Bezpieczne udostępnianie połączenia internetowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
however
Początkujący użytkownik forum

Bezpieczne udostępnianie połączenia internetowego

Post autor: however »

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie usmiech
Sprawa jest następująca, chcę udostępnić połączenie internetowe przez router WiFi (najprawdopodobniej będzie to Linksys WRT-54GL). Jednak osoba, której m.in. chcę udostępnić połączenie jest 'nie do końca zaufana'. Czy istnieje jakiś bezpieczny sposób udostępnienia połączenia internetowego bez dostępu np. do udostępnionych folderów itp.?

Sieć będzie wyglądać mniej więcej tak:
Router a do niego:
- po kablu wpięty desktop z WinXP (dokładnie WinDT'09) - jako serwer drukarki, backup plików, baza danych faktur, itp.
- w dni robocze dwa laptopy z Vistą poprzez WiFi - z dostępem do plików na desktopie;
- i ten nieszczęsny użytkownik, który ma mieć dostęp TYLKO do internetu (system mi na razie nieznany, podejrzewam XP lub Viste) poprzez WiFi.

Proszę o pomoc w jaki sposób ograniczyć prawa dostępu itd. Nie znam gościa w ogóle a jestem zmuszony dać mu internet :/

Jako że jestem zielony (ale nie ciemnozielony) w sprawach sieci, mogłem pominąć istotne szczegóły - jeśli tak to proszę o dodatkowe pytania.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Bezpieczne udostępnianie połączenia internetowego

Post autor: wojteks »

Tu jest problem, Jeżeli dasz "AP isolation" czyli izolację klientów radiowych na routerze to Twoje komputery po WiFi też nie będą miały dostępu do desktopa połączanego kablem ani do innych komputerów po WiFi.
Jak to widzę to powinieneś zrobic na WRT "AP Isolation" i dołożyć dodatkowy AP po kablu i przez niego łączyć własne laptopy a "obcego" przez WRT z opcją "AP Isolation"
Nie pomagam na PW!
however

Jeśli dobrze rozumiem Twoją wskazówkę Jo_gurt, pozwoli to na stworzenie jak gdyby dwóch odrębnych sieci? W takim razie jutro potestuję, gdyż mam w/w router w domu. Ktoś podpowiedział mi wgranie tomato - czy to dobry pomysł i będzie to w jakiś sposób użyteczne w mojej sytuacji? Nigdy z tego nie korzystałem i tak na prawdę nie do końca wiem po co to i do czego ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie wiem czy w Tomato da radę to zrobić. Ale na pewno nie tak prosto.
however

Niestety, w ustawieniach mojego routera nie mogę znaleźć nigdzie opcji "Virtual Interfaces " od której, według poradnika, powinienem zacząć :dobani:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A wrzuciłeś na router DD-WRT?
however

A wiesz, że nie? W sumie teraz dopiero dowiedziałem się, że to zewnętrzny soft :) Jak pisałem nie znam się zbyt na tym więc DD-WRT nic mi nie mówi(ło).
Właśnie wziąłem się za lekturę co i jak z tym słowo DD-WRT. Jak już się przekopię prze te strony pełne informacji związanych z instalacją, czynnościami przed nią oraz pobieraniem odpowiedniej wersji (kolejność wg odnajdywania informacji :)) to dam znać jak poszło.

Jo_gurt tak btw. czy ten soft załatwi przedmiotowy problem czy potrzeba tam jeszcze powalczyć z czymś? Bo jak dobrze rozumiem, będę miał jeden router na półce a dwie sieci w powietrzu? Czy jeszcze jakieś korzyści z zainstalowania DD-WRT?
Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

however pisze:będę miał jeden router na półce a dwie sieci w powietrzu?
Tak.
however pisze:Czy jeszcze jakieś korzyści z zainstalowania DD-WRT?
Raczej średnio.
however

Hehe mało brakowało a napisałbyś odpowiedź przed zadaniem przeze mnie pytania :D

Korzyści raczej nie ma a jakieś minusy? Czytałem o problemach z ustawieniami QoS w v.23, czy domyślne ustawienia nie powodują żadnych problemów? (bo raczej na 2,3 komputery nie ma sensu QoS'ować, czyt. nie będę nic zmieniał).

Nadmienię, że tak wypytuję, gdyż testy u mnie to operacja na żywym organizmie i chcę chociaż po części wiedzieć czego się spodziewać.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

however pisze:domyślne ustawienia nie powodują żadnych problemów?
Domyślnie QoS w DD-WRT jest wyłączony, więc nie będzie żadnych problemów.
however pisze:raczej na 2,3 komputery nie ma sensu QoS'ować, czyt. nie będę nic zmieniał
Masz rację, ja po zakupie routera i wgraniu Tomato nie omieszkałem poeksperymentować z QoS-em, ale nic konkretnego nie osiągnąłem, może za wyjątkiem zwiększenia obciążenia CPU routera :]
ODPOWIEDZ