Internet bezprzewodowy do laptopa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet bezprzewodowy do laptopa?
Witam. Tele tu tematów o tym, ale nie znalazałem nic co by mnie interesowało chyba..
Potrzebuję neta w lapku co jakiś czas. Wyjeżdżam często na wieś i na kilka dni co jakiś czas tam zostaję i wtedy potrzebny jest net. Net jest mi potrzebny dziennie. Zastanawiałem się nad Blueconnectem, ale po pierwsze chce się dowiedzieć jakie są opłaty. Tzn. czy muszę płacić jakiś abonament czy działa to jak karta w telefonie, że mam na koncie 90zł i ważność do 14.07.2010 i tyłko musze ładować co jakiś czas konto, czy działa to inaczej?
Potrzebuję neta też do ściagania tak max 3gb na dzień + jakieś 3-4 godziny dziennie na www. - zda taki net umnie zadanie???
Potrzebuję neta w lapku co jakiś czas. Wyjeżdżam często na wieś i na kilka dni co jakiś czas tam zostaję i wtedy potrzebny jest net. Net jest mi potrzebny dziennie. Zastanawiałem się nad Blueconnectem, ale po pierwsze chce się dowiedzieć jakie są opłaty. Tzn. czy muszę płacić jakiś abonament czy działa to jak karta w telefonie, że mam na koncie 90zł i ważność do 14.07.2010 i tyłko musze ładować co jakiś czas konto, czy działa to inaczej?
Potrzebuję neta też do ściagania tak max 3gb na dzień + jakieś 3-4 godziny dziennie na www. - zda taki net umnie zadanie???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet bezprzewodowy do laptopa?
Lucas_21, przede wszystkim trzeba by się zorientować jaka sieć ma najlepszy sygnał u ciebie na wsi.
-
- Stały użytkownik forum
Era. Wujek mówi, że w okolicy jest nadajnik. Zasięg jest słaby na parterze, ale jak wejde na 2 piętro pod dachem to jest na 5 kresek umnie na N95 i nie tylko. Pozatym pytałem też już w orange i szukał tej wsi Polska Cerekiew i powiedział, że bardzo dobrze, bo zasięg jest dobry i dobrego neta bym miał. A pozatym jak zasięg byłby słaby dokupił bym antenkę i powinno być ok.
Tylko teraz powiesz mi jak z tymi opłatami i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest? Tak jak na karte czy jakaś umowa, a tego bym za bardzo nie chciał tylko bym za modem i karte zapłacil i tyle z formalnościami...
Tylko teraz powiesz mi jak z tymi opłatami i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest? Tak jak na karte czy jakaś umowa, a tego bym za bardzo nie chciał tylko bym za modem i karte zapłacil i tyle z formalnościami...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz dwa wyjścia - albo na kartę (wtedy rozliczany jesteś za przesłane dane) albo umowa, czyli zwykły abonament (limit danych, po wykorzystaniu którego połączenie mocno zwalnia).Lucas_21 pisze:Tak jak na karte czy jakaś umowa,
- wojteks
- *** Administrator ***
Najwyższy obecnie limit w abonamencie ma Orange Free 37GB, wykorzystasz go w 8-10dni a co potem?Lucas_21 pisze:Potrzebuję neta też do ściagania tak max 3gb na dzień + jakieś 3-4 godziny dziennie na www. - zda taki net umnie zadanie?
Oferty netu na kartę to 3gr/100kB więc 30gr 1MB, 30zł 1GB, 90zł dziennie to raczej drogo.
Nie pomagam na PW!
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Jest jeszcze net z Playa 50zł za 4GB. Ale tak czy siak drogo. Więc ciężko będzie koledze coś dopasować.wojteks pisze:90zł dziennie to raczej drogo.
A może jakąś panelówkę i ciągnąć neta przez WiFi jak się da??
grzegorzTST
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to tylko dla wybrańców będących w zasięgu 3G Play.grzegorzTST pisze:Jest jeszcze net z Playa 50zł za 4GB
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Kurcze czyli ściagać filmów, czy wrzucać filmy na www bym nie mógł w opcji liczenia za dane pakietowe tylko przeglądać www...
A ten Play 50zł za 4gb to na jaki okres bym miał? Dziennie 4gb limitu za 50zł na jaki okres?
A ten Play 50zł za 4gb to na jaki okres bym miał? Dziennie 4gb limitu za 50zł na jaki okres?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie dziennie, 4GB na 56 dni maksymalnie albo na 1 dzień jak potrzebujesz.Lucas_21 pisze:A ten Play 50zł za 4gb to na jaki okres bym miał? Dziennie 4gb limitu za 50zł na jaki okres?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
4gb na 56 dni to za mało chociaz jeśli tylko na przeglądanie, a korzystać będę mało to nie tak źle...
A co do na 1 dzień jak potrzebuje to jak? Da się wykupić kilka gb na 1 dzień??? To by mi tez pasowało, jakbym coś więcej potrzebował to bym wykupił kilka gb na dzień, a potem z tych 4 gb na 56 dni samo przeglądanie www...
A co do na 1 dzień jak potrzebuje to jak? Da się wykupić kilka gb na 1 dzień??? To by mi tez pasowało, jakbym coś więcej potrzebował to bym wykupił kilka gb na dzień, a potem z tych 4 gb na 56 dni samo przeglądanie www...
- wojteks
- *** Administrator ***
Doładowanie za 50zł i masz 4GB, możesz to wyssać w 1 dzień o ile sieć nie będzie zatkana. Jednak musisz być w zasięgu 3G Play i mieć modem 3G (Play limituje prędkość połączenia do 1Mbps maksymalnie)Lucas_21 pisze:Da się wykupić kilka gb na 1 dzień?
Nie pomagam na PW!
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Szczerze mówiąc, a raczej pisząc to internet bezprzewodowy o jakim rozmawiamy czyli GSM nie ma sensu w Twoim przypadku. Chcesz dużo ściągać i wysyłać, więc nawet w mieście nie wyrobiłbyś z doładowaniami. Dowiedz się czy ktoś w pobliżu nie ma internetu i przez router pociągnij od tej właśnie osoby jeśli się zgodzi. Tak mi się wydaje, że można tak zrobić. Ale niech ktoś kto się lepiej zna napisze co o tym sądzi. Wiem, że wykorzystując antenę panelową można pociągnąć neta.
grzegorzTST
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niestety zmniejszyli do 36 GBNajwyższy obecnie limit w abonamencie ma Orange Free 37GB

- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dla ciebie tylko i wyłącznie to może jakaś tymczasowa radiówka , bo jak ty chcesz tyle ciągnąć to pozostaje tylko to , nawet gdybyś miał te 36 GB to i tak Ci nie wystarczy . Jeżeli natomiast będziesz tylko przeglądał WWW to Ci powinien ten internet wystarczyć .
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
- Stały użytkownik forum
Nie no z tego co piszecie to umnie jedynie przeglądanie www i pisanie postów by było ok na bezprzewodówce... Nic ściągać będą musiał w domu na stały w kilka min 700mb, a na wsi tylko pisac post i przeglądć www. I to jak kupie ten modem pod USB, ktory wygląda jak duze pen-drive to dostane karte od operatora sieci z jakimś tam pakietem mb na początek i potem jak mi się skończy to tylko doładuje ją jak w telefonie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Mniej więcej tak to wygląda. Co prawda lepiej modem kupić samemu a potem starter i doładowywać ale jest wiele mozliwości.Lucas_21 pisze:I to jak kupie ten modem pod USB, ktory wygląda jak duze pen-drive to dostane karte od operatora sieci z jakimś tam pakietem mb na początek i potem jak mi się skończy to tylko doładuje ją jak w telefonie?
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Na taką opcję warto zdecydować się chociażby dlatego, że modem nie bedzie miał simlockawojteks pisze:Co prawda lepiej modem kupić samemu a potem starter i doładowywać ale jest wiele mozliwości.

