GC 79, Iplus ZOBACZ CO ROBIć!!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adigit

GC 79, Iplus ZOBACZ CO ROBIć!!!

Post autor: adigit »

Internet w plusie z kartą gc79 wcale nie musi być wolny albo w ogóle nie działać.

Mam GC79 i abonament w plusie. Przez 6 miesięcy walczyłem z plusem ponieważ nie mogłem łączyć się z internetem.
Droga papierkowa nie pomogła więc spróbowałem innym sposobem uruchomić internet.

Karta GC79 jest o tyle dobra że w prosty sposób można dolutować w niej gniazdo do anteny kierunkowej.

Ja zrobiłem to w taki sposób jak na rysunku poniżej
Obrazek

Efekt był od razu widoczny.
Z 1 do 2 kresek zasięgu i niemożliwości pracy w internecie zrobiły mi się 4 do 5 kresek zasięgu i transfer 42kbps.

Nie montowałem wtyku w GC79 tylko wyciągnąłem kawałek przewodu antenowego na zewnątrz.
Zrobiłem tak ponieważ kabel od anteny kierunkowej jest twardy i trudno go wyginać . Gdybym zamontował wtyk w karcie mogłoby się coś wyrwać.

Długość mojego kabla międzu gc79 a wtykiem to 15cm.

Ciekawostką jest to że teraz jeśli odejmę antenę zewnętrzną też mogę pracować w większych miastach.

Połączenie między moim kawałkiem kabla antenowego a faktycznym kablem który był kupiony razem z anteną kierunkową wygląda tak

Obrazek

Przylutowanie jest bardzo proste musisz użyć lutownicy z małym grotem.

Jesli masz gc 79 i nie korzystasz bo nie masz zasięgu nie zastanawiaj się ani chwili tylko łap za lutownice i działaj.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adigit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: sus »

calkiem sprytnie

pozdrawiam
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
Marcin Stos
Początkujący użytkownik forum

Re: GC 79, Iplus ZOBACZ CO ROBIć!!!

Post autor: Marcin Stos »

Bardzo sprytnie :lol:

Kabel który uzyłeś ma impedancje 50 czy 75om :?:
Nokia 6230 + DKU2 + iPlus
adigit

Post autor: adigit »

Nie zabardzo wiem o którym kablu mówisz.
Zastosowałem kabel RLF-5 (10metrów)
Nie mam pojęcia jaką ma impedancje
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowy Iplus problem !!!!!ZOBACZ CO ROBI

Post autor: zDaleKi »

Chwilka, chwilka, a czy w GC79 nie ma 2 anten do GPRSu i WiFi?
Bo coś mi się tak wydaje. A jeżeli tak, to pod jedną antenę podłączyłeś "gorący" przewód a pod drugą ekran?

Ale jak piszę, dawno tego modemu nie widziałem i tak tylko mi się wydaje. Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Dla ułatwienia możesz zrobić fotkę tej anteny, która była oryginalnie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Marcin Stos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marcin Stos »

Kabel którego użyłeś ma mieć impedancję 50om (chodzi mi o ten krótki, bo ten długi to RLF-5), ale nieważne sam już sobie odpowiedziałem na to pytanie :D
@Bliski: GC79 faktycznie ma 2 anteny (wlasnie rozlozylem swoj) i kolega @adigit podłączył przewód gorący do większej anteny, a ekran do mniejszej, ale która jest która to nie wiem :oops:
Nokia 6230 + DKU2 + iPlus
ODPOWIEDZ