Modem Netbox -> nie chcę się łączyc z Internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Modem Netbox -> nie chcę się łączyc z Internetem
skonfigurowac go mozna IMHO latwo, tylko trzeba dokladnie przczytac opis w watku programu.
jak juz bedziemy mieli baze programow to zrobie do niego jakas strona z configami do pobrania lub zrobie jeden conifg dla wszystkich modemow.
modem USB tu nie ma nic do rzeczy. program dziala na win2k/xp, a kazdy modem usb czy nie usb, pracuje na jakims porcie com
moj program nie dzial ajedynie na win9x (tzn nie dziala funkcja polacz), ale sproboje cos powalczyc w tym zakresie (o ile vmware przechwyci moja karte pcmcia).
pozdrawiam
jak juz bedziemy mieli baze programow to zrobie do niego jakas strona z configami do pobrania lub zrobie jeden conifg dla wszystkich modemow.
modem USB tu nie ma nic do rzeczy. program dziala na win2k/xp, a kazdy modem usb czy nie usb, pracuje na jakims porcie com
moj program nie dzial ajedynie na win9x (tzn nie dziala funkcja polacz), ale sproboje cos powalczyc w tym zakresie (o ile vmware przechwyci moja karte pcmcia).
pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Stary, to, że jest dziewczyną to jej nie dyskwalifikuje od razu...Ufo atakuje pisze:Stary, podsuwasz dziewczynie program Pogara?
Tak się właśnie składa, że udało się koledze na ED77, więc i na Netboxie powinno ruszyć, bo to bliźniacza konstrukcja.Ufo atakuje pisze:a po drugie nie wiadomo czy to działa z modemami USB.Ja nie widziałem.
@ikonka, rzuć okiem TUTAJ i jeżeli nie będziesz wiedziała dokładnie jak dalej to zapytaj.
- vegas
- Stały użytkownik forum
Wychodzi na to, że więcej oprogramowania do łączenia się z netem zobią sami użytkownicy niż "specjaliści" z Plusa czy z kąś...
Wróćmy do zasilania:
Ikonka napisała
Wróćmy do zasilania:
Ikonka napisała
Ikonka czy Netbox ma możliwość podłączenia dodatkowego zasilania?Mam netbox + zasilacz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Netbox nie ma żadnego wyjścia na zasilacz. Chyba, że to jakaś nowa wersja ?? Ale to powinno chodzić, bez zasilacza i bez tego badziewia iPlusManagera. Wystarczy zainstalować byle jaki sterownik (no może nie byle jaki, tak są pogrupowane w katalogach), później tworzymy Dlial-up, konfigurujemy, żeby wywołał okno terminalu, komenda AT+CPIN="PIN" i AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" i działa.5 minut roboty.
A poza tym, nie chodzi o to, że jest dziewczyną tylko o to że nowym użytkownikiem, świeżym, zielonym.Chyba lepiej dla nowego internauty odpalić internet najprostszą i najszybszą metodą, a dopiero później wypróbowywać program Pogara. Wczujcie się troche, co jest z wami?
A poza tym, nie chodzi o to, że jest dziewczyną tylko o to że nowym użytkownikiem, świeżym, zielonym.Chyba lepiej dla nowego internauty odpalić internet najprostszą i najszybszą metodą, a dopiero później wypróbowywać program Pogara. Wczujcie się troche, co jest z wami?
- vegas
- Stały użytkownik forum
Jeżeli będzie potrzebne dodatkowe zasilanie mogę podać schemat jak podpiąć się i zasilić modem. Może Ikonka lub voxuran ma w domu multimetr i mógł/a sprawdzić czy podczas pracy nie siada za bardzo napięcie na portach USB. Pamiętajmy, że porty USB nie mają zbyt dużej wydajności prądowej. Jeżeli macie podpięte jeszcze jakieś inne urządzenia pod USB to je odepnijcie na czas testów bo mogą niepotrzebnie obciążać porty.
Czy ikonka podała jaki ma system operacyjny?
Czy ikonka podała jaki ma system operacyjny?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale jak tych chcesz sprawdzić? Na drugim USB. A poza tym łatwo o zwarcie, lepiej uważać. A schemat możesz podać. Zawsze jedna opcja więcej.
Do voxurana. Właśnie zapomniałem mu powiedzieć, żeby odpioł wszystko co nie jest niezbędne w kompie,ale chyba go całkiem uziemiło. A Miał tam coś jeszcze podpięte do drugiego USB...
Do voxurana. Właśnie zapomniałem mu powiedzieć, żeby odpioł wszystko co nie jest niezbędne w kompie,ale chyba go całkiem uziemiło. A Miał tam coś jeszcze podpięte do drugiego USB...
- vegas
- Stały użytkownik forum
Jeżeli chodzi o schemacik to na jutro jakoś go wykonam (skan albo w paincie).
Sam kiedyś zrobiłem zwarcie na USB. Pamiętajmy linia 5V w porcie USB ma ograniczoną wydajność prądową więc niema obawy (chyba
)
Nie mogłem się powstrzymać i już naskrobałem:

