Problemy z Play Online - merytoryczny temat

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Problemy z Play Online - merytoryczny temat

Post autor: ja.michal »

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=223570#223570
=>
Kontynuacja merytoryczna tematu z problemami z Play Online.
Wszystkie inne posty będą przesuwane do Śmietnika lub Hyde-Park.
play4you2
Pracownik operatora

Re: Problemy z Play Online - merytoryczny temat

Post autor: play4you2 »

Mam oficjalną informację, że problem z transferem danych dotyczy także południowej i zachodniej Polski. Może wystąpić obniżenie transferu danych. Sieć jest aktualnie w trakcie rekonfiguracji w celu usunięcia usterki. Możliwe również, że dzisiaj nad ranem mogliście mieć chwilowe utrudnienia w działaniu PO, jednak to powinno być już naprawione. Bardzo przepraszam w imieniu firmy za utrudnienia.

Pzdr.
Forum "Bez Kabli" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym sieci P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
Nefri88
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Nefri88 »

No wreszcie jakieś konkrety. Nie pytam, kiedy problem zaniknie bo tego chyba nikt nie wie. Ale mam pytanko, na które pewnie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskam, otóż czy technicy podejrzewają co mogło być przyczyną tej 'masowej' blokady ściągania?
obiwan04
Użytkownik forum

Post autor: obiwan04 »

A wiadomo ile trwa standardowa reorganizacja sieci?
play4you2
Pracownik operatora

Tak, są pewne przypuszczenia, jdnak musimy to potwierdzić w 100%, aby móc wyeliminować to w przyszłości. Co do konkretów, przecież od samego początku mówiłem, że wykryliśmy usterkę, ale nie każdy chciał mnie akurat słuchać.
obiwan04 pisze:A wiadomo ile trwa standardowa reorganizacja sieci?
Trudno powiedzieć, zależy od skali problemu. Od 1 dnia do czasu bliżej nieokreślonego (jednak zazwyczaj nie dłużej niż do tygodnia). Podkreślam jednak, że nie ma konkretnej daty na usunięcie zaistniałych problemów.
Forum "Bez Kabli" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym sieci P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

play4you2, czy ktoś z "postawionych wyżej" osób w PLAY doświadczył tego problemu, z którym my borykamy się już od jakiegoś czasu?
Mam nadzieję, że potwierdzenie przypuszczeń co do awarii nie będzie opierać się o normy ETSI, w których jak już wiemy Play się mieści.
I w końcu - czy informacje od użytkowników (i jakie?) mogą przyczynić się do szybszej identyfikacji problemu? Czy w tej kwestii pozostaje tylko biernie czekać?
play4you2
Pracownik operatora

Przede wszystkim, jakby nie zauważyli tego "ci wyżej", to pewnie nic by się nie działo. Jednak dużo też w tym jest udziału z waszej strony. Powiem tak, jeżeli chodzi o duże miasta, to raczej problem ten nie występuje a przynajmniej rzadko. Każdy ma innego rodzaju problem. Jeden użytkownik może np. pobrać jakiś plik, który inny nie może i na odwrót. Co do informacji, zbierałem swego czasu adresy stron, z których nie można było pobrać jakiegoś pliku oraz adres IP przy próbie tego poboru. Zebraliśmy już potrzebne nam dane i dzieki temu zauważyliśmy pewne nieścisłości, które staramy się wyeliminować. Owszem, mamy świadomość, że internet to nie tylko przeglądanie stron i korzystanie z mail, ale również możliwość pobierania danych. Chcę jednak zaznaczyć, że sama usługa działa prawidłowo, problemy pojawiają się w niektórych (może nawet większości) przypadkach przy próbie pobierania niektórych plików. Na chwilę obecną niestety trzebea poczekać na rozwiązanie sprawy. Zapewniam Was, że codziennie dopytuję się, kiedy to może zostać usunięte. Jak tylko otrzymam info, że wszystko już działa, to od razu przekażę tą informację. Ewentualnie możecie indywidualnie zgłaszać te sprawy na playmobile.pl, aby zdiagnozować skalę problemu.

