Czy internet będzie działał w tej wsi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy internet będzie działał w tej wsi?
Cześć.
Jestem tu nowa, więc na wstępie chciałabym wszystkich przywitać.
Niedawno zakupiłam taki oto laptop:
Usunięte przez Moderatora ->Szadzik - niezgodne z Regulaminem Forum.
Umieszczanie linków do serwisów aukcyjnych (np Allegro) jest na tym Forum zabronione
i w związku z tym mam parę pytań, a mianowicie:
Zdecydowałam się już chyba na iPlusa za 60zł z tą kartą, którą wkłada się do laptopa (takie coś jak widać w górnym lewym rogu forum). O ile w Radomiu, gdzie mieszkam, nie powinno być chyba problemu z działaniem internetu, o tyle na działce, na którą często jeżdżę, myślę że mogą wystąpić problemy.
Przejrzałam te wszystkie mapki z zasięgiem i sytuacja przedstawia się tak jak na załączonych obrazkach (wieś nazywa się Rogożek).
na pierwszym obrazku na jasnoniebiesko zaznaczony jest GPRS, a na granatowo EDGE
[img=http://img220.imageshack.us/img220/7692/zasiegedgepv1.jpg]
na drugim obrazku na niebiesko zaznaczony jest GPRS, a UMTS-u w ogóle nie ma
[img=http://img167.imageshack.us/img167/2886/zasiegumtsij7.jpg]
Czytałam w FAQ co to są te UMTSy i EDGE, ale szczerze powiedziawszy i tak nie wiem z czym to się je. Czy jest szansa na działający internet w tej wsi w iPlusie?
I czy mógłby ktoś mi doradzić jakiej firmy kartę mam kupić do mojego notebooka, tak aby działała jak najlepiej?
Acha, jeszcze jedno - rozumiem, że jeżeli podpiszę umowę na abonament, to za kartę nic nie płacę?
To by było chyba na tyle.
pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie ewentualne odpowiedzi
Proszę zmień te wielkie obrazki na miniaturki. Ludzie tu mają limity danych i muszą oszczędzać. Daj miniaturki, jak ktoś zechce to podejrzy. Szadzik
Jestem tu nowa, więc na wstępie chciałabym wszystkich przywitać.
Niedawno zakupiłam taki oto laptop:
Usunięte przez Moderatora ->Szadzik - niezgodne z Regulaminem Forum.
Umieszczanie linków do serwisów aukcyjnych (np Allegro) jest na tym Forum zabronione
i w związku z tym mam parę pytań, a mianowicie:
Zdecydowałam się już chyba na iPlusa za 60zł z tą kartą, którą wkłada się do laptopa (takie coś jak widać w górnym lewym rogu forum). O ile w Radomiu, gdzie mieszkam, nie powinno być chyba problemu z działaniem internetu, o tyle na działce, na którą często jeżdżę, myślę że mogą wystąpić problemy.
Przejrzałam te wszystkie mapki z zasięgiem i sytuacja przedstawia się tak jak na załączonych obrazkach (wieś nazywa się Rogożek).
na pierwszym obrazku na jasnoniebiesko zaznaczony jest GPRS, a na granatowo EDGE
[img=http://img220.imageshack.us/img220/7692/zasiegedgepv1.jpg]
na drugim obrazku na niebiesko zaznaczony jest GPRS, a UMTS-u w ogóle nie ma
[img=http://img167.imageshack.us/img167/2886/zasiegumtsij7.jpg]
Czytałam w FAQ co to są te UMTSy i EDGE, ale szczerze powiedziawszy i tak nie wiem z czym to się je. Czy jest szansa na działający internet w tej wsi w iPlusie?
I czy mógłby ktoś mi doradzić jakiej firmy kartę mam kupić do mojego notebooka, tak aby działała jak najlepiej?
Acha, jeszcze jedno - rozumiem, że jeżeli podpiszę umowę na abonament, to za kartę nic nie płacę?
To by było chyba na tyle.
pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie ewentualne odpowiedzi
Proszę zmień te wielkie obrazki na miniaturki. Ludzie tu mają limity danych i muszą oszczędzać. Daj miniaturki, jak ktoś zechce to podejrzy. Szadzik
Ostatnio zmieniony 2006-10-14, 07:24 przez agatrop, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy internet będzie działał w tej wsi?
