Pomiar siły sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomiar siły sygnału
Mam pytanie: jak zmierzyć moc sygnału sferii - mój modem to Axesstel MV104A
Piotr
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Pomiar siły sygnału
Modemy AnyDaty korzystają pod windowsami z programiku wyświetlającego prędkość transmisji w postaci kolorowego paska. Jest to bardzo wygodne przy ustawianiu anteny. Pozwala dość dokładnie zorientować się o jakości łącza.
Może warto spróbować zainstalować programik terminala dla AnyDaty i spróbować połączyć się za jego pośrednictwem przez Axesstela. Obawiam się jednak, że mimo takiego samego sposobu łączenia się modemów z providerem programik odrzuci obcy modem.
Ja bym jednak spróbował, a nuż się uda?
Może warto spróbować zainstalować programik terminala dla AnyDaty i spróbować połączyć się za jego pośrednictwem przez Axesstela. Obawiam się jednak, że mimo takiego samego sposobu łączenia się modemów z providerem programik odrzuci obcy modem.
Ja bym jednak spróbował, a nuż się uda?
-
Dzięki za pomoc ale do mierzenia prędkości transferu i jego poprawy używam programu cFos Speed. Chodzi mi o pomiar mocy sygnału w dBm czy dBi (nie za bardzo się orientuję czym się to różni). Okazało się że top_netinfo obsługuje mój modem jeśli chodzi o zarządzanie połączeniami, ale z komendami AT ma problemy bo nie ma dodatkowego portu. Może ktos ma gotowe rozwiązanie.
Piotr
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Konkretnie to o poziomie sygnału,co nijak ma się do jakości łącza,szczególnie gdy sieć jest obciążona.al-czerniawski pisze:Pozwala dość dokładnie zorientować się o jakości łącza.
[ Dodano: 2009-10-26, 19:49 ]
W uproszczeniu - w dBm mierzy się poziom sygnału,a w dBi zysk energetyczny anteny.pwolkow pisze:Chodzi mi o pomiar mocy sygnału w dBm
W zaawansowanych ustawieniach menedżera Axesstela nie ma wyświetlanego poziomu sygnału ?
W MV410 w trybie USB (a to wtedy to samo ,co Twój modem,tyle że na inne pasmo) jest taka opcja.

-
Niestety u mnie w axessmanagerze jedyne dostępne opcje to wpisanie danych do połączenia. Spróbowałem zainstalować nowszą wersję i nawet taka tabela jak wyżej się tam znajduje ale niestety nic się z modemu nie zczytuje, pomimo to że połączenie jest przez axessmanagera nawiązywane.
Nie to żebym miał jakieś problemy z siecią, bo do BTS mam 1500 metrów i pomimo że siedzę z modemem prawie w piwnicy to na 2 kreskach zasięgu przy downloadzie z rapidshare dzisiaj miałem 243 KB/s. Po prostu czysta ciekawość.
Nie to żebym miał jakieś problemy z siecią, bo do BTS mam 1500 metrów i pomimo że siedzę z modemem prawie w piwnicy to na 2 kreskach zasięgu przy downloadzie z rapidshare dzisiaj miałem 243 KB/s. Po prostu czysta ciekawość.
Piotr
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tak też to oceniam. Bo faktycznie, łącze to nie tylko ostatni odcinek abonent-BTS.Patryk pisze:o poziomie sygnału,co nijak ma się do jakości łącza
Swoją drogą jestem ciekaw jak działa programik Sferii i czy ktoś nie potrafiłby wskazać jakiegoś innego bardziej uniwersalnego narzędzia pozwalającego w podobnie prosty sposób, graficznie zobrazować zmian na łączu. I to bez względu na rodzaj i model modemu.
Czy takie narzędzie nie może bazować na wynikach pingowania? Gdyby tak, to chyba wykorzystanie tabeli pingów do wykonania jakiegoś dynamicznego, graficznego wskaźnika nie powinno być trudne dla jakiegoś programisty?
Chyba, że problem jest bardziej złożony niż mi się wydaje.
-
Ja do tego celu używam programu cFosSpeedal-czerniawski pisze: czy ktoś nie potrafiłby wskazać jakiegoś innego bardziej uniwersalnego narzędzia pozwalającego w podobnie prosty sposób, graficznie zobrazować zmian na łączu. I to bez względu na rodzaj i model modemu.
Czy takie narzędzie nie może bazować na wynikach pingowania? Gdyby tak, to chyba wykorzystanie tabeli pingów do wykonania jakiegoś dynamicznego, graficznego wskaźnika nie powinno być trudne dla jakiegoś programisty?
Chyba, że problem jest bardziej złożony niż mi się wydaje.
http://www.cfos.de/speed/cfosspeed_pl.htm
Oprócz tego że monitoruje parametry sieci tzn upload, download i pingi to modeluje ruch poprzez odpowiednie zarządzanie pakietami - można sobie poustawiać priorytety programów w dostępie do sieci.
Pozdrawiam
Piotr
-
- Stały użytkownik forum
Odświeżę temat.Może ktoś znalazł działający program do mierzenia mocy sygnału dla modemu Axesstel MV140A ?Pozdrawiam
- wilq
- Stały użytkownik forum
Jeden port wystarczy, żeby jednorazowo odpytać modem o siłę sygnału. Można to zrobić za pomocą terminala (gdy program do połączenia jest wyłączony).pwolkow pisze:ale z komendami AT ma problemy bo nie ma dodatkowego portu..
Kod: Zaznacz cały
>AT+CSQ
+CSQ: 14,99
Wzięte na szybko stąd (uwaga, obcy język). Nie gwarantuję, że to działa z tym modemem (bo go nie mam

-
- Stały użytkownik forum
Niestety nie działawilq pisze:Wzięte na szybko stąd (uwaga, obcy język). Nie gwarantuję, że to działa z tym modemem (bo go nie mam.