Jaki sprzęt, itp.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jaki sprzęt, itp.

Post autor: gorus1 »

mam kilka krótkich pytań dotyczących technoligii wifi i wimax.mieszkam w końcu w w-wie i czas zakręcić się za jakimś bardziej normalnym netem niż simdata z plusgsm.
1.jaką kartę wifi polecilibyście (chodzi głównie o jej zasięg) do odbioru sieci wifi (mam nadzieję, że znajdę jakąś niezabezpieczoną sieć - okolice ulicy skierniewickiej,kasprzaka,wolskiej w warszawie)
2.druga sprawa to taka, że jeżeli sieć jest zabezpieczona to jak trafić do admina tej sieci w celu ewentualnego dogadania się i przystąpienia do jego sieci?
3.no i trzecie pytanko to takie,że ostatnio słyszy się o rozwoju technologii wimax, w związku z tym czy są jakieś uniwersalne karty bezprzewodowe co odbierają sygnał wifi i wimax, czy trzeba kupić dwie oddzielne?
To tyle na dziś :)
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaki sprzęt, itp.

Post autor: morion »

ad 1. typowe warszawskie podejście... myślisz że jesteś ze stolicy to ci sie wszystko należy? to podepnij sie do niezabezpieczonej sieci z wołomina albo pruszkowa... chłopaki jak cie znajdą to w locie osiągniesz wiekszy zasięg niz ta twoja karta wifi...
ad.2. odczytujesz SSID sieci i szukasz w necie, pytasz na forum, albo po sąsiadach szukasz użytkownika tej sieci
ad.3. kiedyś była taka reklama w której mówili że "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego"... podobnie jest z kartami;) a tak serio to musisz mieć dwie oddzielne...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
gorus1

Wcale nie myślę, że mi się wszystko należy-to po pierwsze. Po drugie to nie jestem z Warszawy, tylko mieszkam w Warszawie, a po trzecie to nie chodzi mi o to żeby się włamywać do sieci (skoro jest niezabezpieczona tzn. chyba ktoś nie ma przeciwko, żeby poprostu do niej wejść) tylko chodzi o to, żeby poprostu mieć net, nawet jeżeli musiałbym komuś płacić (co chyba zawarłem w pytaniu drugim). Na allegro jest mnustwo kart wifi, więc nie bardzo wiem co wybrać,czy kartę pci czy kluczyk wifi usb, a może lepiej kupić już zintegrowaną kartę na płycie głównej (bo mam zamiar wymieniać płytę)?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Kupujesz karte pci np dwl-520, antene z kabelkiem np. yage (tylko nie z allegro) łaczysz to wszystko, instalujesz netstumbler, skanujesz eter. Niekiedy operatorzy w nazwie ssid podaja strone www lub nawet tel. tak wiec namierzenie nie bedzie trudne.
gorus1

Ok. Dzięki wielkie, właśnie o takie konkrety mi chodziło.
gorus1

http://www.anteny.net/product_info.php?products_id=191
Czy taki zestaw będzie w porządku?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Karte to mozesz kupic nawet na allegro, byle nowa a ant. to lepiej w jakims markowym sklepie, np dipol, interline, netus. pluscom
gorus1

No super.Okazało się,że mieszkam blisko hotspotu i przechwytuję sygnał. Jednak jest taka sprawa,że ten sygnał czasem jest bardzo dobry,czasem słaby,a czasem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> go nie ma.Wszystko działa wedle waszych opisów także wielkie dzięki.kupiłem zestaw od znajomego (dlink 520+ i jakaś antena panelowa-dokładnie nie wiem jaka,ale wygląda jak czarna skrzyneczka, która była używana wcześniej w jakiejś sieci radiowej).Dodam,że mieszkam od tego hotspotu nie więcej niż 200-300m,więc jaką antenę najlepiej kupić (wiem,że ma być to typ yagi)aby można było bez problemu odbierać sygnał?Chdzi mi tu o parametry i o to,żebym niepotrzebnie nie wydał pieniędzy na jakiś super towar.Czy takie coś by wystarczyło? Usunięcie fragmentu niezgodnego z regulaminem (np link do Allegro):
Usunięte przez Moderatora ->bob - niezgodne z Regulaminem Forum.czy też może tak jak wyżej polecaliście coś z dipola?Jeśli tak to co?
cdx
Stały użytkownik forum

Post autor: cdx »

gorus1 pisze:Chdzi mi tu o parametry i o to,żebym niepotrzebnie nie wydał pieniędzy na jakiś super towar.Czy takie coś by wystarczyło?
na 200-300m wystarczy spokojnie taka antenka to ma max 15dbi bez kabla a tu jest az 13m !
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Wystarczy panel np taki tylko nie wiem ile tam Ci trzeba kabla. Trzymaj sie z daleka od anten z allegro a ta co podałes ma jak napisał cdx goora 15 dBi.
ODPOWIEDZ