PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Czy w najbliższym czasie planujesz zmianę operatora PLAY na innego.

Tak
18
32%
Nie
24
43%
Rozważam taka opcję
11
20%
Nie wiem
3
5%

Liczba głosów: 56

Komandor
Początkujący użytkownik forum

PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!

Post autor: Komandor »

Dziś pierwszy raz od niemal trzech tygodni udało mi się pobrać cały plik o rozmiarze 100 MB z rapidshare w sieci PLAY ONLINE.

Wiem, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czyżby operator PLAY w końcu poradził sobie z awarią, czy może tylko u mnie się poprawiło i tylko na chwilę?!

Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak jak przed 25 listopada 2009r. Jak zapewne dobrze pamiętają osoby, których awaria dotknęła, co mogło się odbić na zdrowiu psychicznym, mniej więcej od 25 listopada 2009r. nie można było pobierać plików w PLAY ONLINE, gdyż występowało zjawisko zamrażania pobierania, poprawiły się za to osiągi sieci, czyli niezależnie od pory dnia i nocy łącze pracowało niemal z pełną prędkością, co ucieszyło tych, u których awaria nie wystąpiła. Dziś wydaje się, że wszystko wróciło do normy, czyli pliki pobierać już można, czyli nie ma cenzury ze strony operatora PLAY, upadają też teorie spiskowe, ale prędkość pobierania w godzinach od 10:00 rano prawdopodobnie do późnych godzin wieczornych działa na 1/4 prędkości, czyli znów w godzinach szczytu mamy zamiast obiecanego i zgodnego z umową 1 MB/s tylko 256 KB/s.
Póki co lepsze to niż sytuacja z tą niby/chyba awarią.

[ Dodano: 2009-12-09, 12:35 ]
Pisząc o 256 KB/s podszedłem do problemu zbyt optymistycznie łącze wyciąga ledwie prędkość 32 KB/s zaznaczam, że limitu nie wykorzystałem, ledwie go napocząłem.

Jest to o tyle interesujące, że do prędkości 32 KB/s powinno spadać dopiero po wykorzystaniu limitu, a tu niespodzianka. Najwyraźniej PLAY zniósł limity poprzez zrównanie ich do 0, wykorzystasz kilka kilobajtów i prędkość spada do 32 KB/s.
pio
Użytkownik forum

Re: PLAY ONLINE - czyżby usunięto awarię?!

Post autor: pio »

U mnie zaczęło działać ściąganie plików, a prędkość tak jak wcześniej mam 100-120 kB/s.
Komandor

Pytanie, czy masz tą prędkość całą dobę i przy pobieraniu dużych plików?
pio
Użytkownik forum

Zależy od lokalizacji, w niektórych ciągnie na max, a niektórych w szczycie (19-22) działa słabo.
Komandor

Czyli masz tak jak większość. W niektórych miejscowościach z małą liczbą użytkowników PLAY ONLINE połączenie działa szybko, jednak wszędzie tam gdzie rośnie liczba użytkowników spada szybkość połączenia, czyli szybkość połączenie PLAY ONLINE jest odwrotnie proporcjonalna do liczby użytkowników. Pomyśl co będzie za kilka miesięcy, z taka promocją. Pewnie znów jakaś awaria.
play4you1
Pracownik operatora

Post autor: play4you1 »

Witam Was,

przed chwilą otrzymałem informację, że Play Online i problem związany ze spadkiem transferu podczas pobierania większych plików z sieci powinien już być nieaktualny.

Sprawdźcie prosze na swoich Online'ach czy jest już ok.

PS w przypadku, gdy zauważycie jakieś nieprawidłowości, zapraszam na priv.

Pozdrawiam
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

play4you1 pisze:Sprawdźcie prosze na swoich Online'ach czy jest już ok.
Testowy plik 110MB pobrany z RS bez najmniejszych problemów.
Średni transfer 400-500kbps czyli b.dobrze jak na RS Free & P4.

Mówiłem aby nie marudzić, tylko cierpliwie czekać.
Komandor

Cierpliwie to można czekać kilka dni, a nie trzy tygodnie. Ta opieszałość ze strony operatora może kosztować sieć utratą bliżej niekreślonej liczby klientów. Prawdopodobnie nie odbije się to jakoś specjalnie na kondycji tego operatora, ale jeszcze kilka takich awarii i może być kiepsko.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Komandor pisze:Jest to o tyle interesujące, że do prędkości 32 KB/s powinno spadać dopiero po wykorzystaniu limitu
Błąd, po przekroczeniu limitu spada do 32Kb/s. 32KB/ (kilobajty na sekundę) to 256Kb/s (kilobity na sekundę)
Chyba że mylisz jednostki i miałeś na myśli właśnie 32Kb/s...
witek21

Post autor: witek21 »