Pzdr.

[ Dodano: 2009-12-01, 16:52 ]
Dodam na marginesie, że sam to testowałem na mojej prywatnej usłudze i nie miałem kłopotu przy pobieraniu plików, które wymienialiście. Pliki powyżej 100 MB również pobierałem bez większych kłopotów. Testy wykonałem wczoraj w nocy. Nie wiem, na ile miało znaczenie to o której godzinie to robiłem, ale udało mi się pobrać pliki przy średniej prędkości poboru 29 Kb/s. Nadmienię, że jestem "na granicy" zasięgu. To i tak nieźle ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez play4you2, łącznie zmieniany 1 raz.
djdavemix

A czy przypadkiem nie jest tak, że ulepszanie, modernizacja, wdrażanie nowych technologii, systemów zarządzania itp. przyczynia się do niekompatybilności działania sieci Play jako całość?
Ciekaw jestem co istotnego zostało wprowadzone w sieci (jaka zmiana), która miała by tak istotny wpływ na jej działanie.
Kiedyś uciążliwym problemem było częste rozłączanie z siecią. W sumie (niedaleko Katowic) również w dużej aglomeracji problem ten został całkowicie wyeliminowany.
Nigdy nie było problemów z Play - jako nowa sieć potrafiła być w wielu kwestiach wzorem dla innych. Mam nadzieję że jej dalszy rozwój zachęci swoją jakością.
play4you2 pisze:Przede wszystkim, jakby nie zauważyli tego "ci wyżej", to pewnie nic by się nie działo.
mam nadzieję, że przewrotność treści nie miała świadczyć o niekompetencji użytkowników
:)
beryl303
Użytkownik forum

Post autor: beryl303 »

Skoro tu ma być merytorycznie, to skopiuję swój post :)

plik: http://ndoors-atlantica.p...1306_000001.nzp

modem: heawei e156g

usługa: playonline 10GB

szło z prędkością ponad 110Kb/s ale na 76% tj 3.9 z 5.1MB się ze....psuło. Tak samo w 2 kolejnych podejściach.
Równocześnie próbowałem sciągnąć pierwszy lepszy plik z wrzuta.pl
http://c.wrzuta.pl/wv7973...stars.dl.pl.flv
Ale nawet mimo kilku prób nie zaczął się pobierać, podczas gdy gg i tlen cały czas działają a manager PLAYa cały czas jakiś drobny transfer pokazuje (poczta, www)
Faktem jest, że chodzi chyba szybciej, bo jakiś czas temu maksymalny transfer wynosił 40-60kB/s, ale co z tego, skoro nie sciąga w 100%.

Pozostałe pliki (przykładowe), których nie mogę pobrać za pomocą PLAY, mimo prób na kilku komputerach z różnymi OS.
http://c.wrzuta.pl/wv7973/8a2e297f000fb ... .dl.pl.flv
http://sdentglobal.nefficient.com/sdent ... ch1275.exe
http://logitech-louk.navisite.net/web/f ... int480.exe
http://wl.dlservice.microsoft.com/downl ... up-web.exe
+aktualizacja Avasta
+windows update
+paczki ze zdjęciami na Rapidshare i Sendspace, ale te linki zachowam dla siebie, ściśle tajne są :D

Panowie Playowie, czy jest możliwość aby technicy wybrali się "w teren" i sprawdzili pobieranie w miejscach w których występuje problem, czy są na tyle blisko jego znalezienia, że nie jest to konieczne?
bamboocha
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bamboocha »

