Play router Edimax 3G-6200N
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play router Edimax 3G-6200N
Witam , mam problem z uruchomieniem takiego zestawu , internet w Play HSDPA , modem USB Huawei E156G oraz ostatni nabytek router Edimax 3G-6200N .
Internet uruchomiłem bez problemu i działa super ale nie moge się dostać do niego po portach TCP ani UDP , natomiast on na zewnątrz wychodzi dobrze po tych portach, tak więc brak jest komunikacji WEJŚCIOWEJ z zewnątrz. Załozyłem domenę DynDNS i działa dobrze bo w kazdej chwili widzi moje IP . Na pingi Play też nie odpowiada -czy to jest normalne czy coś żle ustawiłem ?
Dodam tylko że porty w routerze przekierowałem w Virtual Server dobrze bo w sieci DSL działają dobrze.
Będę wdzięczny za garść podpowiedzi.
pozdr
Internet uruchomiłem bez problemu i działa super ale nie moge się dostać do niego po portach TCP ani UDP , natomiast on na zewnątrz wychodzi dobrze po tych portach, tak więc brak jest komunikacji WEJŚCIOWEJ z zewnątrz. Załozyłem domenę DynDNS i działa dobrze bo w kazdej chwili widzi moje IP . Na pingi Play też nie odpowiada -czy to jest normalne czy coś żle ustawiłem ?
Dodam tylko że porty w routerze przekierowałem w Virtual Server dobrze bo w sieci DSL działają dobrze.
Będę wdzięczny za garść podpowiedzi.
pozdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Play router Edimax 3G-6200N
Tak jest w Play i nie tylko.flashhh pisze:tak więc brak jest komunikacji WEJŚCIOWEJ z zewnątrz.
To normalne.flashhh pisze:czy to jest normalne czy coś żle ustawiłem ?
Nie pomagam na PW!
-
To w takim razie skoro nie mogę tego uruchomić na Play to powiedzcie proszę który operator mi pozwoli na wejście po portach z zewnątrz .Będę wdzięczny za info ?
pozdr
pozdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Orange z wykupionym VPN (ale bez CDMA), Plus z wykupionym zewnętrznym IP (mozna zmienne albo stałe wykupić)flashhh pisze:który operator mi pozwoli na wejście po portach z zewnątrz
Nie pomagam na PW!
-
A mógłbyś podać ceny tych usług.
pozdr
pozdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie bo nie używam. Strony operatorów o tym informują.flashhh pisze:A mógłbyś podać ceny tych usług.
Nie pomagam na PW!
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja akurat używam, więc mogę podać :>
iPlus IP dynamiczny = 5 zł netto/mies.
iPlus IP stały = 15 zł netto/mies.
W Orange APN vpn jest bezpłatny, ale teoretycznie dostępny tylko dla firm (chociaż niektórym się udało wydusić u konsultanta odpalenie dostępu mimo że nie prowadzą działalności).
Ponadto w Erze - również tylko dla firm - jest dostępny zewnętrzny stały IP. Cena taka jak w Plusie czyli 15 zł netto/mies.
iPlus IP dynamiczny = 5 zł netto/mies.
iPlus IP stały = 15 zł netto/mies.
W Orange APN vpn jest bezpłatny, ale teoretycznie dostępny tylko dla firm (chociaż niektórym się udało wydusić u konsultanta odpalenie dostępu mimo że nie prowadzą działalności).
Ponadto w Erze - również tylko dla firm - jest dostępny zewnętrzny stały IP. Cena taka jak w Plusie czyli 15 zł netto/mies.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Dzieki za info , wygląda że faktycznie Play nie oferuje takich usług bo na stronie nic na ten temat nie znalazłem, jeszcze zadzwonię do konsultanta.
pozdr
Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem w play i doskonale wiedział o czym mówię i stanowczo twierdził że nie blokują żadnych portów i bez problemów powinnem połączyć się za pomocą domeny DynDNS , którą mam założoną i zsynchronizowaną .
To w czym jest problem że nie mogę się połaczyć z zewnątrz ??
pozdr
Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem w play i doskonale wiedział o czym mówię i stanowczo twierdził że nie blokują żadnych portów i bez problemów powinnem połączyć się za pomocą domeny DynDNS , którą mam założoną i zsynchronizowaną .
To w czym jest problem że nie mogę się połaczyć z zewnątrz ??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak zwykle fantazja konsultantów u nich nie zna granicflashhh pisze:Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem w play i doskonale wiedział o czym mówię i stanowczo twierdził że nie blokują żadnych portów i bez problemów powinnem połączyć się za pomocą domeny DynDNS

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Pewnie masz racje , fantazja nie zna granic. Po tych wszystkich próbach co uczyniłem już mam pewność że można tylko wyjść po portach natomiast za diabła nie można wejść , udało mi się to tylko programem Team Viewer ale on chyba robi to inaczej .
Co polecacie aby uzyskać takie połączenie oczywiście jak najtańszym kosztem bo będzie to tylko do połaczeń czasowych wykorzystywane.
pozdr
Co polecacie aby uzyskać takie połączenie oczywiście jak najtańszym kosztem bo będzie to tylko do połaczeń czasowych wykorzystywane.
pozdr
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem, jak swego czasu się chciało wyłączyć kompresję obrazków to odpalali VPNa i był git.guteq pisze:W Orange APN vpn jest bezpłatny, ale teoretycznie dostępny tylko dla firm (chociaż niektórym się udało wydusić u konsultanta odpalenie dostępu mimo że nie prowadzą działalności).