Pod tym adresem są wyprowadzenia USB http://www.hardwarebook.net/connector/bus/usb.html
Wartości elementów:
C1 - 1000uF/25V
C2 - 100uf/16V
D1, D2 - diody prostownicze 1 amperowe powinny w zupełności wystarczyć, nie powinny sprawiać kłopotów ze względu na spadek napięcia rzędu 0,6V - 0,7V ale można w sklepie zapytać o jakieś inne o mniejszym spadku napięcia.
7805 - stabilizator scalony
Wszystko odnosi się do kabla USB. Należy go rozpruć i podpiąć się pod odpowiednie żyły. Tam gdzie napisałem 7 - 20V można podłączyć zasilacz o wydajności prądowej min. 1000mA.
Trochę odwagi, nic złego nie powinno się staćAle jak tych chcesz sprawdzić? Na drugim USB. A poza tym łatwo o zwarcie, lepiej uważać.

Nie mogłem się powstrzymać i już naskrobałem:

Pod tym adresem są wyprowadzenia USB http://www.hardwarebook.net/connector/bus/usb.html
Wartości elementów:
C1 - 1000uF/25V
C2 - 100uf/16V
D1, D2 - diody prostownicze 1 amperowe powinny w zupełności wystarczyć, nie powinny sprawiać kłopotów ze względu na spadek napięcia rzędu 0,6V - 0,7V ale można w sklepie zapytać o jakieś inne o mniejszym spadku napięcia.
7805 - stabilizator scalony
Wszystko odnosi się do kabla USB. Należy go rozpruć i podpiąć się pod odpowiednie żyły. Tam gdzie napisałem 7 - 20V można podłączyć zasilacz o wydajności prądowej min. 1000mA.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Hehe, w sumie idea dobra i teoretycznie może to dać max 1,5A. Czyli 500mA z kompa i 1A z tego dodatkowego "zasilacza".urqel1 pisze:Nie mogłem się powstrzymać i już naskrobałem:
Ciekawe rozwiązanie

Musze takie coś zmajstrować do zasilania zewnętrznego dysku 2,5"