Ja od siebie dodam że oprócz ww problemów mam także z otwieraniem wszystkich stron internetowych. Zaraz po połączeniu (przez ok 2-5min) wszystko jest ok. Nawet yt dobrze działa, ale po tych paru minutach w FF (na IE i Operze to samo) otrzymuje informacje: Przekroczono limit czasu. A czasem jest tak że 2-3min dobrze później parę min odświeżania i znowu dobrze. Na Viscie ten problem nie występuje ale Viste mam na laptopie. Jutro załatwię dodatkowy GB ram do stacjonarki i zobaczę czy na Viscie będzie normalnie.
Może to wina oprogramowania. Skąd można ściągnąć najnowsza wersje? Albo najnowsze sterowniki do e156g? Może to pomoże. Choć próbowałem już TOPNetInfo (czy jakoś tak, dialup po prostu) i problem dalej występował.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 17:35 przez bamboocha, łącznie zmieniany 2 razy.
I. Orange Free Premium + XU870 + Maxdata Eco 4510IW
II. PLAY Online 5GB (niestety) + E156g + stacjonarka
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

beryl303 pisze:
Pozostałe pliki (przykładowe), których nie mogę pobrać za pomocą PLAY, mimo prób na kilku komputerach z różnymi OS.
http://c.wrzuta.pl/wv7973/8a2e297f000fb ... .dl.pl.flv
http://sdentglobal.nefficient.com/sdent ... ch1275.exe
http://logitech-louk.navisite.net/web/f ... int480.exe
http://wl.dlservice.microsoft.com/downl ... up-web.exe
Wszystkie te pliki pobieram w 100% bez problemu dodam że nie skorzystałem z owczego pędu ucieczki z Plusa.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Nie wiem czy to ma jakiś związek.

Od kilku dni na laptopie(na którym mam play) nie mogę zrobić update do gry Lineage2. Lecz na PC(na którym mam radiówkę), update przechodzi bezproblemowo.

Druga sprawa, właśnie pobieram pewien plik(na playu) 190mb, na 43% pobieranie staneło...

Nie mam możliwości wznowienia pobierania.
Kto mi ten transfer zwróci? Zapewne nikt.

Szanowny Panie play4you2, na Play skarży się coraz to więcej użytkowników, zamieńcie w końcu słowa w czyn, bo jak na razie słyszę i widzę tylko obietnice. I od BOK'u i od Pana.

Pozdrawiam.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
play4you2
Pracownik operatora

djdavemix pisze:mam nadzieję, że przewrotność treści nie miała świadczyć o niekompetencji użytkowników
Ależ absolutnie nie :).
beryl303 pisze:Panowie Playowie, czy jest możliwość aby technicy wybrali się "w teren" i sprawdzili pobieranie w miejscach w których występuje problem, czy są na tyle blisko jego znalezienia, że nie jest to konieczne?
Akurat w tym przypadku nie ma konieczności udania się w teren. Niestety, ja również mało wiem co w tej chwili jest robione. Powtórzę raz jeszcze (chyba to wkleję w mój opis :D ), że jak tylko otrzymam informacje o zakończeniu prac, Wy pierwsi się o tym dowiecie. Co do kwestji plików.. Nie obiecuję, ale dziś spróbuję je pobrac z mojej prywatnej usługi. Jednak już teraz mogę Ci powiedzieć, że Avast działa, bo sam z niego korzystam i wczoraj go aktualizowałem.
bamboocha pisze:Ja od siebie dodam że oprócz ww problemów mam także z otwieraniem wszystkich stron internetowych. Zaraz po połączeniu (przez ok 2-5min) wszystko jest ok. Nawet yt dobrze działa, ale po tych paru minutach w FF otrzymuje informacje: Przekroczono limit czasu.
W tej kwestji sam znalazłeś już odpowiedź. Ja również miałem z tym kłopot, jednak "dopaliłem" RAM i teraz jest ok. Tzn, od jakiegoś czasu znowu mi trochę zwolniło, ale to z powodu ilości danych na dysku. Mam już praktycznie cały zapchany :]. Chyba będę musiał pousuwać niepotrzebne pliki :hyhy:.
vidala
Stały użytkownik forum

