[pomoc]Huawei e220 Będe lutował
Moderator: Moderatorzy
- us_strike
- Stały użytkownik forum
[pomoc]Huawei e220 Będe lutował
Witam
Denerwuje mnie słaby zasięg umts-a w domu, więc postanowiłem rozebrać mojego e220 i dolutować jakoś antenę.
Główną żyłę przylutuje zamiast tej normalnej anteny wewnętrznej, ale nie wiem za bardzo do czego dolutować oplot kabla.
jeśli ktoś wie gdzie najlepiej go przylutować proszony jest o niezwłoczną pomoc.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Denerwuje mnie słaby zasięg umts-a w domu, więc postanowiłem rozebrać mojego e220 i dolutować jakoś antenę.
Główną żyłę przylutuje zamiast tej normalnej anteny wewnętrznej, ale nie wiem za bardzo do czego dolutować oplot kabla.
jeśli ktoś wie gdzie najlepiej go przylutować proszony jest o niezwłoczną pomoc.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez Administratora.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [pomoc]Huawei e220 Będe lutował
Do masy przy USB. Tak przynajmniej koledzy robili.us_strike pisze:nie wiem za bardzo do czego dolutować oplot kabla.
[ Dodano: 2009-11-28, 19:06 ]
Ale niech się ktoś jeszcze wypowie bo pewności nie mam.
- us_strike
- Stały użytkownik forum
takie coś znalazłem na forum i ziomek pisze,że mu działa

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to widocznie tak to ma być chyba. Były foty na forum gdzieś, ale poznikały bo były na zewnętrznych serwerach.
-
- Stały użytkownik forum
Sam tak zrobiłem aby wyprowadzić antenkę na zewnątrz i ja mam przylutowany oplot z kabla do zewnętrznej części tego wtyku diagnostycznego.Lub tak jak na zdjęciu. Tylko musisz uważać aby nie przegrzać lutu bo spalisz płytkę (w skrócie).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez giepol, łącznie zmieniany 1 raz.
- us_strike
- Stały użytkownik forum
Nie ja będe lutował lecz mój przyjaciel i zarazem jedyny posiadacz dobrej lutownicy(nie takiej za 20-30zł) w mojej wsi.
Giepol mam pytanie
Dużo ci dała tak przylutowana antena ???
Ja od stacji nadawczej mam z 12-16km i na dworze mam jakiś tam minimalny zasięg(umts/hsdpa), który czasami zrywa. Jak myślisz,czy przylutowanie anteny o zysku 16atk-10m kabla dużo poprawi zasięg ???
Kiedyś próbowałem podłączyć indukcyjnie,ale nic to nie dało.Zapewne konektor był na 900mhz.
I jeszcze jedno pytanie.
Czy jeśli testowo chciałbym tylko przyłożyć kabel bez lutowania to mogę spalić końcówkę mocy ???
Giepol mam pytanie
Dużo ci dała tak przylutowana antena ???
Ja od stacji nadawczej mam z 12-16km i na dworze mam jakiś tam minimalny zasięg(umts/hsdpa), który czasami zrywa. Jak myślisz,czy przylutowanie anteny o zysku 16atk-10m kabla dużo poprawi zasięg ???
Kiedyś próbowałem podłączyć indukcyjnie,ale nic to nie dało.Zapewne konektor był na 900mhz.
I jeszcze jedno pytanie.
Czy jeśli testowo chciałbym tylko przyłożyć kabel bez lutowania to mogę spalić końcówkę mocy ???
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaką właściwie masz antenę? Do 3G polecamy Panel Max z besptpartner.pl.us_strike pisze:na dworze mam jakiś tam minimalny zasięg(umts/hsdpa), który czasami zrywa. Jak myślisz,czy przylutowanie anteny o zysku 16atk-10m kabla dużo poprawi zasięg ?
Nie pomagam na PW!
- us_strike
- Stały użytkownik forum
Mam yagi z dipola 16atk
- wojteks
- *** Administrator ***
A ok, bo myślałem że coś innego. Na 10m kabla stracisz jakieś 5-6dBi z zysku anteny.us_strike pisze:Mam yagi z dipola 16atk
Osobiście wolałbym dolutować konektor żeby w razie czego było jak odłączyć modem od anteny.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak, przede wszystkim mogłem podłączyć antenę zew. bo mimo 3km do nadajnika to mam las i mieszkam w lekkim dołku i zasięg EDGE który ma nadajnik jest słabej jakości na orginalnej antenie. Ale jak przylutujesz to stracisz gwarancję na modem. Samo przyłożenie kabla może nic nie dać lepiej przylutować na stałe,oczywiście antenę wew. trzeba odkręcić. Pozdrawiam Grzegorz 

- us_strike
- Stały użytkownik forum
Mam jeszcze jedno pytanie
Czy jak bezpośrednio do modemu przylutuje 2 zwykłe kabelki, a potem dopiero do nich kabel od anteny bez lutowania to jak duże mogę mieć straty z zysku anteny ???
Kabel od anteny jest za sztywny, a poza tym chciałbym mieć możliwość odłączania anteny.
Czy jak bezpośrednio do modemu przylutuje 2 zwykłe kabelki, a potem dopiero do nich kabel od anteny bez lutowania to jak duże mogę mieć straty z zysku anteny ???
Kabel od anteny jest za sztywny, a poza tym chciałbym mieć możliwość odłączania anteny.
- wojteks
- *** Administrator ***
To zły pomysł. Przylutuj jakis konektor z cienkim kablem koncentrycznym zakończony np. gniazdem RP-SMA i do tego na kablu od anteny zarób wtyk RP-SMA. Będzie łatwo rozłączać.us_strike pisze:Czy jak bezpośrednio do modemu przylutuje 2 zwykłe kabelki,
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zgadzam się z wojteks w 100%, ja mam też przylutowany konektor, może na foto wygląda to trochę dużo ale to jest cienki kabelek. I naprawdę o wiele łatwiej jest łączyć z kablem antenowym. Pozdrawiam Grzegorz