Czy mogę złapać HSDPA za pomocą anteny kierunkowej?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Diaz
Użytkownik forum

Czy mogę złapać HSDPA za pomocą anteny kierunkowej?

Post autor: Diaz »

Witam wszystkich.. i proszę o pomoc...ponieważ w ogóle się nie znam na zasięgach i antenach.. Otóż mój problem wygląda tak: Mieszkam w Zaniemyślu ( województwo WLKP ), posiadam modem E160 i internet z Blueconnect. W moim domu mogę znaleźć tylko EDGE i to na maksymalnym zasięgu , 5 kresek ( prędkość 2 KB/s do 15 KB/s max, nie wiem co jest spowodowane tak niskim łączem ) , a mój kolega który posiada TAKI sam modem jak i internet łapie UMTS/HSDPA i to na dobrym zasięgu i jego prędkość którą wyświetla blueconnect jest na poziomie bardzo dobrym ( na stronce , na której można sprawdzać łącze pokazuje mu prawie 1 Mbit/s ) . Dodam że mieszka on jakieś góra 300 metrów ode mnie... Mógłby mi ktoś powiedzieć.. czy jestem w stanie złapać HSDPA za pomocą anteny kierunkowej ?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-10, 22:10 ]
Poprawa tematu i przeniesienie na właściwie sub-forum.
Ostatnio zmieniony 2009-12-10, 22:10 przez Diaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy mogę złapać HSDPA za pomocą anteny kierunkowej?

Post autor: wojteks »

Diaz pisze:czy jestem w stanie złapać HSDPA za pomocą anteny kierunkowej
Najpierw wyjdź z modemem na strych/dach/balkon/podwórko i zobacz czy jest zasięg.
Jeżeli coś będzie to dobra antena panelowa powinna pomóc.
Nie pomagam na PW!
Diaz
Użytkownik forum

w moim przypadku to tylko pokój.. bo ten internet mam na zwykłym PC ecie , kupiłem 4 metry przedłużki USB...i latałem po całym pokoju nic nie dało... A jakaś antenkę byś mi polecił... ? bo ja jestem, w tym zupełnie zielony...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

TA antena jest dość tania i dobra :ok:
Diaz
Użytkownik forum

cdn

Dziękuję :) chyba się skusze.. na tą antenkę... :) Miałbym 2 pytanie.. a napisze tutaj ponieważ nie chce zaśmiecać forum następnym moim tematem ( pytaniem ). A wygląda ono tak.. Czy to jest normalne że przy maksymalnym zasięgu prędkość spada co jakiś czas do 0 ? i to się zdarza coraz częściej... prędkość spada..a zasięg jest. Nie mam pojęcia co jest grane.. :( To też się dzieje jak jestem na jakiś stronach itp. :/
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

Hej . A może masz włączoną opcję w programie przez który się łaczysz z netem by łączył tylko przez GPRS/EDGE ? Bo są takie opcję .I być może masz ją włączoną. Skoro kolega ma HSDPA 300m od ciebie to nie ma bata , na pewno byś u siebie także złapał . Więc poszukaj takiej opcji "Preferowane połączenie 3G" czy coś podobnego . I być może antena nie będzie pootrzebna . Może to głupie ale może to być to .
A to ,że prędkość spdada podczas czytania jakiejś strony to może dlatego ,że jak już jakaś strona sie załaduje to juz nie pobiera więcej danych i prędkość spada . Może oto chodzi ?
Ale może też spadać dlatego ,że tym się właśnie charakteryzuje glównie internet mobilny .Transfer nigdy nie jest stały i ciąglę się waha .Daltego operatorzy zawsze piszą w swoich ofertach np. "do 7,2Mb/s" możesz nawet te 3Mb/s nigdy nie osiądnąć :] Może to być zależne chociażby od ilości osob aktualnie podpiętych do nadajnika albo warunków atmosferycznych . A już w szczególności w standardzie EDGE , gdzie pingi są zapewne wysokie. Taki urok i jest to normalne ;)
Diaz
Użytkownik forum

