Ustawienie anteny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peter_84
Początkujący użytkownik forum

Ustawienie anteny

Post autor: peter_84 »

Witam...

Mam taki mały problem.Mam teraz internet bezprzewodowy ,problem polega na tym że miaszkam w Irlandii i internet zdobyłem...Będę się teraz przeprowadzał kilka domów dalej i nie wiem jak ustawić swoją antenę.Niestety nie mogę się zgłościć do mojego usługodawcy...Czy jest jakiś program który pomoże mi namierzyć antenę nadawczą?Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję...
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Ustawienie anteny

Post autor: ikw »

programow jest pewnie kilka...o pewnie maxfm bedzie wiedzial lepiej ktory ...ale generalnie jak masz antene zewnetrzna to wystarczy przycelowac w domniemany punkt nadawczy...sprawdzic troche mowlisowsci..troche w prawo troche w lewo...wszystko bedzie widac na sofcie karty jaka posiadasz.
ot co!
cyfra

Post autor: cyfra »

Witam
polecam program netstumbler pokaże Tobie siłe sygnału i będziesz mógł precyzyjniej ustawić antene
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Netstumbler jw. Pytanie jeszcze jaka masz antenke, polaryzacje, czy jak sie przeniesiesz nie bede nic na drodze sygnału ??
peter_84

Post autor: peter_84 »

cyfra pisze:Witam
polecam program netstumbler pokaże Tobie siłe sygnału i będziesz mógł precyzyjniej ustawić antene
Problem w tym że netstumbler nie widzi mojej karty sieciowej (unsuported).Z anteny idzie taki mały kabelek do takiego małego pudełeczka (modem) i z tego modemu do mojej karty sieciowej.Nie mam pojęcia jaką mam polaryzację...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

To małe pudełeczko to pewnie acces point :wink: a karte masz w takim razie kablowa nie radiowa :( i netstumbler tu na nic sie nie zda, mozesz liczyc tylko na wskazania menagera ap-ka który zazwyczaj pokazuje tylko SSID i MAC ew. czy siec jest zabezpieczona kluczem. Pozostaje ci ustawienie "na oko" ew. uzyj kompasu do wyznaczenia azymutu.
ODPOWIEDZ