WIęKSZA PRęDKOść W IPLUS
Moderator: Moderatorzy
WIęKSZA PRęDKOść W IPLUS
Witam
zastanawia mnie jedna kwestia mam w iplusie umowę gdzie powinienem mieć prędkość gprs czyli chyba 54.6 czy jakoś tak
dziś kiedy odpaliłem internet przy tej ikonce dwóch komputerków po lewej na dole ekranu wyskoczyła mi prędkość 115,2 kb/s zastanawia mnie dlaczego.
moze zna ktoś odpowiedź na to pytanie ?
Czekam
zastanawia mnie jedna kwestia mam w iplusie umowę gdzie powinienem mieć prędkość gprs czyli chyba 54.6 czy jakoś tak
dziś kiedy odpaliłem internet przy tej ikonce dwóch komputerków po lewej na dole ekranu wyskoczyła mi prędkość 115,2 kb/s zastanawia mnie dlaczego.
moze zna ktoś odpowiedź na to pytanie ?
Czekam
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: WIęKSZA PRęDKOść W IPLUS
Ja mam podobna rzecz,tez nie wiem dlaczego tak jest:
Jak instaluje modem(telefon) to pokazuje mi ze posiadam kilka modemow.w zaleznosci od tego przez ktory sie lacze mam rozne predkosci na gprsie,tj 54kb/s i 115kb/s.
ale internet dziala z ta sama predkoscia.przygladajac sie transferowi w NetMeter predkosc na jednym i drugim jest taka sama,czyli zblizona do 54kb/s.
Jak instaluje modem(telefon) to pokazuje mi ze posiadam kilka modemow.w zaleznosci od tego przez ktory sie lacze mam rozne predkosci na gprsie,tj 54kb/s i 115kb/s.
ale internet dziala z ta sama predkoscia.przygladajac sie transferowi w NetMeter predkosc na jednym i drugim jest taka sama,czyli zblizona do 54kb/s.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- sus
- Specjalista bezprzewodowy-junior
hmm
gprs to predkosc do 54kb/s,wszystko powyzej to edge lub umts,wszystko zalezy od modemu czy telefonu(co obsluguje czy tylko gprs,czy cos wiecej),to co sie pokazuje na pasku to jedno a predkosc rzeczywista to drugie,sciagnijcie sobie program NetMeter i bedziecie wiedzieli jaka macie predkosc i analogicznie w jaim zasiegu jestescie.
- pluskwa_skarzysko
ja uzywam NetMeter i podalem jaka mam predkosc wskazywana na tym programie.
podawalem przyklady dla GPRSu.
podawalem przyklady dla GPRSu.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Panowie, Panowie. Poczytajcie trochę forum, dowiecie się wówczas, że to co pokazuje ikonka w trayu nie jest zbyt istotne. Jest to tylko prędkość z jaką łączy się telefon z komputerem, a nie prędkość połączenia między telefonem a siecią.
Jeśli zatem telefon łączy się z kompem poprzez port podczerwieni, to ikonka w trayu pokaże 115kbps. Nie oznacza to, że telefon z siecią łączy się z taką samą prędkością, bo jeśli telefon obsługuje tylko GPRS to co najwyżej pociągnie te 50 kilka kbps.
Problem pojawia się, gdy prędkość pokazywana w trayu jest niższa niż możliwości łączenia się telefonu z siecią.
Jesli teleofn łączy się z siecią i ma możliwość ściągania danych z prędkością 240kbps, ale pomiędzy kompem a telefonem maksymalna prędkość to 115kbps, wtedy jest problem. Telefon ma możliwości, ale kmputer nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać.
Chyba trochę zamotałem, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.
Jeśli zatem telefon łączy się z kompem poprzez port podczerwieni, to ikonka w trayu pokaże 115kbps. Nie oznacza to, że telefon z siecią łączy się z taką samą prędkością, bo jeśli telefon obsługuje tylko GPRS to co najwyżej pociągnie te 50 kilka kbps.
Problem pojawia się, gdy prędkość pokazywana w trayu jest niższa niż możliwości łączenia się telefonu z siecią.
Jesli teleofn łączy się z siecią i ma możliwość ściągania danych z prędkością 240kbps, ale pomiędzy kompem a telefonem maksymalna prędkość to 115kbps, wtedy jest problem. Telefon ma możliwości, ale kmputer nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać.
Chyba trochę zamotałem, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.
Back to the Future 

- pluskwa_skarzysko
czyli to co ja mialem gdy laczylem sie poprzez IrDA a moglem korzystac z EDGE.bo polaczenie telefon-komputer 115kb/s a EDGE nawet 384kb/s.Szadzik pisze:Jesli teleofn łączy się z siecią i ma możliwość ściągania danych z prędkością 240kbps, ale pomiędzy kompem a telefonem maksymalna prędkość to 115kbps, wtedy jest problem. Telefon ma możliwości, ale kmputer nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać.
.
oczywiscie najwazniejsza jest rzeczywista predkosc pobierania danych niz predkosci pokazywane w roznych miejscach systemie....bo u siebie spotkalem sie juz z roznymi wersjami transferu...kazdy program inaczej...a predkosc jaka byla taka jest.GPRSu nikt na lewo nie przyspieszy...
teraz to ja namieszalem