano Station 2 (jeżeli ma to działać na 2.4 GHz bo, nie napisałeś w jakiej technologii provider udostępnia łącze) no i bezprzewodowo po domu Ovislink WL-1600GL. Nic lepszego nie znajdziesz.

PS. Dodam, że posiadam Nano Station tylko, że 5 loco i powiem Ci szczerze, że nawet burza jego nie rusza a z TP-LINKIEM to bywało różnie ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemek20011 pisze:1) Tp-Link Wr543G jako acces point(tryb client router)
Dwa routery to nie jest najlepszy pomysł (mimo że działa dobrze)

Ja proponuję Tp-Link WA501G jako AP Client (jeżeli nie ma problemu z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> ) i WR340GD jak ma być najtaniej.

Jak ma być lepiej to zamiast WR340 polecam Ovislink WL-1600GL.
Nie pomagam na PW!
przemek20011

Ja nie kwestionuje tego, że sprzęt przez Was podany jest lepszy.

Kolega chciał w miarę niedrogi, sprzęt więc wydaje mi się że cena co do jakości nie jest najgorsza.

Ja takowego używam i na razie żadna burza mu nie straszna :hyhy: oby tak dalej, jeżeli padnie to na pewno kupie coś z możliwością wgrania tomato :D, ale z tym to jak już wcześniej napisałem " Każdy dziad swoją torbe chwali".
Raxen
Użytkownik forum

Milem już wcześniej w swoich rekach Ovisa z Tomato victek mod i troszkę go już poznałem, wiec na start będę miał łatwiej.

Co do nanostation 2 nie miałem z tym urządzeniem styczności, wiec możecie mi wyjaśnić dlaczego warto w niego inwestować?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Raxen pisze:Co do nanostation 2 nie miałem z tym urządzeniem styczności, wiec możecie mi wyjaśnić dlaczego warto w niego inwestować?
Ponieważ to jest AP ze zintegrowaną anteną panelową, a więc nie ma problemu tłumienności kabla czy też dobrego zabezpieczenia zwykłego AP w puszce hermetycznej itp. NanoStation wystarczy podłączyć do routera skrętką, a ta może mieć do 100m więc praktycznie znika problem długości i tłumienności kabla. Zasila się to przez PoE.
ODPOWIEDZ