Wiem o tym że te internety mają taki urok... ale chodzi mi o to.. że np. jak jakaś strona się ładuję.. to nagle internet się "zawiesza" ( tzn. prędkość spada na zera ) i jak znów prędkość "ruszy" ( prędkość wzrośnie) to strona się dalej ładuję... I właśnie nie wiem co jest grane... bo zasieg jest.. a prędkość zanika nawet jak sie strony ładują..i dlatego nie mam pojęcia co jest grane.. bo raczej to nie jest wina modemu. Wiec mam 2 opcje : zasięg albo komputer.
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

Diaz pisze:Wiem o tym że te internety mają taki urok... ale chodzi mi o to.. że np. jak jakaś strona się ładuję.. to nagle internet się "zawiesza" ( tzn. prędkość spada na zera ) i jak znów prędkość "ruszy" ( prędkość wzrośnie) to strona się dalej ładuję... I właśnie nie wiem co jest grane... bo zasieg jest.. a prędkość zanika nawet jak sie strony ładują..i dlatego nie mam pojęcia co jest grane.. bo raczej to nie jest wina modemu. Wiec mam 2 opcje : zasięg albo komputer.
Mi się wydaję ,że to dlatego, że poprostu gubi pakiety podczs pobierania paczek danych i dlatego się tak dzieje .Po prostu w EDGE są wysokie pingi i dlatego .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Diaz pisze:Wiec mam 2 opcje : zasięg albo komputer.
Ja bym stawiał na opcję nr 3, czyli przeciążenie sieci. A późno w nocy (2-3 w nocy) też tak się dzieje?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Diaz
Użytkownik forum

Szczerze powiedziawszy to nie sprawdzałem jeszcze w nocy. Wiec przetestuję w nocy i wam najwyżej napisze. A co do tej anteny.. to ona może mi pomóc wyłapać HSDPA ? Bo troszkę mi zależy...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

To zależy jak na nodeB -ie są ustawione panele na niektórych stacjach specjalnie się zmniejsza kąt by była lepsza wydajność . Ile km masz do NodB-a ??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Diaz
Użytkownik forum

NodB-a, tzn ? ( jestem zielony wiec wybacz że pytam ). Jeśli chodzi o BTS z nadajnikiem ERY to mam mniej niż 1 km. Mieszkam w Zaniemyślu (WLKP) a nadajnik jest w Łęknie.. jakbyś mógł to byś spojrzał w mapy z BTS'ami ? bo też nie mogę się połapać oco w tym chodzi...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Diaz pisze:Wiec przetestuję w nocy i wam najwyżej napisze.
To by mogło wiele powiedzieć jakbyś to zrobił.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

NodB to nadajnik do UMTS/HSDPA a BTS służy do GPRS/EDGE/GSM . Pozdrowienia z okolic Leszna . :)
W Zaniemyślu może być UMTS/HSDPA lub nie musi . Pozwolenie mają , jest pytanie i je Ty kolego już sam musisz sprawdzić : czy jest na tym NodeB -ie HSDPA czy nie ma ?? .Weź lapka lub telefon z 3G i kup starter Ery ( tak-tak) i podjedz pod nadajnik to sprawdzić . Mi wydaje się że nie ma bo jak byś tak blisko mieszkał to pewnie byś miał 3G . Zainstaluj TNI kolego z forum jest darmowe i wymuś 3G w oprogramowaniu . Ile KM masz do Środy WLKP??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

szmitz pisze:NodB to nadajnik
NodeB to stacja bazowa, ile razy była o tym mowa ? :]
Diaz
Użytkownik forum

Do Środy WLKP, mam około 11-14 km. a czemu pytasz ?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