Zaraz sprawdze u siebie czy już działa pobieranie :D

[ Dodano: 2009-12-09, 21:26 ]
DZIAŁA !!! :ok: Troche to trwało ale przepraszam za swoje marudzenie ale poprostu po telefonach do BOK troche sie byłem wkurzony.Zapominam o całej sprawie.Dzięki wielkie :papa:

[ Dodano: 2009-12-09, 21:33 ]
Upssss w tej ankiecie czy planuje zmiane na innego operatora niż play chyba zamiast NIE zaznaczyłem TAK da sie to odkręcic ... sorki

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-09, 22:55 ]
Nie da sie...
W I T E K
Leszek66
Użytkownik forum

Post autor: Leszek66 »

marens pisze:Mówiłem aby nie marudzić, tylko cierpliwie czekać
Nie to już jest poza wszelką krytyką. Na codzień we wszystkim jestes taki pobłażliwy? Historia awari to historia błędów aktualizacji mojego systemu a zaczyna się 30.10.2009. ---Pobieranie chyba chodzi bo udało mi się dociągnąć 3 małe pliki które wisiały w FDM
Komandor

Chyba że mylisz jednostki i miałeś na myśli właśnie 32Kb/s...
Dokładnie tak, w pośpiechu źle napisałem.
Upssss w tej ankiecie czy planuje zmianę na innego operatora niż play chyba zamiast NIE zaznaczyłem TAK da się to odkręcić ... sorki
Nie da się. Nie widzę takiej opcji na tym forum.
Ostatnio zmieniony 2009-12-10, 09:53 przez Komandor, łącznie zmieniany 1 raz.
Programowanie w C++.
http://programowanie.cal.pl
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Komandor pisze:Nie da się. Nie widzę takiej opcji na tym forum.
Nie da się. Ankiety były tworzone specjalnie tak, aby były niezależne i nie dało się w prosty sposób manipulować nimi z poziomu forum. To gwarantuje obiektywność i niezależność ankiety.

Ale koniec OT. W razie dalszych pytań proszę o PW lub osobne pytanie w odpowiednim dziale.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Ja dodam, że jest dużo lepiej. Testuję i jak na razie zero dotychczasowych problemów.
Drugi numer w play online jest w trakcie rozwiązywania umowy z winy operatora - mam nadzieję że się powiedzie.
Cała ta sprawa prawdopodobnie trafi na łamy gazety Chip w dziale porady prawne - dziś dostałem takie info od redaktora tego działu.
obiwan04
Użytkownik forum

Post autor: obiwan04 »

djdavemix pisze:Cała ta sprawa prawdopodobnie trafi na łamy gazety Chip w dziale porady prawne - dziś dostałem takie info od redaktora tego działu.
Będę wyczekiwał kolejnych numerów Chipa z niecierpliwością :)
woytek

Mam nadal problem z transferem plików

Post autor: woytek »

Wielokrtne próby z transferem plików kończą się niepowodzeniem. Próby wykonywałem dla plików krótkich ( instalacja Skype z oficjalnej strony) jak i dłuższych (ponad 200MB) ze strony HP.
kylo86
Użytkownik forum

Post autor: kylo86 »

krótko cieszyliśmy się pełnią działania internetu, wczoraj żadnych problemów dziś już pierwszy plik stoi
pio
Użytkownik forum

A próbowaliście zrobić upgrade firmware modemów ? U mnie np. na E160 rozwiązało to problemy.
EQino

Post autor: EQino »

Bardzo bym prosił o zacytowanie owego artykułu :)
Być może przyda się niektórym osobom

djdavemix :ok: piąteczka za nagłośnienie sprawy w CHIP-ie
Play Online 5GB Huawei e156G + antena 9dBi
Notebook Samsung r710
Intel® Core™2 Duo / 4GB ram ddr3
NVidia GeForce 9300M GS 512MB / Segate 500GB
obiwan04
Użytkownik forum

Czyli znowu jest ten sam problem z "zamrażaniem" ? :/
woytek

Post autor: woytek »

Testuję internet od dwóch dni i muszę przyznać, że problemy z zamrażaniem transferu - przynajmniej u mnie skończyły się.
djdavemix

Problemy z awarią chyba się skończyły. Play żąda kary umownej mimo, że to ich wina.
Napisałem im, że jeśli tak sprawa wygląda (konsultant z tego co pisał pewnie nie był w posiadaniu informacji, że awarię usunięto) dotrwam do końca umowy i jeśli Play nie dorówna innym operatorom to się pożegnamy.
Czekam na ten artykuł w gazecie - chociaż redaktor nie kontaktował się już w tej sprawie.
A szkoda...
kylo86
Użytkownik forum

Mi osobiście party 200MB dalej się zamrażają :/
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Play doprowadza mnie już do nerwicy. Niby usunięto awarię, ale co chwilę mam jakieś problemy, czy to ze zrywaniem połączenia(mimo to że mój zasięg waha się w granicach 90%), błędem 619, albo po prostu brakiem usługi. Od 2 dni nie mogę się dodzwonić do BOK'u(szczerzę nie nazwałbym tego czegoś Biurem Obsługi Klienta), nie mówiąc już o wysyłanych e-mailach... Od paru dni jadę na 32 kb/s, ponieważ wykorzystałem swój limit, przez tą całą awarię. Play traci w oczach moich i myślę że również innych użytkowników. Ta sieć nigdy nie zrówna się z Orange, Plusem, czy Erą. Zauważyłem na innym forum wpis , w którym było napisane iż Play to banda amatorów. Zgadzam się z tym w stu procentach.

