nokia 6810, brak połączenia po 30minutach

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
juja47
Użytkownik forum

nokia 6810, brak połączenia po 30minutach

Post autor: juja47 »

Witam. Od pewnego czasu (jakis tydzien) mam problem z moim iPlusem otóź łącze się przez nokie 6810 i bt połączenie niby jest moge przegladac stronki itd.... lecz po jakis 40-30-20minutach dane przestają być przesyłane a monitorki w trayu gasną jedyne co na to pomaga to rozłączenie i ponowne połączenie. Jest to na tyle denerwujące gdyż nie da się nic pobrać np. przez noc gdy odchodzi się od komputera czasem pobierze 50mb a czasem 4mb i połączenie nadal jest ale monittorki w trayu przestają migac.

Pomocy!!
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: nokia 6810, brak połączenia po 30minutach

Post autor: MaciekAdv »

A jaki masz zasieg? Jesli amsz slaby zasieg to to moze byc przyczyna.Przeskanoj tez kompa jakims dobrym antyvirem moze jakis robak albo cos. Moze to tez byc wina telefonu spruboj jak masz mozliwosc połaczyc sie za pomoca innego tela.
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
adigit

Post autor: adigit »

mam podobny problem w iplusie
gc79 + ibm t23
deathx
Stały użytkownik forum

Post autor: deathx »

Witam. Też mialem kiedyś taki problem jak się lączyłem przez koma. Kwestią okazał się zasięg (jak łaczyłem się przez koma) ale też (jak się łaczyłem na laptopie przez SE) że niebardzo te karty wspołgrały z moim laptopem. U mnie z prztestowania wielu kart najlepiej się własnie spisują Merlin U740 oraz Optiony wszystkie. :wave:
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

Mam to samo, a sczegolnie w ciagu dnia.Jak wymusze umts ktory jest na ledwo jedna kreske to idzie a gprs przy full na iplusie dziala i nie dziala i tak w kolko.
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Kiedyś operatorzy ustawiali timeout przy bezczynności powyżej ustalonego czasu najczęściej 15 - 30 minut. Nie wiem czy nadal to stosują (wszędzie, gdzie bywam jest już internet i z Orange korzystam już sporadycznie), gdyż identyczna sytuacja występuje i przy tzw. "zerwaniu radiowym", gdzie system przerywa połączenie ale bez wylogowania z powodu zbyt dużej stopy błędów utrzymującej się przez ten czas oraz właśnie wspomniane wyżej celowe zwolnienie pasma przy bezczynności dłuższej niż 15-30 minut. Na ten drugi przypadek pomaga ustawienie programu pocztowego, aby sprawdzał pocztę co np. 10 minut lub częściej. Samo Gadu-Gadu nie wystarczy do podtrzymania sesji. Za mała ilość wysyłanych danych.
deathx
Stały użytkownik forum

Post autor: deathx »

Moim zdanie to jest albo zasięg albo sprzęt. Ja czasami zostawiam połączenie na noc i z rana nadal jest aktywne i działa. :wave:
juja47
Użytkownik forum

Post autor: juja47 »

Wczoraj nie wytrzymałem i wywalilem system i wgralem go na nowo po czym włączyłem nocne ściąganie pliku i ku mojemu zaskoczeniu z rapida sciąganie trwało nadal :). Od wczoraj net spisuje się idealnie zero zawieszeń itd...
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

mi tez czasami sie tak dzieje z iplusem jak w temacie... czasami sa takie dni ze co chwile sie zawiesza net ale to chyba zwiazane z siecia jest bo zazwyczaj wraca do normy wszystko :)
ODPOWIEDZ