internet do laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet do laptopa
Witam,
Chce wziąć internet bezprzewodowy do laptopa, najlepiej, żeby śmigał w całej Polsce, ale to nie możliwe. Najbardziej zależy mi na lokalizacjach w okolicach Szczecinka i Borne Sulinowo.
Ma ktoś jakiś internet bezprzewodowy z okolicznych wiosek? Jak stoicie z połączeniem, czy często je zrywa i z czego macie? Internet potrzebuje do pracy, poczta + www + trochę ftp z małymi pliczkami (po kilka kb).
Chce wziąć internet bezprzewodowy do laptopa, najlepiej, żeby śmigał w całej Polsce, ale to nie możliwe. Najbardziej zależy mi na lokalizacjach w okolicach Szczecinka i Borne Sulinowo.
Ma ktoś jakiś internet bezprzewodowy z okolicznych wiosek? Jak stoicie z połączeniem, czy często je zrywa i z czego macie? Internet potrzebuje do pracy, poczta + www + trochę ftp z małymi pliczkami (po kilka kb).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: internet do laptopa
kielek, to chyba najlepsze rozwiązanie to Orange z modemem hybrydowym CDMA + GPRS/EDGE/HSDPA. Taryfa Optimum w górę.
-
CDMA to jest technologia używana podobno tylko przez Orange, zapewnia ona połączenie w większej części Polski?
Prosiłbym jeszcze o wypowiedzi innych użytkowników
Prosiłbym jeszcze o wypowiedzi innych użytkowników
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie tylko, jest jeszcze Nordisk ale ma na obecną chwilę raczej małe pokrycie.kielek pisze:CDMA to jest technologia używana podobno tylko przez Orange
Tak, przy modemie dualnym jak nie ma 3G to jest CDMA a w skrajnym przypadku EDGE/GPRSkielek pisze:zapewnia ona połączenie w większej części Polski?
Nie pomagam na PW!
-
A jak internet z PlayOnline? Wszyscy znajomi go sobie zachwalaja, ale siedzac w duzym miescie, na brak zasiegu narzekac nie mozna, co innego gdy przychodzi wyjezdzac. Nie wiem jak tutaj to wyglada
- wojteks
- *** Administrator ***
Praktycznie poza miastami/głównymi drogami nie ma zasięgu PlayOnline.kielek pisze:co innego gdy przychodzi wyjezdzac
Nie pomagam na PW!
-
Ok, ale jeśli traci się 3G w PlayOnline to nie uruchamia się EDGE/GPRS? Szybkość internetu spada drastycznie, ale chyba działa?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Play Online działa tylko w sieci UMTS P4.kielek pisze:Ok, ale jeśli traci się 3G w PlayOnline to nie uruchamia się EDGE/GPRS? Szybkość internetu spada drastycznie, ale chyba działa?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z reguły to w Play'u prędkość spada drastycznie nawet już w UMTS. Chcę Ci przez to powiedzieć, że trudno uzyskać w Play'u transfer rzędu 1 Mb/skielek pisze:Szybkość internetu spada drastycznie

-
Grzebałem po strone Playa, ale nie znalazłem nic na temat, tego, czego używają do udostępniania internetu, albo słabo szukałem.
czyli, że nie używają 3G etc...?Play Online działa tylko w sieci UMTS P4.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
UMTS to jest właśnie 3Gkielek pisze:czyli, że nie używają 3G

-
Czyli wtopiłem 
Mimo wszystko dzięki wielkie Panowie, jakby ktoś jeszcze miał dorzucić swoje 3 grosze, niech pisze, będę wdzięczny.
Edit...
A czy taka antena, mogłaby wzmocnić sygnał i umożliwić korzystanie z internetu?
http://allegro.pl/item823673864_antena_ ... _e630.html
Lub coś w ten deseń, i czy 9dBi to dużo?
Jestem laikiem w tego typu kwestiach, więc proszę o wyrozumiałość.

Mimo wszystko dzięki wielkie Panowie, jakby ktoś jeszcze miał dorzucić swoje 3 grosze, niech pisze, będę wdzięczny.
Edit...
A czy taka antena, mogłaby wzmocnić sygnał i umożliwić korzystanie z internetu?
http://allegro.pl/item823673864_antena_ ... _e630.html
Lub coś w ten deseń, i czy 9dBi to dużo?
Jestem laikiem w tego typu kwestiach, więc proszę o wyrozumiałość.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie, taka może tylko osłabić sygnał i uniemożliwić korzystanie z Internetukielek pisze:A czy taka antena, mogłaby wzmocnić sygnał i umożliwić korzystanie z internetu?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli chcesz poprawić jakość sygnału UMTS, to tylko za pomocą takiej anteny panelowej: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
To dość dużo, ale antena do której link podałeś tyle zwyczajnie nie ma. Ma może z 1 lub 2 dBi a jeśli zostanie to uszczuplone o tłumienie na kablu to będzie jeszcze gorzej niż na antenie wbudowanej.kielek pisze:czy 9dBi to dużo?
-
a jest coś mobilnego, co mogłoby wzmocnić sygnał?
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej nie. Takie antenki stosuje się w samochodach żeby ominąć tłumienie karoserii i szyb. Do niczego więcej za bardzo się nie nadają.kielek pisze:a jest coś mobilnego, co mogłoby wzmocnić sygnał?
Nie pomagam na PW!
-
A czemu wszyscy są zgodni,że orange będzie najlepszy?? Wg mnei bardzo dobry internet bezprzewodowy ma też Plus,zresztą teraz zwiększyli limit transferu danych i modemu też są tańsze niż u konkurencji.
<ciach>
-
- Guru bezprzewodowy
Będzie działał w EDGE/CDMA/HSDPA natomiast Plus tylko w 2G/3G.OkazjoneoPL pisze:A czemu wszyscy są zgodni,że orange będzie najlepszy?
Plus nie jest zły, ale za podobną cenę Orange ma większy limit i CDMA.
-
- Mistrz bezprzewodowy
kielek pisze:Najbardziej zależy mi na lokalizacjach w okolicach Szczecinka i Borne Sulinowo.
Kazde CDMA bedzie lepsze od gsm i tego jestem pewny, wiec w ciemno bralbym Orange Free od Optimum wyzej:)Jest to najbardziej mobilny internet na chwile terazniejsza, chyba ze Plus cos wymysli z Nordiskiem zobaczymy:)
[ Dodano: 2009-12-03, 21:33 ]
W Borne Sulinowo Plus ma tylko 2G, wiec moim zdaniem w tym miejscu CDMA bedzie lepszym rozwiazaniem.marens pisze:Będzie działał w EDGE/CDMA/HSDPA natomiast Plus tylko w 2G/3G.
Plus nie jest zły, ale za podobną cenę Orange ma większy limit i CDMA.