Witam,
Na początek może opisze, jak wygląda u mnie sieć.
Na pierwszym piętrze mam komputer który udostępnia internet i pliki. Komputer ten jest podłączony do routera Linksys WRV200 który rozdziela sieć do innych komputerów zarówno za pomocą kabla jak i wi-fi. Jeden z kabli idzie na parter… i teraz jest pytanie. Czy mogę do tego kabla na parterze podłączyć Access point z wbudowanym switchem tak, abym na parterze mógł podłączyć komputery zarówno kablem jak i bezprzewodowo?
Jeżeli tak to jaki Access point możecie polecić?
Pozdrawiam
Andrzej
Access point
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Access point
Tak, możesz tak zrobić. Trzeba tylko uważać, żeby to był faktycznie AP, a nie router (z routerem też dałoby się zrobić, ale po co kombinować).
Może być np. Ovislink WL-5470.
Może być np. Ovislink WL-5470.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ovislink WL5460v2 (ma tylko 2 porty rj45) albo Ovislink WL5470. Inna możliwość to jakiś router WiFi z pominięciem portu WAN i wyłączonym DHCP po stronie LANadax84 pisze:Jeżeli tak to jaki Access point możecie polecić?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo dziękuje za błyskawiczne odpowiedzi.
Jaki tryb pracy powinienem ustawić w tym Ovislinku... AP, Client, Bridge, Repeater...? Pytanie pewnie jest z kategorii bardzo podstawowych, ale niestety moja wiedza w tym zakresie jest mocno ograniczona.
Pozdrawiam
Andrzej
Jaki tryb pracy powinienem ustawić w tym Ovislinku... AP, Client, Bridge, Repeater...? Pytanie pewnie jest z kategorii bardzo podstawowych, ale niestety moja wiedza w tym zakresie jest mocno ograniczona.
Pozdrawiam
Andrzej
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy