Yagi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drucik4
Początkujący użytkownik forum

Yagi

Post autor: drucik4 »

Witam mam oto taki problem z tą anteną otóż nie ma ona bardzo mały zysk. Składa się z 15 elementów 1 wibrator,2 reflektory,12 direktorów piszą w sklepie że ma 18dbi ,a chodzi gorzej niż wykonany prze zemnie biquad .Dodam jeszcze że wszystkie 15 elementów wykonanych jest w postaci okręgów cpo zrobić dlaczego tak jest???
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Yagi

Post autor: Blido »

Anteny Yagi generalnie nie nadają się do częstotliwości 2,4GHz. A jeśli jest jeszcze wykonana garażowymi metodami, to już do niczego się nie nadaje. Myślę że tu tkwi Twój problem. Lepiej zaopatrz się w antenę mikropaskową.
drucik4

To poco to sprzedają takie dziadostwo i piszą 18dbi teraz jadę na biquadzie i jest ok ale myślałe że kupna będzie lepsza

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-02, 05:32 ]
Na forum nie piszemy nawet w ukryty sposób słów wulgarnych
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 05:30 przez drucik4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

drucik4 pisze:To poco to sprzedają takie g. i piszą 18dbi
To pytanie retoryczne? :]
Anteny yagi bardzo dobrze sprawdzają się w paśmie 900MHz, ale na wyższych częstotliwościach już nie. Oczywiście o ile mowa o dobrych antenach, bo garażówki są chyba tylko dobrymi wieszakami na pranie. A nietrudno o marną yagi, bo rynek dosłownie tonie w garażowych produkcjach z Allegro. To dlatego że yagę względnie łatwo wykonać.
drucik4

A co można w niej usprawnić aby było ok. i jeszcze jedno pytanie o parabolę z biquadem jaki może być najmniejszy talerz ??? aby to działało, podobno parabole są najlepsze
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

A na jaką odległość potrzebujesz tą YAGE ?

Jaj mam dwie YAGI [rury fi8x45cm] Interline 14dB i na ok. 250-300 m chodza b.dobrze
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

7dziadek pisze:Jaj mam dwie YAGI [rury fi8x45cm] Interline 14dB i na ok. 250-300 m chodza b.dobrze
Na taką odległość jeżeli jest widoczność optyczna link można zestawić nawet samodzielnie wykonanym biquadem, a przy odrobinie szczęścia zwykłą antenką dookólną 2dBi :]
Mój router jest wyposażony w "domyślną" antenkę 2dbi i gdy ustawię moc Tx na maksimum, tj 100mW to za pomocą Nokii E61 mogę połączyć się z odległości 150m z miejsca w którym widać okno pokoju w którym stoi router.
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

No ale u mnie takich idealnych warunkow nie ma ........sygnał 'przeciska' sie pomiedzy blokami i na dodatek łapie czubek drzewa :(

A na małym patyku ja też przed blokiem w odległości ok.150m bez problemu lączę się na HTC Diamond
:szampan:
ODPOWIEDZ