![:]](./images/smilies/splash.gif)
DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zrobić?
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zrobić?
I co najważniejsze - pamiętać o EIRP max.100 mW ! ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dziękuję wszystkim za wsparcie i informacje.
Projekt został wykonany w 80%, tzn. już funkcjonuje
Aktualnie użyty sprzęt:
- modem ADSL TP-Link TD-8840T
- router WiFi OvisLink WL-1600GL na Tomato 1.25-RAF (by Victek) bo posiada IP/MAC BW Limiter!
- antena panelowa ( ? dBi) + kabel chyba 7 metrów (nadajnik)
- antena kierunkowa ( 16 dBi) + kabel chyba 7 metrów (odbiornik)
- tymczasowo: Asmax AP-604G jako klient
Z jednym jeszcze się nie uporałem, chodzi o nawiązanie połączenia PPPoE z poziomu Tomato z tym TP-Linkiem.. A nie mam czasu na to i zimno jest żebym tam stał z laptopem i dłubał znowu.. Cały sprzęt znajduje się pod dachem, jednak na mrozie - powinien działać. Anteny widzą się (udało się!). Umieszczenie panelu pod dachem z blachy oznacza ZERO sygnału
- to tak gdyby ktoś chciał próbować jednak..
W domu u mnie wyląduje kolejny OvisLink WL-1600GL, który będzie dzielił sieć na kolejne komputery również z limitowaniem pasma - super zabawka w połączeniu z w/w Tomato by Victek. Choć Asus z modem USB itp. może być jeszcze lepszy, ale nie ta cena.
Reasumując inwestycja opłacalna... Prędkości do 2Mbps w dół, brak limitów i frustracji to same zalety takiego rozwiązania.
Projekt został wykonany w 80%, tzn. już funkcjonuje

Aktualnie użyty sprzęt:
- modem ADSL TP-Link TD-8840T
- router WiFi OvisLink WL-1600GL na Tomato 1.25-RAF (by Victek) bo posiada IP/MAC BW Limiter!
- antena panelowa ( ? dBi) + kabel chyba 7 metrów (nadajnik)
- antena kierunkowa ( 16 dBi) + kabel chyba 7 metrów (odbiornik)
- tymczasowo: Asmax AP-604G jako klient
Z jednym jeszcze się nie uporałem, chodzi o nawiązanie połączenia PPPoE z poziomu Tomato z tym TP-Linkiem.. A nie mam czasu na to i zimno jest żebym tam stał z laptopem i dłubał znowu.. Cały sprzęt znajduje się pod dachem, jednak na mrozie - powinien działać. Anteny widzą się (udało się!). Umieszczenie panelu pod dachem z blachy oznacza ZERO sygnału

W domu u mnie wyląduje kolejny OvisLink WL-1600GL, który będzie dzielił sieć na kolejne komputery również z limitowaniem pasma - super zabawka w połączeniu z w/w Tomato by Victek. Choć Asus z modem USB itp. może być jeszcze lepszy, ale nie ta cena.
Reasumując inwestycja opłacalna... Prędkości do 2Mbps w dół, brak limitów i frustracji to same zalety takiego rozwiązania.

