Mocny router potrzebny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mraaa
Początkujący użytkownik forum

Mocny router potrzebny

Post autor: mraaa »

Witam.

Chciałbym zakupić mocny router, który miałby działać na odległość 40-60m, w zamkniętym pomieszczeniu gdzie są normalne cienkie ściany.

Zastanawiam się w związku z tym czy do tego starczyłby mi powiedzmy mocny router, np taki:

http://allegro.pl/item812393718_router_ ... nksys.html

czy też może możecie polecić mi coś lepszego?

Ewentualnie jeśli to nie daje rady, to czy możecie jeszcze polecić jakiś w miarę dobry AP?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mocny router potrzebny

Post autor: wojteks »

mraaa pisze:Chciałbym zakupić mocny router
Właściwie wszystkie są jednakowe 100mW z anteną. To że router będzie "mocny" to nie znaczy że karty WiFi się z nim połączą. W budynku to 10 moze 20m jeszcze może by działało, zależy z czego ściany i jakie grube.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

mraaa pisze:który miałby działać na odległość 40-60m, w zamkniętym pomieszczeniu gdzie są normalne cienkie ściany.
Ile kondygnacji ma ten budynek ?
mraaa
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mraaa »

Hmm tak też myślałem że może nie dać to rady, jednak jakbym ustawił jakiegoś AP powiedzmy na odległości 17-20 metrów to czy otrzymam efekt tych 40m?
Czy jesteście w stanie polecić jakiś AP?
I czy jeśli zdecyduję się na AP to czy warto kupować aż taki router, czy może jakiś tańszy starczy?

edit: jedno piętro - wizualnie powiedzmy ok 40 metrów korytarza i z jednej strony kilka pokoi, można sobie wyobrazić to jak jakieś niewielkie biuro.
edit2: jedno piętro w sensie jedna kondygnacja
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mraaa pisze:jednak jakbym ustawił jakiegoś AP powiedzmy na odległości 17-20 metrów to czy otrzymam efekt tych 40m?
Gwarancji że to zadziała brak.
Można polecić Ovislink WL5460v2 w trybie Uniwersal Repeater (o ile zadziała ten tryb) albo jakiś zestaw Router i AP pracujące w WDS/AP
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

mraaa pisze: jakbym ustawił jakiegoś AP powiedzmy na odległości 17-20 metrów to czy otrzymam efekt tych 40m?
Wiesz co, kup router i sprawdź czy pokrywa zasięgiem obszar całego biura ;) Jeżeli nie to wtedy dokupiłbyś drugi, i połączył oba skrętką. (Jeżeli nie było by to problemem),

No i podstawowe pytanie. Ile Kb/s czy Mb/s ma łącze które chcesz rozsyłać bezprzewodowo ?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja polecam D-link DIR -655 . Ja mam zasięg u sąsiada w domu i na działce . Sprawdzałem ze 27 metrów od routera jest i śmiga bez problemu .Dodam że router mam na parterze a sąsiad ma edimax-a na poddaszu i u mnie zasięgu już nie ma .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