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- vegas
- Stały użytkownik forum
Zamiast tradycyjnego 7805 można dać 78S05 który ma wydajność prądową rzędu 2A lub 78T05 do 3A. A zasilanie można pociągnąć z zasilacza komputerowego np. z wtyczki molex.
-
- Użytkownik forum
nie miałam dostępu do netu więc nie mogłam nic napisać... mam win xp.
sam netbox nie działał musiałam dokupić zasilacz.
Zastosuję wasze wzkazówki i napisze jak mi poszło. Dzięki tymczasem za rady.
sam netbox nie działał musiałam dokupić zasilacz.
Zastosuję wasze wzkazówki i napisze jak mi poszło. Dzięki tymczasem za rady.
- vegas
- Stały użytkownik forum
Ciekawi mnie jeszcze jaki masz service pack. Jeżeli działają ci <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> pod USB to masz min. SP1. Ale to też by była istotna informacja.ikonka pisze:mam win xp.
Jeszcze myślę o zaporze systemu windows tzn. może po instalacji iPlus Manager jest blokowany przez firewall?
-
- Użytkownik forum
cześć dziś znów trochę eksperymentowałem i modem działa bez jakiejkolwiek anteny nawet bez tego nieszczęsnego kabla antenowego trochę głupio to wygląda ale mam cztery kreski zasięgu dziś znajomy zasugerował mi żebym połączył modem przez znacznie krótszy kabel usb czy to może mieć jakieś znaczenie?
- draconair
- Stały użytkownik forum
nie będę przegladał całości ... jaki ty masz długi ten przedłużacz usb i czy jest to aktywny przedłużacz [ czyli taki co wzmacnia sygnał usb ]? imho ... jeżeli to jest taki syf z allegro za 5zł co masz 2/3/5m to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w nim tkwi wina ...voxuran pisze:(...) połączył modem przez znacznie krótszy kabel usb czy to może mieć jakieś znaczenie?
Plus LTE
Orange VDSL
Orange VDSL
- vegas
- Stały użytkownik forum
Długość kabla ma duże znaczenie, im krótszy tym lepiej.dziś znajomy zasugerował mi żebym połączył modem przez znacznie krótszy kabel usb czy to może mieć jakieś znaczenie?
Zwróć uwagę na jakość kabla, sposób ekranowania. W przypadku tanich kabli nie rzadko pojawiają się problemy. Kolega kupił sobie odtwarzacz mp3 i w zestawie miał kabel USB. Jeszcze takiego nie widziałem (same problemy, często brak połączenia z mp3ujką).
-
- Użytkownik forum
jest to standardowy kabel jaki dostałem z modemem ma okolo 70 cm
- vegas
- Stały użytkownik forum
Czyli powinno być ok.jest to standardowy kabel jaki dostałem z modemem ma okolo 70 cm
-
- Użytkownik forum
chyba już wiem skąd te wszystkie moje problemy, mianowicie znalazlem w internecie listę nadajników sieci Plus w Olsztynie i okazało się że nalbliższy jest po drugiej stronie ulicy (w prostej lini około 350, 400 m) jest na budynku telekomunikacji. na dachu tego budynku są trzy lub cztery anteny(dokładnie się nie przyjżełem bo było już ciemno) ale zadna z nich nie jest skierowana w moją stronę więc chcę się zapytać, Was bardziej doświadczonych w tych sprawach czy to może być przyczyna tych wszystkich dziwnych problemów
-
- Użytkownik forum
myślałam że moje problemy się skończyły, ale niestety.. czasem mam ogromny kłopot aby odpalić net. Tzn, jeden raz się łączę, drugi raz juz nie mogę.. zainstalowałam wczytując się dokładnie w wasze wskazówki wszystko krok po kroku. Mam Xp + SP1, do modemu netbox musiałam dokupić coś co nazywają spece zasilaczem, łączę to wszystko za pomoca kabli z laptopem. Zainstalowałam sterowniki do modemu, Imanagera. Zapora systemu wyłączona. Wprowadzam pin, i przez dial up wybieram numer, w międzyczasie zamykam managera, bo na nim mi nic nie chodzi... kiedy chcę się połączyć przez managera to z reguły musze kończyć zadanie bo komp wisi.
Dzisiaj próbowałam 15 razy się podłączyć, już straciłam nadzieję, ale się udało, tylko na jak długo , i czemu tak się dzieje? czy to kwestia nadajników??
Dzisiaj próbowałam 15 razy się podłączyć, już straciłam nadzieję, ale się udało, tylko na jak długo , i czemu tak się dzieje? czy to kwestia nadajników??
- vegas
- Stały użytkownik forum
Opisz dokładnie co to za zasilacz i jak masz możliwość to wrzuć fotkę, zasilacza oczywiścieikonka pisze:do modemu netbox musiałam dokupić coś co nazywają spece zasilaczem

W laptopach może być problem z modemami USB ze względu na zasilanie.
EDIT:
Sprawdź czy możesz wysłać smsa za pomocą modemu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawi mnie co to za zasilaczikonka pisze: do modemu netbox musiałam dokupić coś co nazywają spece zasilaczem, łączę to wszystko za pomoca kabli z laptopem.

