Wybór modemu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
knowing
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu

Post autor: knowing »

Witam wszystkich użytkowników forum :D

Niedługo kończy mi się umowa z Orange i chciałbym ją przedłużyć. Tu nasuwa się pytanie- Jaki wziąć modem? :zawstydzony: Zastanawiałem się między modemami obsługującymi HSDPA 7.2Mbps czyli ZTE MF636, Option Icon 225 Huawei E170, Modem ADU 635 czy może Toshiba G450. Czytałem że ZTE jest kichowaty, więc chyba raczej odpada. Interesuje mnie technologia CDMA, którą obsługuje tylko ADU 635 z modemów oferowanych przez Orange. Czy warto zakupić ten modem dualny i korzystać raz z CDMA raz z HSDPA? Czy może lepiej zakupić np. Option Icon 225 lub Huawei E170 i używać tylko technologi HSDPA? A jak ma się zasieg CDMA? Dodam że mieszkam w Poznaniu, obecnie korzystam z Option Icona 2 w orange, a w Play z Huawei e220 :cfaniak:

Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o CDMA, bardzo prosił bym aby ktoś mi doradził i wytłumaczył co i jak :)
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór modemu

Post autor: marens »

Powiedz, czy często jeździsz poza Poznań? Jak tak to wybierz ADU 635 gdyż obsługuje CDMA. Jeśli głównie korzystasz w Poznaniu to bierz E170 gdyż obsługuje HSPA
CDMA to sieć dostępu do internetu na terenach słabo zurbanizowanych. Jest to szybsza alternatywa dla EDGE. Nie działa to za dobrze w miastach pomimo zasięgu.
HSPA to "szybsze" HSDPA ze względu na pingi i upload. (dalej jest do "7,2Mbit" ale z uploadem 2,1Mbit)

Jeśli chodzi o zasięg CDMA
http://zasieg-orange.wp.pl

Jak działa
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Osobiście wybrałbym dualną AnyDatę. Brak HSPA można przeboleć a możliwości są większe. Docelowo CDMA będzie dostępne w "całej" Polsce.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Co za nowa mapa :szok: :ok: niezła robota tylko Orange nie mało do tej pory tak dobrej mapy plus era itd. mieli. Podziwiać orange i jestem w zaśiegu CDMA z nadajnika odalonego o 11 km ;)
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
knowing
Początkujący użytkownik forum

Post autor: knowing »

Większość czasu spędzam w mieście ;) A jak wyjeżdżam do rodziny to mają zasięg HSDPA :) . O CDMA myślałem raczej jako alternatywie dla HSDPA w mieście, więc chyba lepszym rozwiązaniem dla mnie będzie E170.

Wziął bym ADU ale denerwuje mnie fakt że za każdym razem będę musiał go podłączać do prądu :P A taki mały modem cyk i gotowe.
A co z Icon 2? Lepiej brać E170? ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

knowing pisze:Wziął bym ADU ale denerwuje mnie fakt że za każdym razem będę musiał go podłączać do prądu :P
Co? Że jak? To zaprzeczałoby mobilności. Zasilanie z sieci jest niejako dodatek. Z tego co wiem tam jest bateria a jak i ona padnie to na 90% i tak dalej będzie działać.

Jak się mylę to niech mnie koledzy poprawią. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Jak się mylę to niech mnie koledzy poprawią. ;)
Bateria wytrzymuje ok 12 godzin, musi był podłączona bateria albo zasilacz. (ew. jedno i drugie). Podczas transmisji danych bateria się nie ładuje z USB, tylko zasilacz. Jak rozłączymy połączanie sieciowe to wtedy owszem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

knowing pisze:O CDMA myślałem raczej jako alternatywie dla HSDPA w mieście
Zapomnij.
ODPOWIEDZ