Modem Huawei E156G - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Modem Huawei E156G - problem
Witam!
Od kilku dni mam problem z modemem E156G, na początku wszystko chodziło , od kilku dni zaczynał raz na jakiś czas się rozłączać .W sobotę kompletnie nie chciał się połączyć , postanowiłem odinstalować całe oprogramowanie i zainstalowac od nowa. Pojawił się nowy problem który trwa do dzisiaj ... otóż Play Online nie widzi mojego modemu.Wyskakuje komunikat "Brak urządzenia lub urządzenie niedostępne".Próbowałem juz chyba wszystkie ale nie mogę sobie poradzić... Odinstalowywałem chyba z setki razy.Przed chwilą na próbę podłączyłem pod drugi komputer(laptop) i instalacja przeszła bez problemu i internet śmiga.Diody mrugają na niebiesko. Jak ten problem rozwiązać ?
Od kilku dni mam problem z modemem E156G, na początku wszystko chodziło , od kilku dni zaczynał raz na jakiś czas się rozłączać .W sobotę kompletnie nie chciał się połączyć , postanowiłem odinstalować całe oprogramowanie i zainstalowac od nowa. Pojawił się nowy problem który trwa do dzisiaj ... otóż Play Online nie widzi mojego modemu.Wyskakuje komunikat "Brak urządzenia lub urządzenie niedostępne".Próbowałem juz chyba wszystkie ale nie mogę sobie poradzić... Odinstalowywałem chyba z setki razy.Przed chwilą na próbę podłączyłem pod drugi komputer(laptop) i instalacja przeszła bez problemu i internet śmiga.Diody mrugają na niebiesko. Jak ten problem rozwiązać ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Modem Huawei E156G - problem
Przede wszystkim zadbaj o to, żeby system był zaktualizowany (czyli SP3 + łatki) i bez wirusów. Następnie możesz spróbować zrobić tak: odłącz modem od komputera, usuń oprogramowanie Play Online i według instrukcji z tej strony usuń w Menedżerze urządzeń wszystkie odłączone urządzenia (te, których ikonki są bledsze od innych). Następnie podłącz modem do komputera i zainstaluj z powrotem jego oprogramowanie.
- karol
- Użytkownik forum
problem
witam
wejdz na strone 3gsterowniki.neostrada.pl i wejdz w dzial huawei firmware sciagnij z tamtad wersje firmwaru 11.608.08.81.00.B409 .Jak juz zaktualizujesz firmware w modemie daj znac jak chodzi pozdrawiam karolps przed aktualizacja skontaktuj sie z kolega rio bravo w celu otrzymania kodu ktory pozwoli ci na aktualizacje oprogramowania modemu wysylajac koledze rio bravo imei swojego modemu
wejdz na strone 3gsterowniki.neostrada.pl i wejdz w dzial huawei firmware sciagnij z tamtad wersje firmwaru 11.608.08.81.00.B409 .Jak juz zaktualizujesz firmware w modemie daj znac jak chodzi pozdrawiam karolps przed aktualizacja skontaktuj sie z kolega rio bravo w celu otrzymania kodu ktory pozwoli ci na aktualizacje oprogramowania modemu wysylajac koledze rio bravo imei swojego modemu

-
- Stały użytkownik forum
Już działa !: D Nie wiem jakim cudem ... sam nie wiem co zrobiłem
Odinstalowałem modem ( co robiłem już 100 razy) i zainstalowałem wszystkie aktualizacje ( w tym sp3) + net framework 3,5 oraz kilka innych.Wyczyściłem kompa ccleanerem, uruchomiłem od nowa komputer, podłączyłem modem zainstalowałem i śmiga
Obeszło się bez aktualizacji firmware'u... Dziękuje wszystkim za pomoc!