Co do twoich problemów, to nadal nie wiemy jaka jest wersja tego iPlus Managera. Lepiej, żeby 1.4- dużo mniej żarłoczna i jednak stabilna. Ta aplikacja, jak jest raz niewłaściwie zainstalowana potrafi niesłychanie pochrzanić system. Ja na początku musiałem zainstalować go od nowa, żeby ruszyło.
Piszesz, że próbowałaś 15 razy i dopiero wtedy cie połączyło. Mnie to nie przekonuje- to jest maszyna, tu nie ma cudów, coś musiałaś źle robić.
PS.Spróbuj jeszce tak. Zapamiętaj ten Pin w opcjach managera i łącz się tak-Start->Połącz z->Urządzenie iPlus wpisujesz *99***1#, jeśli nie ma. A zapora systemu nic tu nie ma do rzeczy, jamam wszystkie niepotrzebne porty, messengery pozamykane, zapore włączoną i jeszcze firewalla i net jest stabilny.
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z NETBOX'em
Witam.
Od jakiegos czasu mam dziwny probem z NETBOX'em. Po włączeniu komputera nie widzi modemu. Włącza sie iplus manager i nie ma w ogole zasiegu, a w miejscu napisu PLUS mam --- . Wchodze do ustawien i widze "karta nie gotowa" kiedy probuje sie polaczyc wyskakuje komunikat cos tam cos tam, prosze włożyć karte sim ?? spotkaliscie sie z podobnym problemem ? Jezeli tak ta dajcie znac co zrobic z tym problemem.
Acha jeszcze jedno - to do czego juz doszedlem:
- mam 2 windowsy i jezeli przestaje widziec karte to na obu, jezeli zaczyna znowu chodzic to tez na obu ... (?)
- czasami pomaga zmiana portu USB, albo reinstal sterownikow, ale to moze byc zbieg okolicznosci, poniewaz czasami pomaga tez potrząśniecie modemem - a czasami nie
Pomozcie, bo przestaje chodzic w momencie kiedy najbardziej go potrzebuje...
Od jakiegos czasu mam dziwny probem z NETBOX'em. Po włączeniu komputera nie widzi modemu. Włącza sie iplus manager i nie ma w ogole zasiegu, a w miejscu napisu PLUS mam --- . Wchodze do ustawien i widze "karta nie gotowa" kiedy probuje sie polaczyc wyskakuje komunikat cos tam cos tam, prosze włożyć karte sim ?? spotkaliscie sie z podobnym problemem ? Jezeli tak ta dajcie znac co zrobic z tym problemem.
Acha jeszcze jedno - to do czego juz doszedlem:
- mam 2 windowsy i jezeli przestaje widziec karte to na obu, jezeli zaczyna znowu chodzic to tez na obu ... (?)
- czasami pomaga zmiana portu USB, albo reinstal sterownikow, ale to moze byc zbieg okolicznosci, poniewaz czasami pomaga tez potrząśniecie modemem - a czasami nie

Pomozcie, bo przestaje chodzic w momencie kiedy najbardziej go potrzebuje...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wygląda jaby modem fizycznie nie łączył.Posprawdzaj wszystkie wtyki, może coś jest zabrudzone, wygięte. Ja tak mam z telefonen- raz źle włożyłem wtyczkę i teraz nie za każdym razem mi wykryje. Sprawdź, czy kabel jest w porządku. Może karta SIM źle włożona...
Sprawdzaj najpierw w Managerze urządzeń, bo jak tam nie masz modemu to managera niemasz po co włączać.
Sprawdzaj najpierw w Managerze urządzeń, bo jak tam nie masz modemu to managera niemasz po co włączać.
- ars
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Kupiłem antenę do modemu netbox2 ale wydałem tylko kasę
Poczytałem na 1 stronie i jest mowa o jakimś zasilaczu do modemu chciałbym sie dowiedzieć w jakiej cenie można go kupić i gdzie .I oczywiście jak go podłączyć
z góry dziękuje za odp
Kupiłem antenę do modemu netbox2 ale wydałem tylko kasę
Poczytałem na 1 stronie i jest mowa o jakimś zasilaczu do modemu chciałbym sie dowiedzieć w jakiej cenie można go kupić i gdzie .I oczywiście jak go podłączyć
z góry dziękuje za odp
Kto Kupi? iplusa da? sie zrobi? w bamobo ??cznie zemn? ;[