Problem z szybkością internetu przez router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mulczas
Początkujący użytkownik forum

Problem z szybkością internetu przez router

Post autor: mulczas »

Jako nowy użytkownik witam wszystkich, na początku dodam, że jestem totalnym laikiem w tym temacie, więc moje pytanie może wydawać się prostackie, ale nie ukrywam, że mam z tym spory problem, mianowicie...
Użytkuję laptopa, w sumie tylko do internetu, więc do tego celu zakupiłem router. Po podłączeniu i skonfigurowaniu (pomagał mi kolega, bo sam poległ bym po procesie wyciągnięcia routera z pudełka ;) )rutera hama WLAN Router IEEE 802. 11g 54 Mbps (to jest chyba pełna nazwa, w razie czego dodaję zdjęcia pudełka z nazwą i parametrami) pojawił się problem z szybkością łącza internetowego. Zauważyłem, że strony otwierają mi się znacznie wolniej, do tego stopnia, że muszę odświeżać po kilka razy zanim dogra mi się cała strona. Jest to bardzo uciążliwe, bo po kablu internet działa bardzo dobrze. Przez kilka dobrych miesięcy używałem internetu właśnie z szybkością żółwia, ale dzisiaj stwierdziłem, że to nie na moje nerwy. Dodam, że internet jest podzielony, a ja jestem "tym drugim" (czyt. odbiorcą), ale nie ma to chyba wpływu, bo po kablu prędkość jest bardzo dobra. Domyślam się , że chodzi tu o poprawne skonfigurowanie rutera lub sprzęt jest do niczego Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub posiada taki ruter i pomoże mi go skonfigurować?

Dodaję dwa screenshoty ze strony speedtest.net oraz zdjęcia rutera.

Przez router:
Obrazek

Przez kabel:
Obrazek

Pudełko i dane rutera (zdjęcia w dużej rozdzielczości):
Obrazek

Obrazek

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-11-29, 11:59 ]
Na forum nie piszemy nawet w ukryty sposób słów powszechnie używanych za obraźliwe/wulgarne!
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 11:58 przez mulczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z szybkością internetu przez router

Post autor: sp6huk »

mulczas pisze: Użytkuję laptopa, w sumie tylko do internetu, więc do tego celu zakupiłem router.
Gdzie stoi laptop a gdzie router?
mulczas pisze:rutera hama WLAN Router IEEE 802. 11g 54 Mbps
Nie dokonałeś najlepszego zakupu,
mulczas pisze:Dodam, że internet jest podzielony, a ja jestem "tym drugim"
Jak to masz podzielone ? Kto jest "pierwszym" ?
mulczas pisze:Domyślam się , że chodzi tu o poprawne skonfigurowanie rutera
Musiałbyś wrzucić screeny z ustawień routera,
mulczas pisze:lub sprzęt jest do d...
Co prawda, to prawda :D Choć nie powiedziane, że to wina tego routera.
mulczas

sp6huk pisze:Gdzie stoi laptop a gdzie router?
W jednym pokoju, więc odległość między nimi jest niewielka (max. do 2-3m) siła sygnału: znakomita.
sp6huk pisze:Jak to masz podzielone ? Kto jest "pierwszym" ?
Pierwszym jest kolega zza ściany.
mulczas pisze:
Domyślam się , że chodzi tu o poprawne skonfigurowanie rutera
Musiałbyś wrzucić screeny z ustawień routera,
Router konfiguruje się poprzez stronę www, wpisując jakiś tam adres IP, czy chodzi Ci o te poszczególne etapy konfiguracji na stronie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mulczas pisze: Pierwszym jest kolega zza ściany.
A po odłączeniu kolegi z sieci też ten sam problem występuje ? Sprawdź.
mulczas pisze:czy chodzi Ci o te poszczególne etapy konfiguracji na stronie?
Tak, o to Mi chodzi.
mulczas

Mam nadzieję, że nie podaje jakiś poufnych danych?

