Limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinth3
Początkujący użytkownik forum

Limit

Post autor: marcinth3 »

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie w sprawie internetu cdma w orange. Jak go kupowałem (było to miesiac temu, okres próbny minał pare dni temu) to babka w salonie powiedziała mi, że właśnie w nim nie ma limitu. I właśnie pare dni temu po skończeniu okresu próbnego nagle prędkość ściagania bardzo spadła i teraz ściagam pliki z prędkościa maksymalnie 10kb/s :klnie:
Czyli jest ten limit czy nie? A jeżeli jest to oczywiście zostałem oszukany przez przemiła panią w salonie i mogę odstąpić od umowy?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Limit

Post autor: Blido »

marcinth3 pisze:Czyli jest ten limit czy nie?
Jest, 3GB co do bajta a potem transfer nieprzekraczający 64kb/s.
marcinth3 pisze:A jeżeli jest to oczywiście zostałem oszukany przez przemiła panią w salonie i mogę odstąpić od umowy?
Nie możesz. Podpisałeś umowę która odwołuje się do regulaminu usługi, a w tym regulaminie jest zapis o limicie. A co do pani z salonu... Nie jesteś pierwszy ani ostatni, któremu konsultant wcisnął kit. Szczególnie jeżeli nie był to salon ani sklep firmowy, a po prostu punkt dealerski.
Musisz czytać co podpisujesz a nie wierzyć ludziom na słowo.
marcinth3

No to niezle, czyli jak mi internet zmuli 2 dni temu to po jakim czasie bedzie dzialal normalnie?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Od nowego okresu rozliczeniowego.
marcinth3

Oki dziekuje!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marcinth3 pisze:po jakim czasie bedzie dzialal normalnie?
Z początkiem nowego okresu rozliczeniowego - do sprawdzenia w BOK-u albo na fakturze.
marcinth3

I jeszcze jedno takie pytanko nie związane z limitem. Poziom sygnału mam następujący:

Poziom sygnału EvDO -86dBm
Poziom sygnału EvDO (Diversity) -87dBm

Czy jest to doby zasięg i czy opłaca się dokupywać antene?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

marcinth3 pisze:Czy jest to doby zasięg i czy opłaca się dokupywać antene?
Nie jest najgorszy, ale mogłoby być znacznie lepiej, dlatego antena byłaby dobrym rozwiązaniem. Tylko nie daj się nabrać na garażowe wyroby z Allegro ;)
Porządna jest ta antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
marcinth3

Aha czyli zakup anteny byłby dobrym rozwiązaniem. A ta antena ma jakiś zasilacz czy tylko pakuje się ja na dach podłącza do routera i można już hulać? :D
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

marcinth3 pisze:A ta antena ma jakiś zasilacz czy tylko pakuje się ja na dach podłącza do routera i można już hulać? :D
Wystarczy podłączyć do routera.
marcinth3

Ok dziękuję bardzo za cenne informacje, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a umowy nie zerwę bo nie mam u siebie innej opcji internetu ja cdma, chciałem neo ale wszystkie porty u mnie w miejscowości ponoć są zajęte:(
Pozdrawiam :ok:
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Post autor: belchatowianin »

marcinth3 pisze:Ok dziękuję bardzo za cenne informacje, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a umowy nie zerwę bo nie mam u siebie innej opcji internetu ja cdma, chciałem neo ale wszystkie porty u mnie w miejscowości ponoć są zajęte:(
Pozdrawiam :ok:
to znana już wszystkim wymówka TP. :cwaniak:
Irek.
### BAN ###

Post autor: Irek. »

Blido pisze:[....]
Nie jest najgorszy, ale mogłoby być znacznie lepiej, dlatego antena byłaby dobrym rozwiązaniem. Tylko nie daj się nabrać na garażowe wyroby z Allegro ;)
Porządna jest ta antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Ty to chyba jesteś na procencie u podanego przez Ciebie sprzedawcy
ale jednak to nie ładnie jak wciskasz ludziom kit bo akurat antena która ja mam z Allegro
za 109 zł jest bardzo dobra.Podana przez Ciebie jest dużo droższa ale nie lepsza. :nienie:
http://www.allegro.pl/item844072671_ant ... _e176.html

z góry uprzedzam ze ja nie jestem na procencie u polecanego sprzedawcy :cry:

a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-11, 09:02 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 09:01 przez Irek., łącznie zmieniany 1 raz.
marcinth3

Irek czyli jak w ostatni dzień zacznę ściągać to dopiero zmniejszą prędkość jak sie rozłącze tak? Czyli nasuwa mi się kolejne pytanie, a mianowicie wniosek z tego co powiedziałeś, czyli można mieć ten net bez limitu tylko trzeba mieć non stop włączony router i być połączonym cały czas skoro mogą zmniejszyc transfer dopiero po rozłączeniu, dobrze myślę??
marcinth3

