wzmocnienie sygnału na dom

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcek2410
Początkujący użytkownik forum

wzmocnienie sygnału na dom

Post autor: marcek2410 »

witam serdecznie.

Zapyatnie to jest tylko i jedynie o router.
U siebie w chacie na drugim piętrze odbieram sygnal sieci wi-fi (sieć zowie sie TEST_AP, nie jest w żaden sposób zabezpieczona- tak też sądzę i że legalna, działa od kilku lat i ciągle widze sporo osób na niej, ale rzadko bywam w polsce i chciałbym ustawić domownikom to, stabilnie jak się tylko da), jeden lapek odbiera tę sieć (ale niestety tylko na drugim piętrze mojej chatki, na reszcie kondygnacji nie jest ona widziana), z niego przez mostek wi-fi z LAN'em wysylam sygnał na router NETGEAR WGR614 tak by wzmocnić go na cały dom (co za tym idzie resztę kompów używaną w domu) i z uśmiechem powiem że to działa, tyle że tego lapka bede musial się pozbyć.
podpowiedzcie mi który z routerów bedzie w stanie, jednocześnie odebrać sieć wi-fi i ta samą drogą ją rozesłać - tz. wzmocnić ją jako kolejną sieć(lub i nie) na resztę domu????

ew. proszę o podeslanie linka do podobnego tematu.

z gory wielkie dzięki.

[ Dodano: 2009-12-04, 01:26 ]
tego netgeara ew. też mógłbym się pozbyć, po to by nie używać dwóch routerów jesli sie da,
bo wiem ze jest możliwość- odebrać sieć jednym (jako AP client) i kablem wysłać na drugi do AP- ale pytanie zapodałem na forum "bez kabli) i o to mi chodzi - jesli można to jedno urządzonko i jak najmniej kabli. :)
trzymajcie się
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: wzmocnienie sygnału na dom

Post autor: wojteks »

marcek2410 pisze:podpowiedzcie mi który z routerów bedzie w stanie, jednocześnie odebrać sieć wi-fi i ta samą drogą ją rozesłać
Teoretycznie Ovislink WL5460v2/WL5470 ale tryb WISP+Uniwersal Repeater nie zawsze chce działać tak jakby się chciało.

Poszukaj na forum, było o tym trybie trochę napisane.
Nie pomagam na PW!
lotis
Użytkownik forum

Post autor: lotis »

Ja używam Tp-link 501G w trybie uniwersal repeater i sprawdza się.
marcek2410
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcek2410 »

haaaaa i gitarka - dzięki panowie wielkie

widze router po normalnych kosztach, ogolnie tp-link się dobrze zapowiada .

trzymajcie się mocno

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marcek2410 pisze:widze router po normalnych kosztach, ogolnie tp-link się dobrze zapowiada
WA501G to tylko Acces Point i nie ma funkcji routera.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