Prędkość internetu: Wi-Fi Draft N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Turbo
Użytkownik forum

Prędkość internetu: Wi-Fi Draft N

Post autor: Turbo »

Witam!

Od dzisiaj stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem usługi Internet z UPC o prędkości 25 Mb/s :-D
Więc tak.
Gdy jestem podłączony do modemu kablem, prędkość ma się następująco ([url]http://www.dsl.cz):[/url]
DOWNLOAD: 9,588 Mbit/s
UPLOAD: 1,2 MByte/s

Czyli wszystko jest jak najbardziej na porządku dziennym, bo jak wiadomo UPC nie gwarantuje prędkości, a ta jest w porównaniu z innymi użytkownikami bardzo dobra.
(nie mylcie testów łącza na Speedtest.pl z tym na Dsl.cz, Speedtest.pl kłamie !)

Gdy odłącze od komputera kabel i przejdę na Wi-Fi sprawa ma się inaczej.
Korzystam z urządzenia, które dało mi UPC, czyli modem razem z routerem. Nazywa to się Thomson TWG850 i obsługuje standardy a b g. Co oznacza że N nie obsługuje.
Gdy zejdę z komputerem na dół, dzieli go z komputerem tylko sufit, sygnał spada tylko o jedną kreskę, a prędkość internetu jest taka:
DOWNLOAD: 5,16 Mbit/s
UPLOAD: 645 kByte/s

Jest to połowa mniej...

Karta w laptopie obsługuje N, gdy zakupie Time Capsule, która także obsługuje, a raczej 'wysyła' to N, to zasięg <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie pełny, a czy prędkość także wzrośnie ?
Bo to są jakieś jaja, rozumiem, że ten router wbudowany w to urządzenie, może nie być za dobry, ale są jakieś granice, połowa mniej przez sufit...

Bardzo proszę o rzetelną odpowiedź, bo jednak Time Capsule (Airport Extreme) za darmo nie rozdają ;P

Pozdrawiam i dziękuję :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prędkość internetu: Wi-Fi Draft N

Post autor: wojteks »

Turbo pisze:rędkość ma się następująco
Sprawdź speedtest.net do np. Londynu po kablu a potem po WiFi
Dlaczego Twoje wyniki podają download w Mbps a upload w kBytes/s
Turbo pisze:Karta w laptopie obsługuje N
Obsługuje N czy Draft N bo to istotna różnica. Jak stary ten laptop?
Nie pomagam na PW!
Turbo
Użytkownik forum

wojteks pisze:Obsługuje N czy Draft N bo to istotna różnica. Jak stary ten laptop?
Mam laptopa: Toshiba Satellite U400-138. Niestety, nie mam pojęćia czy obsługuje N, czy Draft N. Możesz to jakoś sprawdzić proszę :) ?

WYNIKI PRĘDKOŚCI Z Speedtest.net z LONDYNU:

Przy użyciu Wi-Fi, gdy komputer stoji przy routerze:
DOWNLOAD: 11.01 Mb/s
UPLOAD: 1.31 Mb/s

Przy użyciu kabla od komputera do modemu:
DOWNLOAD: 12.53 Mb/s
UPLOAD: 1.22 Mb/s

Przy użyciu Wi-Fi, gdy komputer jest na dole (dzieli go z routerem sufit w lini prostej praktycznie):
DOWNLOAD: 5.17 Mb/s
UPLOAD: 0.98 Mb/s

Jak widać, w połączeniu kablem, a za pomocą Wi-Fi, gdy komputer stoji obok routera nie ma praktycznie żadnej różnicy.
Różnia jest, gdy zejdę z komputerem na dól, gdy dzieli do sufit, czyli ściana + 2m wysokości...
Jest to o połowe mniejsza prędkość... Jestem załamany ;P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Turbo pisze:Różnia jest, gdy zejdę z komputerem na dól, gdy dzieli do sufit, czyli ściana + 2m wysokości...
No niestety taki urok WiFi i ścian/stropów. Poszukaj lepszego miejsca dla routera (może antę przestaw) nad stropem albo wiercenie stropu i kabel do AP poniżej stropu.
Turbo pisze:Mam laptopa: Toshiba Satellite U400-138.
To dość stary laptop, jaką masz kartę WiFi bo typowo były karty a/b/g.
Nie pomagam na PW!
Turbo
Użytkownik forum

Menadżer urządzeń pokazuje mi:
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Po klikniciu we właściwości, a następnie w zakładkę zaawansowane widnieje coś takiego jak tryb 802.11n i jest ustawiony na Włączony, po czym wnioskuję, że mam to N :]
Zgadza się ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Turbo pisze:Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Skoro tak to moim zdaniem masz Draft N (bo zatwierdzone N jest gdzies od 2 miesięcy) i karty często nie pracują z routerami N/Draft N innych producentów.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