Ja chcę tylko korzystać z usługi za którą płacę mimo że mam 18 lat, ciężko zarobione przeze mnie pieniążki. Już nie patrząc na jakość tej usługi, ale nie mogę porozmawiać z przyjaciółmi na gadu-gadu, odebrać poczty, poserfować po www, jak "normalny człowiek". Niestety w moim przypadku już nawet na to nie można liczyć. Zabawne.

Pozdrawiam, muszę kończyć bo pewnie zaraz mnie rozłączy.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
play4you2
Pracownik operatora

Post autor: play4you2 »

Witam wszystkich,

jeżeli problem ze ściąganiem większych paczek danych nadal występuje, to zapraszam na priv.

Spróbujemy coś razem zdziałać.

Pozdrawiam
Forum "Bez Kabli" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym sieci P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
Marriu
Użytkownik forum

bye bye play

Post autor: Marriu »

Witam,

Ja właśnie zapłaciłem ostatni abonamentowy rachunek w play za telefon.
Limit roczny na playonline kończy mi się za jakiś czas i nei zamierzam dalej korzystać z tej usługi.
Najprostszym odzwierciedleniem prędkości playonline jest moje wykorzystanie rocznego 60-GB limitu na dane: 33 GB przez 9 m-cy, co daje zawrotną ilość przesłanych danych 3,66 GB miesięcznie. Czemu? Więcej się nie dało, więc nie wiem po co mi limit 5 GB albo 10 GB?????????

Był czas, kiedy wszystko działało w granicach prędkości do 1 MBit/sek ale ostatnio trzyma się raczej 200 kBit/sek czyli 1/5 prędkości.
Podpisałem już umowę z Netią. Wyjdzie 63 zl/m-c za 8 MBit ale pewnego internetu.
Trudno, Play sie nie postarał, mimo, że wiązałem jakieś z nim nadzieje, byłem nawet testerem. Zrobili rewolucję ale popełnili grzech zaniechania rozbudowy prędkości - obniżają prędkości szybciej niż ceny połączeń a infrastruktura leży i kwiczy... Plus i Era dają prędkości 7,2 Mbit a Cyfrowy Polsat w testach nawet 10 MBit/sek...
Napisalem dwa pisma mailem z prośbą o wyjaśnienie, czemu spadły prędkości,
odesłali mi formularz do wypełnienia z danymi o których nie mam pojęcia do czego sie odnoszą. Jestem zwykłym użytkownikiem Internetu. A nie szpecem od IT.

Bye, play
Internet to nie tylko śmieci, to także duży pozytek dla ludzkości...
kylo86
Użytkownik forum

No to wszystko powróciło do "normy", przynajmniej u mnie. Ponownie party po 100mb się zatrzymują. Mam dwie opcje 10Giga i na obu dzieje się to samo :/
djdavemix

Niebawem ukaże się artykuł w magazynie Chip.
Zachęcam do śledzenia (i kupowania :P).
Jeśli OK Play nic nie wie, może w końcu dowiemy się coś od prawników.
U mnie na razie problem nie występuje. Piszcie do OK klienta - zgłaszajcie, informujcie o problemie - prawo zawarte w umowie Play ma działać w obie strony. Niech operator w końcu zacznie również wywiązywać się z obowiązków.
Pozdrawiam
obiwan04
Użytkownik forum

Ha a ja teoretycznie czekam wciąż na przyznanie mi rekompensaty w postaci 600 MB... Miałem ją dostać wczoraj i nic..

Niestety przez "awarie" straciłem limit i muszę się jeszcze z tydzień męczyć na tej prędkości... :/

Tak, więc nie wiem czy dalej zamraża, ale aż boję się pomyśleć o tym gdy wróci mi cały limit w nowym miesiącu rozliczeniowym :(
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

obiwan04 pisze:Niestety przez "awarie" straciłem limit i muszę się jeszcze z tydzień męczyć na tej prędkości...
Nie Ty jeden... :(
Niebawem ukaże się artykuł w magazynie Chip.
Zachęcam do śledzenia (i kupowania :P ).
Ooooo. Szok :szok: Kupie na pewno. :hyhy:

Gdyby można było zerwać umowę z Play bez ponoszenia kary, zrobiłbym to bez wahania.

Pozdrawiam.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
ODPOWIEDZ