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale Tp-Linka musisz przełączyć w tryb modemu tylko (o ile sie da). Moim zdaniem zostawiłbym to jak jest a żeby nie było problemu z portami to Ovislinka umieściłbym w DMZ i na nim tylko ustawiał przekierowania portów.Digitall pisze:chodzi o nawiązanie połączenia PPPoE z poziomu Tomato z tym TP-Linkiem
Tak samo w domu nie używałbym drugiego routera a wszystkim sterował/przydzielał/limitował z tego pierwszego. Chyba że musisz oddzielić sieć domową no to wtedy drugi router by się przydał.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
z tym wifi to zależy właśnie, bo dużo zależy od urządzenia i powiem tak że u mnie w biurze zainstalowano wifi przez tepse w ofercie firmowe i w budynku obok można swobodnie z sieci korzystać
- Digitall
wojteks, drugi router do sieci wewnętrznej jest mi potrzebny, oddziela moją siec domową...
Rozumiem że DMZ przekierowuje mi WSZYSTKO z WAN na adres IP komputera w mojej sieci wewnętrznej? - pozostałe komputery są normalnie chronione przez Firewall?
Doszedłem do tego, że spokojnie mogę sobie zrobić DMZ x 2. Najpierw na modemie, potem na pierwszym routerze, a potem nawet na drugim...? Można tak wskakiwać w podsieci?
Tak samo IP/MAC BW limiter... na pierwszym routerze limituje, oraz na drugim (w podsieci).. Fajna sprawa, choć nie zawsze działa to 100% poprawnie (bo to tak naprawdę ISP sprawuje kontrolę nad tym co jest przysyłane do nas z zewnątrz), jednak stara się nie pozwolić na zamulenie sieci, w szczególności raczej skutecznie limituje UPLOAD.
I jeszcze jedno.. Ktoś używa DynDNS? Rozumiem, że to 'linkuje' mi jakiś pseudo-adres http://... z każdym moim nowym adresem zewnętrznym WAN dostawcy? Nie potrzebuję stałego IP, ale fajnie byłoby móc logować się zdalnie nie tylko przez Hamachi w przyszłości jeśli będzie potrzeba..
Rozumiem że DMZ przekierowuje mi WSZYSTKO z WAN na adres IP komputera w mojej sieci wewnętrznej? - pozostałe komputery są normalnie chronione przez Firewall?
Doszedłem do tego, że spokojnie mogę sobie zrobić DMZ x 2. Najpierw na modemie, potem na pierwszym routerze, a potem nawet na drugim...? Można tak wskakiwać w podsieci?
Tak samo IP/MAC BW limiter... na pierwszym routerze limituje, oraz na drugim (w podsieci).. Fajna sprawa, choć nie zawsze działa to 100% poprawnie (bo to tak naprawdę ISP sprawuje kontrolę nad tym co jest przysyłane do nas z zewnątrz), jednak stara się nie pozwolić na zamulenie sieci, w szczególności raczej skutecznie limituje UPLOAD.
I jeszcze jedno.. Ktoś używa DynDNS? Rozumiem, że to 'linkuje' mi jakiś pseudo-adres http://... z każdym moim nowym adresem zewnętrznym WAN dostawcy? Nie potrzebuję stałego IP, ale fajnie byłoby móc logować się zdalnie nie tylko przez Hamachi w przyszłości jeśli będzie potrzeba..
- wojteks
- *** Administrator ***
Żebyś się nie zdziwił. Zapuść jakiegoś torrenta z popularnym plikiem i daj mu wysyłać pełnym łączem to go za chwilę wysyci i internet praktycznie przestanie działać.Digitall pisze:jednak stara się nie pozwolić na zamulenie sieci, w szczególności raczej skutecznie limituje UPLOAD.
Ja używam, działa mniej więcej tak jak napisałeś. Najlepiej to ustawić na pierwszym routerze a wtedy po każdej zmianie IP zmienia powiązanie w DynDNS.Digitall pisze:Ktoś używa DynDNS?
Nie pomagam na PW!
- Digitall
wojteks, nie rozumiem... Przecież skoro limituję UPLOAD, np. do 64kbps to przecież nie router nie puści więcej dla danego IP, a pozostali mają resztę pasma.. Do tego daję ograniczenie 60 połączeń lub coś koło tego i p2p nie powinno być groźne.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- wojteks
- *** Administrator ***
To musiałem źle zrozumieć Twoją poprzednią wypowiedź. Jeżeli to Ty limitujesz upload to problemu nie będzie.Digitall pisze:Przecież skoro limituję UPLOAD,
Nie pomagam na PW!