-
- Początkujący użytkownik forum
a u mnie niestety nie dziala. dzialalo ale przestalo.
przy wlozeniu modemu E156G (PLAY) wywala sie bluescreen. czasem ma komunikat o usbstor.sys a czasem nie ma.
WIN XP sp3, avast, CCleanerem poczyszczone, NET 3,5 wgrane i nic.
na innych kompach modem dziala. jakies pomysly?
z gory dzieki za pomoc.
przy wlozeniu modemu E156G (PLAY) wywala sie bluescreen. czasem ma komunikat o usbstor.sys a czasem nie ma.
WIN XP sp3, avast, CCleanerem poczyszczone, NET 3,5 wgrane i nic.
na innych kompach modem dziala. jakies pomysly?
z gory dzieki za pomoc.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
dlugiks, napisałeś na PW, że problem dotyczy tylko laptopa toshiba satelite A200, to jest istotne. Z tego co pamiętam nie jesteś pierwszym, któremu w połączeniu modemu huawei z toshibą wywala bluescreen'a, może wspólnie rozwiążemy ten problem... który moim zdaniem leży w zasilaczu lub L1 procka lub w portach USB, które są niedożywione w energię, bo wiadomo, że z systemem i modemem wszystko ok.
-
obawiam sie ze w zasilaniu... komputer wlasnie przestal sie uruchamiac ;(
mozemy sprobowac cos wymyslic razem tylko poki co to chyba teraz bedzie najpierw serwis, zeby przywrocili mu dzialanie... bede informowal na biezaco co i jak.
poki co dzieki za wsparcie.
mozemy sprobowac cos wymyslic razem tylko poki co to chyba teraz bedzie najpierw serwis, zeby przywrocili mu dzialanie... bede informowal na biezaco co i jak.
poki co dzieki za wsparcie.
-
Witam wszystkich.
Mam podobny problem co kolega duzii, mianowicie rozłącza się, i moje pytanie jak to jest dokładnie z wgrywaniem nowego firmware, bo chodzi o to ze oddałem modem na serwis w Play'u, i mimo tego ze poprosiłem o przeinstalowanie firmawaru jakiś wszystko mający gdzieś pan specjalista z serwisu powiedział ze wszystko jest dobrze i odesłał modem nie robiąc z nim nic. Tak więc chciałem wgrać samemu nowy firmware. I teraz moje pytanie czy duzo kłopotów z tym jest oraz o co chodzi z tym kodem pozwalającym na aktualizacje firmawe'u?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Mam podobny problem co kolega duzii, mianowicie rozłącza się, i moje pytanie jak to jest dokładnie z wgrywaniem nowego firmware, bo chodzi o to ze oddałem modem na serwis w Play'u, i mimo tego ze poprosiłem o przeinstalowanie firmawaru jakiś wszystko mający gdzieś pan specjalista z serwisu powiedział ze wszystko jest dobrze i odesłał modem nie robiąc z nim nic. Tak więc chciałem wgrać samemu nowy firmware. I teraz moje pytanie czy duzo kłopotów z tym jest oraz o co chodzi z tym kodem pozwalającym na aktualizacje firmawe'u?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

- marcin7911
- Stały użytkownik forum
Jest mało kłopotów. Wyślij imei modemu na pw rio bravo
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
-
Witam, mam podobny problem, tylko że nie w Toshibie, a Asusie. Przy podłączaniu i odłączaniu modemu Huawei E156G pojawia się bluescreen i komputer się resetuje. Jeśli nie jest problemem, że podłączam się pod ten wątek, opiszę swój problem dokładniej.
Sprawdzałem na forach zajmujących się analizą logów czy nie mam trojanów, rootkitów i innego syfu (MBAM, OTL, MBR, HJT), sprawdzałem w debuggerze jaki problem powoduje BSOD. Parę razy chodziło o USBSTOR.SYS ( USBSTOR+5218 ), a parę o CLASSPNP.SYS ( CLASSPNP+6be1 ). Podmieniałem sterownik USBSTOR.SYS.
Nic nie pomogło. Problem pojawił się przy pierwszym wyjęciu modemu, po zainstalowaniu sterowników i aplikacji (potem próbowałem przeinstalować sterowniki na najnowszy, ale też się resetuje w trakcie). Boję się, że za którymś blue screenem coś się spali.
Link do tematu, w którym są wszystkie logi i czynności jakie wykonywałem.
Jeśli ktoś wie jak pomóc, będę wdzięczny. Szczęśliwego Nowego Roku, przy okazji!
Sprawdzałem na forach zajmujących się analizą logów czy nie mam trojanów, rootkitów i innego syfu (MBAM, OTL, MBR, HJT), sprawdzałem w debuggerze jaki problem powoduje BSOD. Parę razy chodziło o USBSTOR.SYS ( USBSTOR+5218 ), a parę o CLASSPNP.SYS ( CLASSPNP+6be1 ). Podmieniałem sterownik USBSTOR.SYS.
Nic nie pomogło. Problem pojawił się przy pierwszym wyjęciu modemu, po zainstalowaniu sterowników i aplikacji (potem próbowałem przeinstalować sterowniki na najnowszy, ale też się resetuje w trakcie). Boję się, że za którymś blue screenem coś się spali.
Link do tematu, w którym są wszystkie logi i czynności jakie wykonywałem.
Jeśli ktoś wie jak pomóc, będę wdzięczny. Szczęśliwego Nowego Roku, przy okazji!