To powinieneś za Środy złapać jak kupisz tę antenę ( nie gwarantuje ) ja z 10 km łapie sygnał i las tłumi . A Środa jest wyżej czy niżej od tej twojej miejscowości ( wysokość terenu )??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Teoretycznie to nodeB Ery jest w Łęknie tylko ciekawe czy już działa czy tylko jest wydane pozwolenie ;) Ale raczej gdyby już działał to Diaz na samym modemie powinien łapać UMTS.
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 20:46 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Diaz
Użytkownik forum

oj.. w tym to ja już nie mam pojęcia, jeśli chodzi o wysokość terenu.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

To jak jedziesz do środy to pod górkę czy z górki ??
Jaka masz aplikację do łączenia się z netem ?? TNI - zmień na to

W ustawieniach masz HSDPA/UMTS czy samo EDGE wybrane ??
Diaz
Użytkownik forum

Wydaję mi sie że jedzie się z górki ( tzn. środa leży niżej ) ale nie jestem pewny.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

A wejdź w te ustawienia w aplikacji Bluconect i zobacz jak masz ustawione ??
Diaz
Użytkownik forum

sp6huk - właśnie o to chodzi, że mi sie wydaje że działa. Ponieważ 2 moich kolegów którzy mieszkają w tej samej miejscowości ( mieszkają nie daleko mnie ) łapią HSDPA.. na dobrym zasięgu i bez żadnych anten.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Kolego Posty sobie nabijasz ??-napisz jak masz ustawione w aplikacji od neta to co wyzej pisałem :cfaniak:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Diaz pisze:sp6huk - właśnie o to chodzi, że mi sie wydaje że działa. Ponieważ 2 moich kolegów którzy mieszkają w tej samej miejscowości ( mieszkają nie daleko mnie ) łapią HSDPA.. na dobrym zasięgu i bez żadnych anten.
Jeżeli masz laptopa to podjedź do Łękna pod nodeB i sprawdź czy masz sygnał UMTS ;)
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 20:55 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Diaz
Użytkownik forum

szmitz - jeśli chodzi o ustawienia w samym Blueconnektcie, to znalazłem takie okna : typ i zakres. tylko właśnie o to chodzi.. że ja tam nie mogę sam nic zmieniać czy też wymuszać zmianę.. ponieważ okna są zablokowane ( szare, nic nie mogę z tym zrobić )
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

To sie trzeba rozłaczyć chyba z netem aby zmienić . A czemu nie zainstalujesz TNI ??
Diaz
Użytkownik forum

A wiec tak.. W opcji Blueconnekt wymusiłem UMTS/HSDPA i pasmo 1800-2100. I szukałem po pokoju :) i rezultaty są takie.. że mam zasięg 2 % ( 0 kresek, ale 2% jest ). Ale na tym zasiegu prędkość mam taką samą jak w EDGE z maksymalnym zasięgiem xD. I teraz jest pytanie.. czy to znaczy że ten NoeB ( czy jakoś tak ), działa w Łęknie.. i czy mogę śmiało mogę kupić tą antenę którą proponowali mi na początku tematu ? ( panel 1800-2100 ) ?
chciałbym jeszcze dodać że w na maksymalnym zasięgu EDGE miałem prędkość 5-20 KB/s , a na HSPDA na 1-2 % zasięgu prędkość dochodzi do 90 KB/s...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Trochę to dziwne, z Łękna byś miał tylko 2% sygnału, może coś Ci go znacznie tłumi :niepewny: Można by w TNI po numerze LAC i CID zobaczyć z której stacji bazowej korzystasz, musiałbyś sprawdzić to w TNI jaki masz LAC i CID.
Diaz
Użytkownik forum

hmmm... a powodem tłumienia mogą być plastki ( okna plastikowe ) , i bardzo grube mury.. ( mieszkam w starym domu, ) ? dodam że modem jest ustawiony koło okna, nigdzie indziej w pokoju nic nie łapało.
ODPOWIEDZ