Pomoc z p2p

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
opryszek19
Początkujący użytkownik forum

Pomoc z p2p

Post autor: opryszek19 »

Witam.
Mam takie pytanie. A mianowicie założyłem wczoraj internet radiowy i dzisiaj chciałem go przetestować jak będzie się spisywał w programach p2p, ale niestety żaden program nie łączy się z serwerem (próboałem BearShare, eMule'm i Aresm). kontaktowałem się z dostawcą i on stwierdził, że z jego strony jest wszystko w porządku. Sprawdziłem firewall' a i porty mam odblokowane. Czy problem może być w routerze przez który się łącze z serwerem?? Moja konfiguracja wygląda tak: router TP link wr534g z anteną Yagi + acces point TP link 501g. Nie mogę się zalogować do urządzeń gdyż dostawca po zmieniał hasła. Jeśli problem tkwi w routerze to czy dostawca jest w stanie z poziomu serwera zalogować się do ustawień mojego routera i zmienić ustawienia portów??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc z p2p

Post autor: Jo_gurt »

Trzeba by na początku zrobić forward na WR543G.
opryszek19 pisze:Jeśli problem tkwi w routerze to czy dostawca jest w stanie z poziomu serwera zalogować się do ustawień mojego routera i zmienić ustawienia portów??
Powinien mieć taką możliwość.
opryszek19

Ale ja nie jestem w stanie wejść w ustawienia któregokolwiek z urządzeń więc musi to zrobić mój dostawca, a on chyba powinien o takim czymś wiedzieć
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

opryszek19 pisze:a on chyba powinien o takim czymś wiedzieć
Może nie wie, może wie ale nie chce powiedzieć. ISP nie lubią p2p.
Zresztą przyczyna może być też inna (np. SPI Firewall na routerze).
opryszek19

Podepnę do tego tematu. A mianowicie mam jeszcze problem z pingiem. Jeśli łącze się bezpośrednio po kablu z routerem to ping jest taki ttl=64 i czas 3ms, a gdy podpinam się przez wifi do access pointa to ping mam ttl 237 i czas 400ms (ping podany do wp.pl) Natomiast ping do serwera dostawcy na access point mam ttl=64, czas 120 na kablu bezpośrednio do routera ping ttl=54 i czas 2ms. W czy może być problem? Dodam jeszcze, że sprawdzałem w bliskiej odległości od access pointa jak i daleko od niego.
ODPOWIEDZ