HSDPA - pytanie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sławek'
Użytkownik forum

HSDPA - pytanie

Post autor: Sławek' »

Mam od dzisiaj dostęp do czegos takiego :-) :

Obrazek
Obrazek

w Obornikach koło Poznania (30km), na jednej kresce zasięgu 6db/19-20% z anteną wystawioną za okno ( taka mała antenka z allegro ) i tu pytanie czy jak kupię kierunkową UMTS 11db o ile poprawi się sygnał, czy w ogóle coś się poprawi, do nadajnika mam w lini prostej ok. 2km i z balkonu widzę jego czerwone oświetlenie.

Obrazek

I co to jes to PS zamiast HSDPA, pojawia się jak chwilę nie używam netu, wystarczy włączyć stronkę lub coś innego i wraca HSDPA ?

Pozdrawiam

Proszę przeczytaj regulamin. Jest tam napisane o niezamieszczaniu dużych obrazków.
Po drugie, ludzie tu mają limity i oglądanie takich obrazków ich sporo kosztuje. Wrzuć ewentualnie miniaturki. Kto zechce ten podejrzy.
Szadzik tak może być ? :-) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-10-11, 14:37 przez Sławek', łącznie zmieniany 1 raz.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: HSDPA - pytanie

Post autor: krzysztof.wojcik »

Sławek' pisze:Mam od dzisiaj dostęp do czegos takiego :-) :

w Obornikach koło Poznania (30km), na jednej kresce zasięgu 6db/19-20% z anteną wystawioną za okno ( taka mała antenka z allegro ) i tu pytanie czy jak kupię kierunkową UMTS 11db o ile poprawi się sygnał, czy w ogóle coś się poprawi, do nadajnika mam w lini prostej ok. 2km i z balkonu widzę jego czerwone oświetlenie.

I co to jes to PS zamiast HSDPA, pojawia się jak chwilę nie używam netu, wystarczy włączyć stronkę lub coś innego i wraca HSDPA ?

Pozdrawiam
PS to zwykły UMTS do 384kb/s, sam mam antenę kierunkową, bez anteny sygnał 11% z anteną 61-65% :)
robbo2k
Stały użytkownik forum

Post autor: robbo2k »

To proste HSDPA dziala tylko jak ma do przeslania dane.
Stad masz taki efekt ze jak nei transmitujesz to masz poprostu zwykly UMTS
oznaczenia PS
HSDPA to taka wspolna rurka dla wszystkich na danym NodeB.
Rurka moze miec 1,8 3,4 7,2 14,4 Mb/s
Sławek'
Użytkownik forum

Post autor: Sławek' »

dzięki, już zamówiłem antenę kierunkową 11db UMTS - tuba, mam nadzieję chociaż na 50% sygnału.

Pozdrawiam
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
ODPOWIEDZ