Pytanie do posiadaczy simdaty.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie do posiadaczy simdaty.
Witam
Właśnie kupiłem sobie do laptopa nokie D211 i kartę simdata w plusie. U mnie cały czas pobiera i wysyła po kilka kb. Nawet kiedy nic nie robie w necie a jest połączony to mi pobiera i wysyła te kilka kb. Przy takiej cenie 100kb za 3 gr. to jest to trochę strata. Chciałbym dowiedzieć się czy to tak jest, czy może mam jakiegoś wirusa lub należy coś zmienić w ustawieniach ???
z góry dziękuje.
Właśnie kupiłem sobie do laptopa nokie D211 i kartę simdata w plusie. U mnie cały czas pobiera i wysyła po kilka kb. Nawet kiedy nic nie robie w necie a jest połączony to mi pobiera i wysyła te kilka kb. Przy takiej cenie 100kb za 3 gr. to jest to trochę strata. Chciałbym dowiedzieć się czy to tak jest, czy może mam jakiegoś wirusa lub należy coś zmienić w ustawieniach ???
z góry dziękuje.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Pytanie do posiadaczy simdaty.
Jak masz gadu włączone to co chwila sie oświeża i pobiera, no chyba że wirus siedzi, ale to już tylko Ty możesz sprawdzić :)
pozdrawiam, magmike
- pimosz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
Witam owszem nawet jak nic nie robisz to co jakis czas bedzie Ci naliczac jakies bajciki juz dzwoniłem do biura obsługi w zwiazkuz tym na poczatku zarło mi jak wsciekłe pomogł reinstal systemu obecnie co jakis czas wysyla i pobiera nawet jak nic nie jest załączone ale to normalne tak powiedzieli... a czy duzo hmm przez 8 godzin nie nabije 3 groszy wiec luzik...:)pozdrawiam...
-
Heja,
To nie jestem problem simdaty ani Plusa tylko problem Twojego oprogramowania. GG cały czas nie wysyła danych i nie wprowadzajcie w błąd. Oczywiście jeśli nie rozmawiasz w danym momencie to GG tylko co jakis czas sprawdza połączenie.
Ja używam na MacOS X mam zainstalowane MenuMeters i wyraznie widac kiedy idzie wiadomość kiedy idzie połączenie do serwera. Wszystko sprawdziłem dokładnie tcpdumpem.
Najlepsze rozwiązanie to zainstaluj sobie jakiś sniffer pakietów i włącz go na interfejs połączenia do iPlusa nie mając włączonych żadnych programów, wtedy zobaczysz co Ci nabija KB.
pozdr
To nie jestem problem simdaty ani Plusa tylko problem Twojego oprogramowania. GG cały czas nie wysyła danych i nie wprowadzajcie w błąd. Oczywiście jeśli nie rozmawiasz w danym momencie to GG tylko co jakis czas sprawdza połączenie.
Ja używam na MacOS X mam zainstalowane MenuMeters i wyraznie widac kiedy idzie wiadomość kiedy idzie połączenie do serwera. Wszystko sprawdziłem dokładnie tcpdumpem.
Najlepsze rozwiązanie to zainstaluj sobie jakiś sniffer pakietów i włącz go na interfejs połączenia do iPlusa nie mając włączonych żadnych programów, wtedy zobaczysz co Ci nabija KB.
pozdr
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
zainstaluj sobie jakis firewall,zeby kontrolowac ktore aplikacje maja miec dostep do sieci.wylacz automatyczne aktualizacje programow ,ktore to posiadaja.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
- Użytkownik forum
A jakiego firewalla polecacie??
A jakiego firewalla polecacie?? Chodzi mi o informowanie jaka aplikacja łaczy sie w danym momencie z siecią i zeby nie obciażał zbytnio systemu. Macie cos godnego polecenia? Dziękuje i pozdrawiam.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli nie używacie firewalla, to na 100% macie robaka albo trojana. Ruch nie generuje się sam z siebie. Trojany i robaki wysyłają i odbierają po kilka bajtów w odstępach jakieś 2-3 sekundy. Doskonale można to zaobserwować, jeżeli używa się Du metera albo Net metera. Widać wtedy w okienku takie słupki po kilka bajtów up i down. Oczywiście widać to wtedy, gdy nic nie otwieramy ani nie ściągamy. Trzeba updatować bazę wirusów w programie antywirusowym i skanować komputer. Jeżeli nic nie znajdzie a widać dalej ten charakterystyczny ruch, to musicie poczekać aż firma wypuści nową bazę wirusów i znowu skan. Jak trojan albo wirus jest nowy, to trzeba czasem tydzień znosić takiego nieproszonego gościa, zanim program antywirusowy będzie go mógł usunąć.
Latka lecą...
-
Nie zgodze sie z tym!! i nie wprowadzam w błąd co prawda jestem tu nowy ale mam SE GC85 do tego karta iplus-a i pytałem juz w plusie w biurze obsługi klienta mam kerio personal firewar i cż z tego ze powylanczam wszystko i tak i tak bierze ... pobiera np. przy połączeniu a poźniej co kilka minut pare bajcikuów to normalna sprawa nawet powiedzieli to w biurze obslugi klienta chyab sie tam znaja zreszta obecnie zainstalowałem kerio i co sie okazało bierze wiecej niz bez kerio!! system postawiony na nowo i dalej to samo.. ciekawe przez co? na poczatku myslalem ze moze karta uszkodzona wiec znalażła sieona w plusie poźniej caly komputer w plusie i stwierdzili ze jest ok ze tak ma byc... wiec sam nie wiem co o tym myslec... najchetniej wiadomo ze chcilbym zeby nic nie brało no ale niestety... aktualizacje wszystkie sa powylacane wiec raczej niemozliwe.... moze macie jakies porady??? moze wy to poustawialiscie tak jak miało bybyc?? moze jakies skrinyz ustawien systemu czy taz ustawienia w kerio?? a mam tez pytanie moze powyłączac cos w msconfig??? co by sie nie uruchamiało moze to przez to tez??
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
To normalkagoroxik pisze:moze macie jakies porady??? moze wy to poustawialiscie tak jak miało bybyc?? moze jakies skrinyz ustawien systemu czy taz ustawienia w kerio?? a mam tez pytanie moze powyłączac cos w msconfig???

Latka lecą...