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek
W pkt. 4 Band: mam do wybrania 2,4GHz (B+G), 2,4GHz (B), 2,4 GHz (G)
Mode: AP, Client, WDS, AP+ WDS
Channel number: od Auto do 13

5.
Obrazek
W pkt. 5 Encryption: WPA (TKIP), NONE, WEP, WPA2 (AES), WPA2 mixed

Sprawdzenie sieci jest chwilowo niemożliwe, może uda się rozwiązać problem bez przełączania? Jeśli nie to później może uda mi się to sprawdzić.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mulczas pisze:Mam nadzieję, że nie podaje jakiś poufnych danych?
Nie, podajesz żadnych poufnych danych.
Co do punktu 4 to spróbuj zmienić kanał nadawania z 11 na inny bo może na tym kanale akurat już coś "nadaje" i są zakłucenia. Co do szyfrowania to nie wybrałeś najlepszego, lepszym rozwiązaniem było by WPA2 (AES). A na próbę, przed zmianą kanału na inny włącz na chwilę "none" i sprawdź czy nie będzie lepszych osiągów, jeżeli nie to powróć do poprzedniego szyfrowania sieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie IP dostajesz na routerze od dostawcy a jakie dostaje komputer bez routera. (patrz status routera i "stan" połaczenia)

Przy Wireless ustaw band 2,4 GHZ (G), AP jest OK i kanały zmieniaj bo na którymś może być lepiej. Encryption daj na WPA2-PSK ale Windows XP musi mieć SP3.
Nie pomagam na PW!
mulczas

No to niezły smalec się narobił... piszę z kabla, bo z siecią coś namieszałem.
Zrobiłem tak, jak pisze sp6huk, czyli dałem "none" i myślałem, że wszystko chodzi szybciej, ale okazało się, że to jest tryb offline (dziwna sprawa, tryb offline i strony normalnie mi się włączały, wszystkie reklamy itp nie wyświetlały się, poczta na o2 nie chciała się włączyć). Chciałem zmienić z powrotem na WPA (TKIP), ale nie byłem połączony z siecią i nie mogłem nadpisać ustawień, więc sieć mam w tym momencie "zamrożoną", bo żadnych zmian nie przyjmuje...
wojteks Przy zmianie na 2,4 GHZ (G) (tryb offline) nie chciał mnie przełączyć na krok 5, czyli coś nie tak... w tym momencie nie mogę zmienić kanałów, bo nic to nie da przy trybie offline.

Namotałem równo, powoli tracę do tego cierpliwość. Tak to jest, jak zabiera się do tego człowiek, który nie ma o tym zielonego pojęcia :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

None to jest brak szyfrowania sieci czyli bez zabezpieczeń, a sprawdź czy przypadkiem w Firefoxie nie masz włączonej opcji "pracuj w trybie offline" znajduje się to w zakładce "plik". Weź spróbuj jeszcze wyłączyć i włączyć ponownie AP może to coś da i wtedy próbować zmienić z powrotem szyfrowanie sieci. Jak nie zadziała to daj screena. Ogólnie rzecz biorąc dziwny ten AP jest, jeszcze nie spotkałem się z takim :rotfl:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mulczas pisze:piszę z kabla, bo z siecią coś namieszałem
Jak podłączysz się kablem do routera to przecież możesz zmieniać ustawienia.
Skoro po przełączeniu na "G" utraciłeś połączenie z routerem to by świadczyło że masz za słaby sygnał i łączysz sie tylko w "b" czyli maksymalnie 11mbps.
Nie pomagam na PW!
mulczas

Co do "pracuj w trybie offline"... Gdy ta opcja jest zaznaczona, mogę zmieniać ustawienia na stronie w routerze, ale po zakończeniu pojawia się komunikat, że pracuję w trybie offline i nic nie zdziałam:

Obrazek

Jeśli odznaczę tą opcję to od razu pojawia się takie okno:
Obrazek

Wyłączyć i włączyć AP... nie ma tam opcji włączenia i wyłączenia, więc domyśliłem się, że mam zmienić na coś innego, jeśli tak to dalej jest to samo.

Próbowałem podłączyć się kablem do rutera i dalej to samo, tzn. po zmianach na stronie nie nadpisuje tych zmian, a gdy chcę się połączyć z moją siecią (bo ją widzi) pojawia się coś takiego:

Obrazek

Czekam chwile i w prawym dolnym rogu na pasku pojawia się dymek od ikonki połączenia bezprzewodowego z czerwonym krzyżykiem, że system nie może połączyć się z siecią bezprzewodową i będzie ponawiał próby jeśli będzie to możliwe, czy jakoś tak...

wojteks Na G przełączałem już po zmianie na none, a nie przed tą czynnością, czyli już w trybie offline.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mulczas pisze: Wyłączyć i włączyć AP... nie ma tam opcji włączenia i wyłączenia, więc domyśliłem się, że mam zmienić na coś innego, jeśli tak to dalej jest to samo.
Jest chyba "wtyczka" od zasilacza tego AP wyciągasz ją z gniazdka chwilę czekasza a następnie z powrotem ją do gniazdka wkładasz, i nie miałeś teraz wprowadzać żadnych zmian bo taki mętlik się zrobi, że do AP nie będziesz mógł się zalogować.
mulczas