A więc od początku:
Internet przez sieć komórkową może bazować na różnych technologiach. Najwolniejszy jest GPRS ale za to jest on obecny wszędzie tam gdzie jest zasięg operatora. Szybszy jest EDGE ale działa on tylko na niektórych lokalizacjach, jeszcze szybszy jest UMTS ale jest on obecny tylko w kilku(nastu) największych miastach Polski. Z mapy wynika że miejscowość o której mówisz jest w zasięgu technologii EDGE nie oznacza to jednak że na pewno będzie ona działać na Twojej działce gdyż dużą rolę odgrywa tu ukształtowanie terenu, budynki, itp. Zawsze zostaje jednak GPRS wiec internet na pewno będzie działał. Ponieważ miejscowość ta teoretycznie jednak jest w zasięgu EDGE polecałbym Ci modem obsługujący tą technologię ale (na wszelki wypadek) posiadający gniazdo umożliwiajace podłączenie anteny zewnętrznej w celu wzmocnienia sygnału. Podfpisanie przez Ciebie umowy z Plusem niestety nie oznacza że modem dostaniesz za przysłowiową złotówkę, szczególnie taki obsługujący EDGE. Dokładny cennik jest tutaj:
http://www.iplus.pl/materialy/Regulamin ... Ciebie.pdf
Warto też skorzystać z promocji "Weź Iplusa na próbę" żeby już na miejscu sprawdzić jak to działa w praktyce i czy obecny jest EDGE.
Pozdrawiam.
Internet przez sieć komórkową może bazować na różnych technologiach. Najwolniejszy jest GPRS ale za to jest on obecny wszędzie tam gdzie jest zasięg operatora. Szybszy jest EDGE ale działa on tylko na niektórych lokalizacjach, jeszcze szybszy jest UMTS ale jest on obecny tylko w kilku(nastu) największych miastach Polski. Z mapy wynika że miejscowość o której mówisz jest w zasięgu technologii EDGE nie oznacza to jednak że na pewno będzie ona działać na Twojej działce gdyż dużą rolę odgrywa tu ukształtowanie terenu, budynki, itp. Zawsze zostaje jednak GPRS wiec internet na pewno będzie działał. Ponieważ miejscowość ta teoretycznie jednak jest w zasięgu EDGE polecałbym Ci modem obsługujący tą technologię ale (na wszelki wypadek) posiadający gniazdo umożliwiajace podłączenie anteny zewnętrznej w celu wzmocnienia sygnału. Podfpisanie przez Ciebie umowy z Plusem niestety nie oznacza że modem dostaniesz za przysłowiową złotówkę, szczególnie taki obsługujący EDGE. Dokładny cennik jest tutaj:
http://www.iplus.pl/materialy/Regulamin ... Ciebie.pdf
Warto też skorzystać z promocji "Weź Iplusa na próbę" żeby już na miejscu sprawdzić jak to działa w praktyce i czy obecny jest EDGE.
Pozdrawiam.
Z tego, co widzę tam gdzie mieszkasz to masz założoną Neostradę?
Czy ten iPlus ma być głównym dostępem do internetu czy tylko takim "na wypady" za miasto? Jeśli ma być takim do wypadów polecałbym Simdatę (specyficzny Simplus), też w Plusie. Działa na zasadzie opłaty za ilość przesłanych danych.
1mb = 30gr; 100kb = 3gr ( 100kb ~ 1 strona www, kilkadziesiąt minut aktywnej pogadanki na gg )
W tym przypadku musiałabyś kupić modem na wolnym rynku, ew może to być komórka.
Jeśli zaś ma to być główny dostęp do internetu polecałbym Orange. Jak ta miejscowość nie jest totalnym "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" to powinna mieć zasięg EDGEu z Orange.
Czy ten iPlus ma być głównym dostępem do internetu czy tylko takim "na wypady" za miasto? Jeśli ma być takim do wypadów polecałbym Simdatę (specyficzny Simplus), też w Plusie. Działa na zasadzie opłaty za ilość przesłanych danych.
1mb = 30gr; 100kb = 3gr ( 100kb ~ 1 strona www, kilkadziesiąt minut aktywnej pogadanki na gg )
W tym przypadku musiałabyś kupić modem na wolnym rynku, ew może to być komórka.
Jeśli zaś ma to być główny dostęp do internetu polecałbym Orange. Jak ta miejscowość nie jest totalnym "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" to powinna mieć zasięg EDGEu z Orange.
-
- Użytkownik forum
Dzięki śliczne za wyczerpujące odpowiedzi. Już mi się rozjaśniło w głowie czym się różni GPRS od EDGE.
Neostradę mam, ale w pracy
Laptop ma służyć do odbierania poczty, do GG, do odwiedzania forum i do innych stron też.
Przejrzałam ofertę Orange, ale tam jest limit do 0,5GB, a z tego co wyczytałam na tym forum, może to być ciutkę za mało
Natomiast Orange ma lepszy zasięg EDGE w tej wiosce o którą pytałam. Więc mam mały dylemat. A może ktoś napisze, jak to jest ze ściąganiem danych w praktyce po przekroczeniu tych 0,5GB - bardzo wolno to idzie?
