[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-10, 08:09 ]
Na forum piszemy zgodnie z zasadami ortografii i pisowni!
Moderator: Moderatorzy
Co dokładnie masz na myśli? Czy po wpisaniu hasła i nazwy użytkownika pojawia się jakiś komunikat o błędzie, czy po prostu czysta strona przeglądarki? Czy adres 192.168.254.251 się pinguje?kamilekk93 pisze:U mnie po otrwarciu sie okna z prośba o hasło i nazwe urzytkownika nie ma nic po wpisaniu obojetnie jakiego hasla i nazwy nie idzie dalej
Port RJ-45 w terminalu jest zużyty i nie zawsze styka, ew. wtyk na kablu jest źle zaciśnięty.nie zawsze mi załapuje wie ktoś moze czym to jest spowodowane.?
Z całą pewnością, bo bez tego bolca piny są niedostatecznie dociśnięte do złącz w porcie.kamilekk93 pisze:Jednak jeden bolec blokujący na wtyczce jest ułamany moze to to powoduje problem?
Nie prościej zarobić nową wtyczkę? Który kabel jest uszkodzony - krótki, łączący IDU z komputerem/routerem czy długi łączący IDU z ODU? Jeśli ten drugi, to nie warto wymieniać na nowy, bo jest to bardzo drogi kabel - żelowany FTP, a 20m takiego kabla trochę kosztuje. Lepiej zarób nową wtyczkę. Jeśli nie umiesz sam i nie masz zaciskarki, na pewno w jakimś sklepie komputerowym sprzedawca zrobi to za drobną opłatą. Nie używaj taniej skrętki UTP do łączenia IDU z ODU! ODU jest zasilane przez tą skrętkę prądem 48VDC/0,5A a ponadto kabel jest narażony na czynniki atmosferyczne. Długo taka skrętka nie pożyje i może doprowadzić do uszkodzenia zestawu.kamilekk93 pisze:Jutro przejde sie do sklepu i kupie nowy kabel
Nie po tym się poznaje czy jest to kabel prostykamilekk93 pisze:Znalazlem u siebie w domu kabel 5 m tylko to jest chyba Kabel prosty bo jest cieńszy od tego co mi dali w zestawie
Akurat kabel "zewnętrzny" a taki jest w zestawie ma grubszą izolację przystosowaną do pracy w trudnych warunkach (słońce/mróz/deszcz) a oprócz tego może mieć grubsze żyły niż zwykłe kable ethernet Cat 5e stosowane w pomieszczeniach.Blido pisze:Kabel jest cieńszy, bo po prostu nie jest ekranowany.
Da się i prostymi w wielu przypadkach MDI/MDIX jest czesto obsługiwane przez nowsze karty sieciowe.wigi83 pisze:komputery laczy sie kablami skrosowanymi.
W zestawie jest zalecany kabel "podwójnie skrosowany" ale to w zasadzie to samo co prosty.wigi83 pisze:A w zestawie do Wimax-a potrzebne sa kable proste.
Stawiam jednak na częściowo uszkodzony (ewentualnie słabej jakości) kabel albo wtyki niedociśnięte a w ostateczności uszkodzone gniazdo w ODU albo IDU.kamilekk93 pisze:na tym czarnym kablu z zestawu cały czas swieci sie dioda wirelles a nie mam połaczenia Lan