Post autor: vidala »

http://c.wrzuta.pl/wv7973...stars.dl.pl.flv - pobieranie się nie rozpoczyna, jest proces w FF ale ani bajta..

http://sdentglobal.neffic...h/Patch1275.exe - zamrożenie na 96% (11.3MB z 11.8MB)

http://logitech-louk.navi...setpoint480.exe - na razie nie przetestuję..., troche większy plik

http://wl.dlservice.micro...wlsetup-web.exe - pobranie zakończone powodzeniem

windows update ma problem z aktualizacjami .NET

ehh wniosek taki jest że ciężko wyciągnąć wniosek :zdziwko: , ja i beryl303 nie możemy pobrać pliku http://ndoors-atlantica.p...1306_000001.nzp i punkt zamrożenia podobny, z kolei ja moge pobrać http://wl.dlservice.micro...wlsetup-web.exe . Czyli dziwne.

Kwestia niebieskiej diodki:
Jeśli chodzi o zapalanie się niebieskiej diody (WCDMA) to dzieje sie to z reguły gdy jestem "bezczynny" w necie. Podczas pobierania pliku mam zieloną diodę (HSDPA) i gdy dojdzie do zamrożenia aktywność w sieci staje się bezczynna wobec tego przechodzi na WCDMA, gdy jednak w czasie pobierania mam na przykład włączony strumień radia internetowego, cały czas jest HSDPA, mimo to nadal występuje zamrożenie pobierania. Uważam jednak, że nie dochodzi do nieuzasadnionego przełączania na WCDMA i nie w tym leży problem.
djdavemix

Ja natomiast myślę, że sieć w trakcie pobierania po pewnym czasie nie jest w stanie wykryć ruchu sieciowego i przechodzi w stan bezczynności.
Czy możliwe jest ustawienie priorytetu pobierania na max? i dopiero wówczas przeprowadzić kolejny test.
play4you2
Pracownik operatora

Vidala, jak wpsomniałe, postaram się dzisiaj pobrać te pliki. Zobaczymy, czy ja będę mógł je pobrać.
vidala
Stały użytkownik forum

o co chodzi? priorytet pobierania? że jakoś z mojej strony czy w sieci?
djdavemix

vidala, pytam ogólnie. Tak jak przykładowo utorrent ma priorytety. Ustawiasz na max i żadna strona się nie otworzy bo całe łącze będzie wykorzystane przez uTorrenta.
Ciekaw jestem czy firefox lub inna przeglądarka też ma taką opcję w konfiguracji.

P.S. Mam wszystkie aktualizacje wyłączone prócz aktualizacji avast i działanie komunikatora tlen.
W trakcie pobierania jednego pliku rozpoczynam pobieranie drugiego o podobnyc parametrach (np. plik wideo ponad 100 mb). Ten pierwszy od razu się zatrzymuje zostając zamrożony a ten drugi dochodzi do ok.30%.
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 18:15 przez djdavemix, łącznie zmieniany 1 raz.
vidala
Stały użytkownik forum

ciężko mówić o priorytetach skoro jedyną operacją w sieci w danej chwili jest pobieranie pliku na przykład :), moge ustawić priorytet procesu no ale to kwestia ile zasobów procesora pójdzie na program, to niezależne od sieci, ale na pewno tego nie miałeś na myśli

najbardziej intryguje mnie fakt że ten problem jest "deterministyczny", jak plik X jest be to pobierze się tylko w Y% i zawsze w Y%, nie ma żadnego "chaosu", nie ma że raz plik się pobierze a następnego dnia nie, ani nie ma zwiechy w losowym punkcie,

Występowanie fenomenów typu: przepełnienie nodeB, utraty zasięgu, rozłączenia, chwilowo nieprwidłowe działanie jakichś mechanizmów w infrastrukturze, intensywny ruch w sieci, warunki atmosferyczne(mówimy o przekazie radiowym bądź co bądź więc może miec wpływ?) mają charakter CHAOTYCZNY więc wydaje mi się że w moim przypadku to nie jest związane z tymi czynnikami. Mój problem jest DETERMINISTYCZNY, tak jakby decydował o tym jakiś program, czy schemat, algorytm.

