SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie w sprawie internetu cdma w orange. Jak go kupowałem (było to miesiac temu, okres próbny minał pare dni temu) to babka w salonie powiedziała mi, że właśnie w nim nie ma limitu. I właśnie pare dni temu po skończeniu okresu próbnego nagle prędkość ściagania bardzo spadła i teraz ściagam pliki z prędkościa maksymalnie 10kb/s
Czyli jest ten limit czy nie? A jeżeli jest to oczywiście zostałem oszukany przez przemiła panią w salonie i mogę odstąpić od umowy?
Pozdrawiam
Jest, 3GB co do bajta a potem transfer nieprzekraczający 64kb/s.
marcinth3 pisze:A jeżeli jest to oczywiście zostałem oszukany przez przemiła panią w salonie i mogę odstąpić od umowy?
Nie możesz. Podpisałeś umowę która odwołuje się do regulaminu usługi, a w tym regulaminie jest zapis o limicie. A co do pani z salonu... Nie jesteś pierwszy ani ostatni, któremu konsultant wcisnął kit. Szczególnie jeżeli nie był to salon ani sklep firmowy, a po prostu punkt dealerski.
Musisz czytać co podpisujesz a nie wierzyć ludziom na słowo.
marcinth3 pisze:Czy jest to doby zasięg i czy opłaca się dokupywać antene?
Nie jest najgorszy, ale mogłoby być znacznie lepiej, dlatego antena byłaby dobrym rozwiązaniem. Tylko nie daj się nabrać na garażowe wyroby z Allegro
Porządna jest ta antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Ok dziękuję bardzo za cenne informacje, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a umowy nie zerwę bo nie mam u siebie innej opcji internetu ja cdma, chciałem neo ale wszystkie porty u mnie w miejscowości ponoć są zajęte:(
Pozdrawiam
marcinth3 pisze:Ok dziękuję bardzo za cenne informacje, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a umowy nie zerwę bo nie mam u siebie innej opcji internetu ja cdma, chciałem neo ale wszystkie porty u mnie w miejscowości ponoć są zajęte:(
Pozdrawiam
Blido pisze:[....]
Nie jest najgorszy, ale mogłoby być znacznie lepiej, dlatego antena byłaby dobrym rozwiązaniem. Tylko nie daj się nabrać na garażowe wyroby z Allegro
Porządna jest ta antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Ty to chyba jesteś na procencie u podanego przez Ciebie sprzedawcy
ale jednak to nie ładnie jak wciskasz ludziom kit bo akurat antena która ja mam z Allegro
za 109 zł jest bardzo dobra.Podana przez Ciebie jest dużo droższa ale nie lepsza. http://www.allegro.pl/item844072671_ant ... _e176.html
z góry uprzedzam ze ja nie jestem na procencie u polecanego sprzedawcy
a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.
Irek czyli jak w ostatni dzień zacznę ściągać to dopiero zmniejszą prędkość jak sie rozłącze tak? Czyli nasuwa mi się kolejne pytanie, a mianowicie wniosek z tego co powiedziałeś, czyli można mieć ten net bez limitu tylko trzeba mieć non stop włączony router i być połączonym cały czas skoro mogą zmniejszyc transfer dopiero po rozłączeniu, dobrze myślę??
Irek. pisze:a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.
A skąd wiadomo że nie może zmniejszyć ? Ja myślę że może, jeśli nie może bez rozłączenia to po prostu rozłączy (mnie i tak rozłącza kilka razy dziennie). Kwestia nie leży w tym co on może, tylko co robi - czyli w jaki sposób włącza limit. Może to robić przy połączeniu - wtedy będzie tak jak piszesz. A może raz na jakiś czas (np. codziennie o północy) skrypt bierze bazę danych użytkowników i zmienia taryfę tym co przekroczyli 3GB. Wtedy rozłączanie nie będzie miało żadnego wpływu (wolałbym żeby tak było).
[ Dodano: 2009-12-14, 15:43 ]
Blido pisze:Tak. Router to urządzenie przeznaczone do ciągłej pracy i częste włączanie i wyłączanie go może skrócić jego żywotność.
To mój ma jakąś wadę wrodzoną i nie chce działać zgodnie ze swoim przeznaczeniem w dodatku router znajomych ma tę samą wadę a i na tym forum widziałem dyskusje na temat sposobów przywracania routera do prawidłowego działania i najbardziej skutecznym sposobem pozostaje sposób "informatyczny" - wyłączyć i włączyć.
Czy komuś udało się przejść na nowe plany taryfowe ? Posiadam internet stacjonarny CDMA z limitem 3 GB ale chciałbym przejść do Business Everywhere Standard Pro czyli limit 7 GB
wilq pisze:a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.
Mam pytanie? dzisiaj dorwał mnie limit transfer spadł,czy jest możliwość rozmowy na skype jak nie, to co innego można zrobić żeby złapać kontakt wizualny z inną osobą .
Możliwość zawsze jest a jak to będzie wyglądać beznadzieja co drugie słowo przerwane dlatego szkoda że te prędkości w czasie limitu są tak małe. Raczej komunikator głosowy odpada w czasie limitu .
Ja Wam powiem, że ostatnio prędkości są żenujące ma OFP u mnie...mam srednio tak 0.45-0.55 Mbps i nigdy w dzień prawię więcej...w nocy różnie, czasem się wybije i jest więcej... Jest to dziwna sprawa jak wcześniej miałem 1 Mbps i więcej prawie cały czas...
Czy jak coś do nich napiszę, albo odwiedzę punkt i przedstawie swoją opinię to mogą cos zrobić czy coś?
Ogólnie i tak jest lepiej niż jak miałem OF więc nie ma co narzekać, tylko najpierw dadzą człowiekowi przywyknąć do lepszej prędkości, a potem ratko ją się osiąga, albo prędkości się wahają...lipa taka...
8. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych, jednakże nie większą niż 64/32 kb/s (górna granica prędkości). Limit przesyłanych danych wynosi 3 GB. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB
Amatorskie pytanie: Limit 3GB to jest UPLOAD + DOWNLOAD ? Czy tylko DL?
bogi123 pisze:Mam pytanie? dzisiaj dorwał mnie limit transfer spadł,czy jest możliwość rozmowy na skype jak nie, to co innego można zrobić żeby złapać kontakt wizualny z inną osobą .
U mnie Skype śmiga bez problemu po przekroczeniu limitu. Nawet z połączeniem VIDEO niema żadnego problemu. Nie wiem jak to jest możliwe na tak małej prędkości Chyba komunikatory nie są blokowane.