Udało mi się połączyć przez kabelek od routera i zmieniłem wszystko tak jak było na początku, działa, ale tak samo wolno. Zmieniłem kanał na 5 i albo mi się wydaje, albo niektóre strony wyświetlają się nieco szybciej, a niektóre tak samo wolno (zauważyłem, że strona ładuje się, czyli pojawia się nazwa strony na pasku u góry, ale cała strona jest biała i nie chce się dograć, wtedy muszę odświeżyć i czasami pomaga).
Zrobiłem screena po zmianie na 5 kanał i wyniki nie są chyba za ciekawe, tzn. tak mi się wydaje, bo dane nie są tak wysokie jak na początku:
Obrazek

W konfiguracji sieci w pkt.4 po zmianie na 2,4 GHz G nie mogę przełączyć na pkt.5, teraz już w trybie online, więc zostało na G+B.

Czyli można powiedzieć, że po 4 godzinach jestem w punkcie wyjścia, nie wliczając zmiany kanału :rotfl: Czy mogę coś jeszcze zmienić żeby działało stabilniej?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mulczas pisze:Czy mogę coś jeszcze zmienić żeby działało stabilniej?
Zmienić router na coś porządniejszego, powiedz jeszcze jaki to jest laptop daj model ? Sprawdzić jeszcze na innym lapku czy taki sam problem występuje.
mulczas

sp6huk pisze:[...]
Zmienić router na coś porządniejszego, powiedz jeszcze jaki to jest laptop daj model ? Sprawdzić jeszcze na innym lapku czy taki sam problem występuje.
Laptop Acer Extensa 5220, co do rutera to może i przydał by się lepszy, ale teraz nie uśmiecha mi się dokładanie $$ i jego zmiana, niestety muszę wycisnąć z tego co się da.
A co to za paradoks z tym speedtestem? Na początku net chodził wolniej i pokazywało mi dobry wynik, a po zmianie kanału niby coś tam się poprawiło, a wynik za ciekawy nie jest...?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-29, 18:34 ]
Ciach cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 18:33 przez mulczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mulczas pisze:Czy mogę coś jeszcze zmienić żeby działało stabilniej?
Z jaką prędkością łączy się WiFi?
Sprawdź we właściwościach karty WiFi czy nie ma jakiegoś trybu oszczędnościowego właczonego.
Nie pomagam na PW!
mulczas

wojteks pisze:Z jaką prędkością łączy się WiFi?
Sprawdź we właściwościach karty WiFi czy nie ma jakiegoś trybu oszczędnościowego właczonego.
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o właściwości w panelu sterowania-> połączenie sieci bezprzewodowej? Jeśli tak to nie znalazłem nic o trybie oszczędnościowym. Szybkość pokazuje mi 54,0 Mb/s, jeśli dobrze patrzę, bo sam nie wiem na co ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mulczas pisze:Szybkość pokazuje mi 54,0 Mb/s,
To niby w "G" masz połączenie i po przełączeniu "routera na G nie powinieneś utracić połączenia. Zrób to jeszcze raz, usuń w Windows połączenie WiFi, wyszukaj sieć i połącz się ponownie.
Nie pomagam na PW!
mulczas

Niestety, w ustawieniach po przełączeniu na "G" nie puszcza mnie do pkt.5, na "B" i na "G+B" mogę przejść do pkt.5. Coś chyba nie tak.
Po zmianie kanału z 11 na 5 nie zauważyłem dużej poprawy w szybkości, może minimalnie, ale speedtest mówi zupełnie coś innego...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mulczas pisze:ale speedtest mówi zupełnie coś innego...
Wjdź na www.noc.gts.pl i pobierz jakiś plik np. 100 MB i sprawdzaj z jaką prędkością jest on pobierany, wtedy będzie wiarygodna prędkość łącza ;)
mulczas

Ze strony, którą podałeś ściąga ze średnią szybkością 225 KB/s. To chyba dobry wynik, ale co mi po tym jak strony otwierają się tak samo wolno jak na początku.
Podsumowując temat, czy oprócz przełączenia kanałów i kupieniu nowego rutera mogę jeszcze coś zmienić, aby poprawić szybkość? "G" nie działa, po przełączeniu Encryption z WPA (TKIP) na inne wszystko się wiesza.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

225 kB/s = ~1800 kb/s więc i tak mało :] No to chyba nie pozostaje nic jak zakup porządniejszego routerka ;) Ale jeszcze sprawdź na innym lapku jak to działa bo może coś nie tak jest z kartą WiFi w co bardzo wątpię.
ODPOWIEDZ