-
- Stały użytkownik forum
No, ale modem muszę mieć od operatora danej sieci nie? Kartę mogę kupić w kiosku, ale modem od nich nie? Czy inaczej to wygląda?wojteks pisze:Co prawda lepiej modem kupić samemu a potem starter i doładowywać ale jest wiele mozliwości.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Modem możesz kupić gdzie tylko chcesz, najważniejsze to, aby nie miał sim-locka 

- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz kupić praktycznie dowolny modem 3G (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) i połaczy sie z każdym (no prawie każdym) operatorem GSM/3G (Orange/plus/era/play tam gdzie ma zasięg 3G)Lucas_21 pisze:ale modem od nich nie? Czy inaczej to wygląda?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Modem? A to idzie jakoś sprawdzić? Jak pytam o simlocka to mi powiedzą coś? Znaczy jak będzie miał simlocka to tylko z jednej seci, karty będę mógł korzystać? Jakbym kiedyś chciał zmienić sieć to będę musiał zdjąć simlocka... ? Tak to działa?sp6huk pisze:aby nie miał sim-locka
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Właśnie tak to działa. Najlepiej kupić modem na allegro bez sim-locka i wtedy tylko starter do internetu (żebyś przez przypadek nie kupił zwykłego startera) z dowolnej sieci.Lucas_21 pisze:Jakbym kiedyś chciał zmienić sieć to będę musiał zdjąć simlocka... ? Tak to działa?
grzegorzTST
-
- Stały użytkownik forum
A co do tego 3G to musiałbym mieć zantenkę żaby to 3G było, bo to tylko mam jak na polu jestem... Kumpel jakieś 10km wioska dalej ma z blueconnecta. Bez antenki niemiał ani 1 kreski i ledwie szukało strony, kupił sobioe antene za 40zł i teraz ma 5 kresek, ale net chodzi wolno i tak. Pisało tylko Era Edge właśnie. Jak bym chciał żeby dość plynnie chodził ten net, duzo płynnie od niego...
bo jeśli chciałbym raz na jakiś czas ściągnąć film i wrzucić w kilka godz to zasięg musiałbym mieć chyba naprawde dość dobry nie ?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ty chcesz na pre-paidzie (na kartę) pobierać filmy ?Lucas_21 pisze: bo jeśli chciałbym raz na jakiś czas ściągnąć film i wrzucić w kilka godz to zasięg musiałbym mieć chyba naprawde dość dobry nie ?

-
- Stary wyga bezprzewodowy
To zależny od technologi napisz gdzie mieszkasz ??- to zobaczę i powiem jak na mapie ery wygląda .
sp6huk, Co za pomysły maja użytkownicy tego forum - bez urazy Wszystkim .
sp6huk, Co za pomysły maja użytkownicy tego forum - bez urazy Wszystkim .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

-
- Stały użytkownik forum
Polska Cerekiew. Nie musi być z Ery akurat, ob obojętnie jaka sieć byle zasięg najlepszy będzie i dość płynnie net będzie chodził.
sp6huk, gdybym wiedział, nie pytał bym czy da rade...
sp6huk, gdybym wiedział, nie pytał bym czy da rade...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Radę da, ale wiesz ile kosztowało by cię pobranie filmu o pojemności ok. 800 MBLucas_21 pisze: sp6huk, gdybym wiedział, nie pytał bym czy da rade...

-
- Stały użytkownik forum
Aha no racja o tym nie pomyślałem właśnie te 3gr za 100kb... Inne sposobu nie ma? Żaby net na karte za doładowania, ale inne opcje ściagania? Nie wiem pytam dokładnie o wszystko żeby wiedzieć co i jak i się zdecydować... Było by super jakbym mógł jednak coś ściagać, ale jeśli nie to tragedi nie będzie poprostu na chate zajade ściagnę z 5 gb w kilka min wrzucę i na wieśsp6huk pisze:100kB kosztuje 0,03 zł to zapłaciłbyś 240 zł, więc jaki w tym sens ?

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Pamiętaj, że era, play itd. mają limity i potem prędkość spada albo pokupujesz dodatkowy transfer- chodzi mi o abonament.
Masz np. 5 Gb w Iplusie, to jak je wykorzystasz to V=32 kb/s. a nie np. 1Mb/s.- jak miałeś w przed limitem danych.
Masz np. 5 Gb w Iplusie, to jak je wykorzystasz to V=32 kb/s. a nie np. 1Mb/s.- jak miałeś w przed limitem danych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak liczy się download i upload.Lucas_21 pisze:Bo to samo się tyczy pewno uploady nie te 0,3gr?
Internet mobilny (na kartę) nie służy do pobierania dużych ilości danych. Najlepszą ofertę na dzień dzisiejszy ma GaduAir 1gr/50 kB i za doładowania dostajesz jeszcze bonusy w postaci pakietu danych