Oddałbym już ten modem do serwisu ale co mnie wstrzymuje:
1. są bądź co bądź osoby które maja ten problem, ktoś pisał że testował na innych modemach i było to samo, więc moge nawet miec wymieniony modem i będzie to samo, np wtedy gdy jest problem z przypisanym do mnie numerem telefonu (jako przykład, to raczej absurdalne)

2. jeśli problem jest związany z lokalizacjami w których używałem (w sumie 5 różnych, w 3 miastach), to może być tak że w serwisie wszystko działa dobrze, więc nie stwierdza usterki, natomiast jeśli mimo wszystko wymienią modem to i tak nowego nie przetestują no bo nie mieliby po co, nowy może działać u mnie tak samo jak stary.

3. problem może naraz dotyczyć modemu + lokalizacji używania, wtedy to już nie wiem czego sie spodziewać
djdavemix

vidala, właśnie miałem na myśli priorytet wykorzystania łącza internetowego :)
vidala
Stały użytkownik forum

Dobra teraz już totalnie zgłupiałem, kompletnie już nie mam o niczym pojęcia, moje przemyślane posty można wyskasować...

otóż, wielokrotnie wspominany plik:
http://ndoors-atlantica.pandonetworks.c ... 000001.nzp
zwiesił mi się tym razem na 19%, zawsze było 77%, nie wiem już o co chodzi, to musi być jakaś złośliwość, czort siedzi w modemie
kylo86
Użytkownik forum

Post autor: kylo86 »

Vidal, modem nie ma tu nic do tego, sam myślałem że w nim tkwi problem bo wsadzałem kartę do innego i śmigało a jak inną do mojego to lipa była, więc oddałem do serwisu, otrzymałem zastępczy który przez 1,5 tygodnia śmigał jak miło a potem działo się to samo, następnie ten do którego wsadzałem kartę też przestał pobierać, mój wrócił z serwisu i dalej to samo.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Akurat te serwery:
sdentglobal.nefficient.com
logitech-louk.navisite.net
wl.dlservice.microsoft.com
ndoors-atlantica.pandonetworks.com
umożliwiają wznawianie pobierania pliku w częściach więc wystarczy korzystać z dobrego menadżera pobierania (DM np. FDM) i wtedy można nawet samemu zamknąć "zamrożone" połączenie z serwerem za pomocą tcpview albo ustawić w swoim DM automatyczne restartowanie gdy prędkość pobierania jest niska w czasie 1 minuty. Dane dotychczas pobrane zostaną wykorzystane po wznowieniu pobierania. Dlatego myślę że takie przyjazne serwery nie nadają się do zreplikowania błędu na Play Online bo wynik będzie zależał od tego jakiego oprogramowania (DM) użyje użytkownik (i czy będzie świadomy możliwości/ograniczeń tego oprogramowania).
vidala
Stały użytkownik forum

Błąd ten na pewno istnieje. Nie znalazłem oprogramowania które by to usuwało. Jedynie FDM daje radę, jeśli sam wznowi/lub ja ręcznie kilkadziesiąt razy, FlashGet też dawał radę ale nie zawsze, dlatego musiałem szukać innych managerów. Problem zdarzył się też ze strumieniami video, czasami mogę przeskoczyć "zły" punkt, czasami nie ma takiej opcji, wtedy koniec oglądania.
beryl303
Użytkownik forum

Post autor: beryl303 »

Krisstoffer, szkoda, że nie zajrzałeś do poprzediego wątku, ale napiszę to raz jeszcze:
Żaden manager pobierania nie daje rady po zerwaniu. Getright, DAP, DM, BitComet nie ciągną dalej po wznowieniu.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

beryl303 pisze:Żaden manager pobierania nie daje rady po zerwaniu.
Ja twierdzę że MUSI dać radę w przypadku pobierania z takich serwerów które umożliwiają pobieranie zadanego zakresu bajtów z pliku. A jeśli manadżer dodatkowo umie sam zamknąć nieaktywne połączenie to plik zostanie dociągnięty bez potrzeby ingerencji użytkownika.