Tak jak pisaliście, najlepszym rozwiązaniem byłoby wypożyczyć kartę z iPlusa na 7dni i sprawdzić ten zasięg "na żywo". No ale znowu gdzies na tym forum wyczytałam, że jeżeli nie zdecyduję się podpisać z nimi umowy, to będę musiała zapłacić 150zł za użyczenie tej karty, więc to chyba mija się z celem
Mam jeszcze do was dosłownie trzy pytania i już nie truję tyłka
1) W ofercie są dwa rodzaje modemów do laptopa. Jedne są na wejście PCMCIA (i rozumiem, że to są te karty, które wkłada się do laptopa), natomiast drugie są na wejście USB (i dedukuję sobie, że są to modemy zewnętrzne). Pytanie jest takie - jeżeli kupię ten modem na USB, to czy będę mogła podłączyć go również do każdego jednego komputera stacjonarnego i będzie działał na nim internet?
2) Z tego co widzę, to wszystkie te modemy (przynajmniej z oferty Plusa) obsługują EDGE. Czy to jest tak, że tam gdzie nie ma zasięgu EDGE działają one w trybie GPRS, a jeżeli złapią zasięg przełączają się na szybsze EDGE???
3) Czy moglibyście polecić mi któryś z tych modemów do laptopa w mojej konfiguracji (do 500zł z możliwością domontowania anteny - najlepiej z oferty iPlusa, bo chyba jednak na niego się zdecyduję). Byłabym bardzo wdzięczna, bo nie chcę popełnić jakiejś gafy kupując coś tańszego, a potem okaże się, że nie da sie z tego korzystać. Oczywiście jeżeli ten tańszy ma być tylko troszkę gorszy od droższego, to wolałabym tańszy.
Jeszcze raz dzięki za wasze odpowiedzi.
Już teraz kumam co jest co i wiem czego szukać :notworthy:
Neostradę mam, ale w pracy

Laptop ma służyć do odbierania poczty, do GG, do odwiedzania forum i do innych stron też.
Przejrzałam ofertę Orange, ale tam jest limit do 0,5GB, a z tego co wyczytałam na tym forum, może to być ciutkę za mało

Tak jak pisaliście, najlepszym rozwiązaniem byłoby wypożyczyć kartę z iPlusa na 7dni i sprawdzić ten zasięg "na żywo". No ale znowu gdzies na tym forum wyczytałam, że jeżeli nie zdecyduję się podpisać z nimi umowy, to będę musiała zapłacić 150zł za użyczenie tej karty, więc to chyba mija się z celem

Mam jeszcze do was dosłownie trzy pytania i już nie truję tyłka

1) W ofercie są dwa rodzaje modemów do laptopa. Jedne są na wejście PCMCIA (i rozumiem, że to są te karty, które wkłada się do laptopa), natomiast drugie są na wejście USB (i dedukuję sobie, że są to modemy zewnętrzne). Pytanie jest takie - jeżeli kupię ten modem na USB, to czy będę mogła podłączyć go również do każdego jednego komputera stacjonarnego i będzie działał na nim internet?
2) Z tego co widzę, to wszystkie te modemy (przynajmniej z oferty Plusa) obsługują EDGE. Czy to jest tak, że tam gdzie nie ma zasięgu EDGE działają one w trybie GPRS, a jeżeli złapią zasięg przełączają się na szybsze EDGE???
3) Czy moglibyście polecić mi któryś z tych modemów do laptopa w mojej konfiguracji (do 500zł z możliwością domontowania anteny - najlepiej z oferty iPlusa, bo chyba jednak na niego się zdecyduję). Byłabym bardzo wdzięczna, bo nie chcę popełnić jakiejś gafy kupując coś tańszego, a potem okaże się, że nie da sie z tego korzystać. Oczywiście jeżeli ten tańszy ma być tylko troszkę gorszy od droższego, to wolałabym tańszy.
Jeszcze raz dzięki za wasze odpowiedzi.
Już teraz kumam co jest co i wiem czego szukać :notworthy:
1) TAK
2) TAK
3) Apropo modemów to nie bierz Sony Ericssonów, bywają z nimi różne numery. Więcej to może nich ktoś inny napisze bo nie mam doświadczenia z modemami na PCMCIA
Pozostaje jeszcze Era http://www.blueconnect.pl/
Ale też 0,5GB w ofercie za 47.58.
2) TAK
3) Apropo modemów to nie bierz Sony Ericssonów, bywają z nimi różne numery. Więcej to może nich ktoś inny napisze bo nie mam doświadczenia z modemami na PCMCIA
Pozostaje jeszcze Era http://www.blueconnect.pl/
Ale też 0,5GB w ofercie za 47.58.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tu niestety muszę się trochę niezgodzić. Mianowicie, sam posiadałem SE GC85 i korzystałem z niego na 3letnim laptopie Asusa (2,2GHz, 512MB) i jakoś nie narzekałem. Bezproblematycznie wszystko działało i nie był żadnych konfliktów.Marens pisze: 3) Apropo modemów to nie bierz Sony Ericssonów, bywają z nimi różne numery. Więcej to może nich ktoś inny napisze bo nie mam doświadczenia z modemami na PCMCIA
Problemy są, ale głównie z laptopami opartymi na prockach od AMD.
