Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Mam pytanie odnośnie anteny do modemu. Posiadam blueconnect'a na działce ale prędkość jest zabójcza . Jednak zobaczyłem że ów modem posiada wejście na antenę i chciałem się zapytać czy dzięki niej polepszyła by się szybkość neta ? Działkę mam na Wygodzie Mikołajewskiej gdzie wg. zasięgu ery na stronie mam tam tylko EDGE ale już np. w Lutomiersku 3km ode mnie pokazuję, że jest UMTS, wiec dałoby radę ściągać z stamtąd ? Czytałem FAQ tylko nie jestem pewien czy to zadziała. Z góry dziękuje
Więc ja bym Ci proponował spojrzeć na mapkę http://mapa.btsearch.pl/ i zbadać w jakiej odległości masz nodeB (stacja z 3g) i czy nie masz jakichś większych przeszkód na drodze do niego.
Jak się okazało wg. tej mapy ze strony najbliższa antena? znajduje się w Konstantynowie i jest to ok. 10 km w linii prostej ode mnie, więc pozostaje mi chyba zwykła antena która sam nie wiem czy coś da ?
A więc zostaje mi tylko EDGE tylko czy antena zwiększy szybkość neta ? Bo jeśli nie to nie opłaca mi się kupować jej wgl. nawet jeśli modem zerwie połączenie kilka razy.
Więc ja powiem tak:
Jeśli to jest wina obciążenia sieci (czyli w nocy będzie o wiele lepiej), to można anteną kierunkową łączyć się z innym BTS'em. Natomiast jeśli to wina słabego zasięgu (w nocy tak samo jak w dzień) to warto brać antenkę
Szczególnie, że w sklepie internetowym możesz do 10 dni zwrócić ją bez podawania przyczyny. Więc w sumie traciłbyś tylko koszty przesyłki.