Osobiście liczę się z tym że połączenie bezprzewodowe to "połączenie niepewne" dlatego zamiast pobierać duże pliki z darmowego konta rapidshare/wrzuta/odsiebie wolę poszukać kopii tego samego pliku w sieciach P2P.
vidala
Stały użytkownik forum

Mówisz sensownie Krisstofferr, z tym że ja na przykład nie za wiele pobieram z serwisów typu rapidshare, problem niestety sięga na inne serwisy, nawet ściąganie załączników z gmail, czy ftp. Wczoraj trafiłem na problem z aktualizacjami do atlantica, tym razem ohydny, bo nie dotyczy pojedynczych plików ale mam problem z ilością rzędu kilkudziesięciu conajmniej, i to małych również 0,5-5MB. Znam adres miejsca pobierania, no ale teraz muszę kombinować, musze ustalić pliki które się nie pobierają, sporządzić liste, wyznaczyć zadanie dla managera, nie mówiąc o konwersji tej listy w sposób taki żeby "zapodać" ją managerowi, mogę też zadac mu wszystkie pliki z aktualizacji, tyle że ja nie znam tej listy i nie wiem jak poznać, jedynie wiem że coś się nie ściągnęło i wtedy dopiero wiem że coś jest do ściągnięcia. TO WSZYSTKO JEST DO ZROBIENIA.. W KILKA GODZIN... ALE NIE TĘDY DROGA... CHODZI O TO ŻEBY AUTOPATCHER DZIAŁAŁ A NIE ŻEBYM ŚCIĄGAŁ PROGRAMY DO POBIERANIA LUB GŁOWIŁ SIĘ I PISAŁ JAKIEŚ SKRYPTY
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

vidala pisze:problem niestety sięga na inne serwisy, nawet ściąganie załączników z gmail, czy ftp.
Zawodzi protokól TCP.
vidala pisze:Wczoraj trafiłem na problem z aktualizacjami do atlantica, tym razem ohydny, bo nie dotyczy pojedynczych plików ale mam problem z ilością rzędu kilkudziesięciu conajmniej, i to małych również 0,5-5MB.
Podaj przykładowy link do pliku.
natallla2000 pisze:dostalam nowa karte sim i masz tu babo placek
Sabotaż na etapie produkcji kart?
vidala
Stały użytkownik forum

Sorki przesadziłem troche, od nerwów i tych wszystkich linków już mi się pomieszało.

Muszę tylko 2 pliki zebrać:
http://ndoors-atlantica.pandonetworks.c ... 000001.nzp
http://ndoors-atlantica.pandonetworks.c ... 000002.nzp

z obydwoma niestety autopatcher ani mozilla firefox sobie nie radzą, kombinuje ze wznawianiem w FDM
play4you2
Pracownik operatora

beryl303 pisze:http://c.wrzuta.pl/wv7973...stars.dl.pl.flv
http://sdentglobal.neffic...h/Patch1275.exe
Witam, te dwa pliki udało mi sie pobrac w całości wczoraj z mojej prywatnej usługi.
beryl303 pisze:http://wl.dlservice.micro...wlsetup-web.exe
Ten plik zatrzymał mi się na 80%, ale za 3 razem pobrałem go w całości. Zrestartowałem modem i poszło.

Pozostałych nie sprawdzałem.
Zablokowany