No to ładnie, bo ja zawsze jak nie korzystam to go wyłączam bo po co ma chodzić?? Czyli powinienem go zostawiać włączonego tak?
Ostatnio zmieniony 2009-12-10, 22:48 przez marcinth3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

marcinth3 pisze:Czyli powinienem go zostawiać włączonego tak?
Tak. Router to urządzenie przeznaczone do ciągłej pracy i częste włączanie i wyłączanie go może skrócić jego żywotność.
Irek. pisze:I właśnie forum powinno takie rzeczy wiedzieć i potrafić doradzić co gdzie jak
taniej, lepiej.
Forum wie takie rzeczy i dlatego anteny polecamy jak następuje: Pasmo 2100MHz - Bestpartner, Pasmo 450MHz i 900MHz - Dipol :]
marcinth3

Ok z mojej strony to wszystko dziękuję za wszystkie wypowiedzi:D
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Dyskusja o jakości anten wydzielona: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=235828#235828
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

Irek. pisze:a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.
A skąd wiadomo że nie może zmniejszyć ? Ja myślę że może, jeśli nie może bez rozłączenia to po prostu rozłączy (mnie i tak rozłącza kilka razy dziennie). Kwestia nie leży w tym co on może, tylko co robi - czyli w jaki sposób włącza limit. Może to robić przy połączeniu - wtedy będzie tak jak piszesz. A może raz na jakiś czas (np. codziennie o północy) skrypt bierze bazę danych użytkowników i zmienia taryfę tym co przekroczyli 3GB. Wtedy rozłączanie nie będzie miało żadnego wpływu (wolałbym żeby tak było).

[ Dodano: 2009-12-14, 15:43 ]
Blido pisze:Tak. Router to urządzenie przeznaczone do ciągłej pracy i częste włączanie i wyłączanie go może skrócić jego żywotność.
To mój ma jakąś wadę wrodzoną i nie chce działać zgodnie ze swoim przeznaczeniem :( w dodatku router znajomych ma tę samą wadę a i na tym forum widziałem dyskusje na temat sposobów przywracania routera do prawidłowego działania i najbardziej skutecznym sposobem pozostaje sposób "informatyczny" - wyłączyć i włączyć.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

wilq pisze:To mój ma jakąś wadę wrodzoną i nie chce działać zgodnie ze swoim przeznaczeniem
Problem zawieszania się Axesstela był już wielokrotnie poruszany na forum ;) . Miałem na myśli prawdziwe routery, nie jego parodie.
fckgw

Post autor: fckgw »

Czy komuś udało się przejść na nowe plany taryfowe ? Posiadam internet stacjonarny CDMA z limitem 3 GB ale chciałbym przejść do Business Everywhere Standard Pro czyli limit 7 GB
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

fckgw pisze:Posiadam internet stacjonarny CDMA z limitem 3 GB ale chciałbym przejść do Business Everywhere Standard Pro czyli limit 7 GB
Nie ma takiej możliwości - już tyle razy była o tym mowa.
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Post autor: grzechotnik »

wilq pisze:a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.

MI w CDMA zmniejsza sie w trakcie połączenia.

grzechotnik
Grzechotnik
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

Mam pytanie? dzisiaj dorwał mnie limit transfer spadł,czy jest możliwość rozmowy na skype jak nie, to co innego można zrobić żeby złapać kontakt wizualny z inną osobą . :dobani:
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Możliwość zawsze jest a jak to będzie wyglądać beznadzieja co drugie słowo przerwane :dobani: dlatego szkoda że te prędkości w czasie limitu są tak małe. Raczej komunikator głosowy odpada w czasie limitu .
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bieniek102 »

Ja Wam powiem, że ostatnio prędkości są żenujące ma OFP u mnie...mam srednio tak 0.45-0.55 Mbps i nigdy w dzień prawię więcej...w nocy różnie, czasem się wybije i jest więcej... Jest to dziwna sprawa jak wcześniej miałem 1 Mbps i więcej prawie cały czas...
Czy jak coś do nich napiszę, albo odwiedzę punkt i przedstawie swoją opinię to mogą cos zrobić czy coś?
Ogólnie i tak jest lepiej niż jak miałem OF więc nie ma co narzekać, tylko najpierw dadzą człowiekowi przywyknąć do lepszej prędkości, a potem ratko ją się osiąga, albo prędkości się wahają...lipa taka...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bieniek102 pisze:Czy jak coś do nich napiszę, albo odwiedzę punkt i przedstawie swoją opinię to mogą cos zrobić czy coś?
Nic nie zrobią. Przypchała się stacja i tyle.
mudol
Użytkownik forum

Post autor: mudol »

8. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych, jednakże nie większą niż 64/32 kb/s (górna granica prędkości). Limit przesyłanych danych wynosi 3 GB. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB
Amatorskie pytanie: Limit 3GB to jest UPLOAD + DOWNLOAD ? Czy tylko DL?
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

bogi123 pisze:Mam pytanie? dzisiaj dorwał mnie limit transfer spadł,czy jest możliwość rozmowy na skype jak nie, to co innego można zrobić żeby złapać kontakt wizualny z inną osobą . :dobani:
U mnie Skype śmiga bez problemu po przekroczeniu limitu. Nawet z połączeniem VIDEO niema żadnego problemu. Nie wiem jak to jest możliwe na tak małej prędkości Chyba komunikatory nie są blokowane.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

mudol pisze: Amatorskie pytanie: Limit 3GB to jest UPLOAD + DOWNLOAD ? Czy tylko DL?
Download i Upload się liczy ;)
ODPOWIEDZ