Co do problemów, to wystarczy zerknąć na forum, żeby zuważyć, że jest mnóstwo tematów o tym, jak wielkie problemy sprawiają wszystkie inne modemy PCMCIA i USB.
Według mnie, powinnaś wybrać modem USB, bo jest uniwersalny, możesz go wykorzystać w każdym komputerze. Ewentualnie może trzeba bedzie dokupić zasilacz zewnętrzny.
Back to the Future 

Ok, co do SE to masz zapewne racje.
Modemy na USB to raczej nie potrzebują oddzielnego zasilacza, mijałoby się to z celem. Powinny być zasilane wprost z portu USB
Modemy na USB to raczej nie potrzebują oddzielnego zasilacza, mijałoby się to z celem. Powinny być zasilane wprost z portu USB
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Marens pisze: Modemy na USB to raczej nie potrzebują oddzielnego zasilacza, mijałoby się to z celem. Powinny być zasilane wprost z portu USB
A jednak większość modemów USB ma możliwość podłączenie zasilacza. Czasami bez zasilacza nie chcą działać (vide forum), więc lepiej dmuchać na zimne.
Latka lecą...
-
- Użytkownik forum
OK, więc kupię modem USB.
W tej chwili w ofercie iPlusa są dostępne dwa takie modemy po 399zł.
1) iPlus modem USB Comander EDGE
2) iPlus modem USB NetBox EDGE
Czy moglibyście polecić któryś z nich, czy obojętne który kupię?
A może jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tych samych pieniądzach?
Mój laptop to Dell D600 Centrino Pentium 1.6Mhz 512RAM - niestety nie znam nazwy płyty głównej.
Napiszcie proszę jeszcze, czy te modemy mają możliwość podłączenia dodatkowej anteny.
pozdrawiam
W tej chwili w ofercie iPlusa są dostępne dwa takie modemy po 399zł.
1) iPlus modem USB Comander EDGE
2) iPlus modem USB NetBox EDGE
Czy moglibyście polecić któryś z nich, czy obojętne który kupię?
A może jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tych samych pieniądzach?
Mój laptop to Dell D600 Centrino Pentium 1.6Mhz 512RAM - niestety nie znam nazwy płyty głównej.
Napiszcie proszę jeszcze, czy te modemy mają możliwość podłączenia dodatkowej anteny.
pozdrawiam
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Możesz pójść do salonu i wypróbować modem przed kupnem. Może nawet przedstawiciel plusa przyjechać do Ciebie do domu i tam zainstalować modem. Jeżeli to umowa na 2 lata, to zdecydowanie wypróbuj.
1 modem ma się zainstalować bez żadnych problemów
2 sprawdź czy nie rozłącza itp. – po prostu posurfuj w sieci przez chwilę
3 wyślij jakieś zdjęcie albo inny plik o „wadze”, co najmniej 200kB, czasami były problemy z uploadowaniem dużych plików.
Obydwa modemy mają możliwość podłączenia anteny
1 modem ma się zainstalować bez żadnych problemów
2 sprawdź czy nie rozłącza itp. – po prostu posurfuj w sieci przez chwilę
3 wyślij jakieś zdjęcie albo inny plik o „wadze”, co najmniej 200kB, czasami były problemy z uploadowaniem dużych plików.
Obydwa modemy mają możliwość podłączenia anteny
Latka lecą...
-
- Użytkownik forum
OK.
Dzięki za wszystkie porady :notworthy: :notworthy: :notworthy:
Dzięki za wszystkie porady :notworthy: :notworthy: :notworthy:
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Np. Nokia 6230 jako modemagatrop pisze:A może jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tych samych pieniądzach?
Używając netmonitora możesz na swojej działce wymusić by łączyła się z nadajnikiem oferującym EDGE
pozdrawiam, magmike
-
- Mistrz bezprzewodowy
Można też dokupić antenę kierunkową do modemu usb lub telefonu(koszt ~~70zł). Pamiętaj, że będzie cię łączyć zawsze z nadajnikiem, który ma najsilniejszy sygnał, a on może obsługiwać np. GPRS i transfer będzie 4-5 KB/s. Antena wymusza nadajnik i dodatkowo polepsza transmisję.magmike pisze:Np. Nokia 6230 jako modemagatrop pisze:A może jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tych samych pieniądzach?
Używając netmonitora możesz na swojej działce wymusić by łączyła się z nadajnikiem oferującym EDGE