Instalacja modemu 5530 w Dell E4200

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
micail
Początkujący użytkownik forum

Instalacja modemu 5530 w Dell E4200

Post autor: micail »

Po zakupie Dell-a zachciałem modemu i zakupiłem 5530. Umieściłem modem w slocie jak widzicie poniżej i zainstalowałem sterowniki.

Obrazek

Obrazek

Modem został rozpoznany przez BIOS i Windows Vista. Etap pierwszy zakończony, więc podłączam antenę i ZONK...
1. Czy mój model może nie posiadać anteny WWAN ?
2. Jeśli takową posiada, jakie kable i jakie złącza do anteny ? - patrz poniższe foto.
3. Jeśli takowej NIE posiada, czy zakupić antenę na allegro dedykowaną do tego modemu i upchać ją w bebechach ? - czy przezwoicie działa taka antena :
Aukcja anteny .
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Instalacja modemu 5530 w Dell E4200

Post autor: krystianb »

Zapoznaj się z tym http://support.dell.com/support/edocs/s ... /index.htm
A w szczególności z tym http://support.dell.com/support/edocs/s ... #wp1180289 (dziwaczne rozwiązanie) coś wygląda tak jak by u Ciebie w tej karcie gniazda od wwan były puste (nieostre fotki) Nie wiem jak w tej serii ale z tego co wiem w serii 6 klapy bez anten wwan nie występują. Ta antena do której link podałeś raczej marnie nadaje się do kompa, bo jest wyciągnięta z modemu. Można kupić lepsze do montowania w klapie ale to już praktycznie całego laptopa trzeba rozebrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ta antena co pokazałeś kolego na allegro to antena AUX (dodatkowa) od modemu Sierra Wireless 880U/881U, która obsługuje GPS i ewentualnie Dual Diversity.

Jak są dedykowane to proponuję dedykowane znaleźć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Z Dellem jest ten problem że antena WWAN w matrycy to opcja zamawiana przy zakupie, skoro nie było jej w oryginale to musisz dokupić dedykowaną do matrycy/klapy i rozebrać całego lapka niestety.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