Konfiguracja rozdzielenia lacza Ap+router lub Ap + router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja rozdzielenia lacza Ap+router lub Ap + router
Hej
Temat pewnie odgrzewany 1000 razy ale potrzeba mi pomocy kogos madrzejszego. Mianowicie przyjechalem wlasnie do domu tesciow i tu nagle tesc mnie prosi o zrobienie jednej sprawy informatycznej. Syn jego zabardzo nie ma czasu na taka zabawe no i padlo na mnie.
Sprawa wyglada tak ze internet teraz jest przesylany droga radiowa. Do anteny podlaczony jest AP (black box econo). Z Z portu wan A pointa idzie skretka do jednego kompa. Ten komp loguje sie do siecia za pomoca PPPoe i wszystko smiga niezle. No ale teraz przydalo by sie rozdzielo to na kilka kompow po WIFI. Dodam ze Ip,dns, i reszte pobierana jest z dhcp od ISP. Ap pracuje w trybie bridge i wifi mode ustawione jest na client.
Mam do dyspozycji jeden Ap top com i router acer.
Prosze o pomoc w skonfigurowaniu tego black box econo. Do tej pory myslalem ze trzeba go ustawic w WISP mode, przepiac kabel na port lan i polaczyc go z routerem.Zrezygnowalem z tych ustawien i powrucilem do dzialajaceych na jeden komputer. Nastepnie podlaczylem router( Ap port wan podlaczony do router port wan) . W routerze ustawilem logowanie sie do sieci przez pppoe. W statusie widzilaem ze laczyl sie z siecia ale net nie chodzil.
Zapewne jestem blisko rozwiazania problemu ale potrzeba mi pomocy z tymi ustawieniami.
Pozdrawiam
BB
Temat pewnie odgrzewany 1000 razy ale potrzeba mi pomocy kogos madrzejszego. Mianowicie przyjechalem wlasnie do domu tesciow i tu nagle tesc mnie prosi o zrobienie jednej sprawy informatycznej. Syn jego zabardzo nie ma czasu na taka zabawe no i padlo na mnie.
Sprawa wyglada tak ze internet teraz jest przesylany droga radiowa. Do anteny podlaczony jest AP (black box econo). Z Z portu wan A pointa idzie skretka do jednego kompa. Ten komp loguje sie do siecia za pomoca PPPoe i wszystko smiga niezle. No ale teraz przydalo by sie rozdzielo to na kilka kompow po WIFI. Dodam ze Ip,dns, i reszte pobierana jest z dhcp od ISP. Ap pracuje w trybie bridge i wifi mode ustawione jest na client.
Mam do dyspozycji jeden Ap top com i router acer.
Prosze o pomoc w skonfigurowaniu tego black box econo. Do tej pory myslalem ze trzeba go ustawic w WISP mode, przepiac kabel na port lan i polaczyc go z routerem.Zrezygnowalem z tych ustawien i powrucilem do dzialajaceych na jeden komputer. Nastepnie podlaczylem router( Ap port wan podlaczony do router port wan) . W routerze ustawilem logowanie sie do sieci przez pppoe. W statusie widzilaem ze laczyl sie z siecia ale net nie chodzil.
Zapewne jestem blisko rozwiazania problemu ale potrzeba mi pomocy z tymi ustawieniami.
Pozdrawiam
BB
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 14:09 przez bart78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja rozdzielenia lacza Ap+router lub Ap + router
Ustawień BB nie ruszaj - nie ma potrzeby.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Musisz ustawic router tak aby konfiguracja byla jak na pc. Ale to zobaczymy jak dasz wyniki tego o co prosil Jo_gurt. Mozliwe, ze bez podbicia TTL sie nie obedzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
OK wklejam wynik pinga. Dodam jeszcze kilka slow od siebie.
Powrucilem do ustawien AP (client) + route w ruterze ustawienia logowania sie do sieci przez pppoe) w statusie routera widac ze sie podlacza do sieci. Wiec skanerem portow sprawdzilem zakres ipkow i wyglada ze jestem na sieci z 50 innymi uzytkownikami. Tak ze wniosek prosty podlaczylem sie do sieci. Zdaje mi sie ze teraz jest kwestia usawien bramki domyslnej i dnsow. Zwlaszcze nie wiem ktore ip ma byc bramka domyslana. Czy rutera B czy rutera A <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, zakrecilem sie jzu z tym troche.
Ping na dole moze wam cos powie.
Pozdrawiam
BB
[ Dodano: 2009-12-13, 17:09 ]
probowalem zrobic ustawiania na ruterze tak jak byly na pc przy jednym kompie. Ustawilem na sztywno bramke domyslna i nic. Z routera dhcp podaje mi adres routera jako domyslna bramka i to chyba jest zle. Nie wiem jak to zmienic i nie wiem w koncu jakia bramke domyslana dac.
Mam do wyboru
192.168.1.254 - ip AP A
192.167.1.1 - ip routera
88.220.52.151 - ip bramki jaka mialem na jednym kompie przez pppoe
Brobowalem wszystkie i nic.<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> powinno zadzialac. Moze problem polega na tym z dhcp podaje mi 192.167.1.1 jako bramke domysla, takie same dnsy. A ja ustawiam na sztywno w ustawieniach tcp/ip bramke inna. Wiece jak to zmienic??
Ogolnie to jestem juz zakrecony.
Jak by ktos mial ochote to bardzo prosze o pomoc.
Powrucilem do ustawien AP (client) + route w ruterze ustawienia logowania sie do sieci przez pppoe) w statusie routera widac ze sie podlacza do sieci. Wiec skanerem portow sprawdzilem zakres ipkow i wyglada ze jestem na sieci z 50 innymi uzytkownikami. Tak ze wniosek prosty podlaczylem sie do sieci. Zdaje mi sie ze teraz jest kwestia usawien bramki domyslnej i dnsow. Zwlaszcze nie wiem ktore ip ma byc bramka domyslana. Czy rutera B czy rutera A <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, zakrecilem sie jzu z tym troche.
Ping na dole moze wam cos powie.
Kod: Zaznacz cały
Pinging onet.pl [213.180.146.27] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=43ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=62ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=62ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=46ms TTL=56
Ping statistics for 213.180.146.27:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 43ms, Maximum = 62ms, Average = 53ms
Pozdrawiam
BB
[ Dodano: 2009-12-13, 17:09 ]
probowalem zrobic ustawiania na ruterze tak jak byly na pc przy jednym kompie. Ustawilem na sztywno bramke domyslna i nic. Z routera dhcp podaje mi adres routera jako domyslna bramka i to chyba jest zle. Nie wiem jak to zmienic i nie wiem w koncu jakia bramke domyslana dac.
Mam do wyboru
192.168.1.254 - ip AP A
192.167.1.1 - ip routera
88.220.52.151 - ip bramki jaka mialem na jednym kompie przez pppoe
Brobowalem wszystkie i nic.<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> powinno zadzialac. Moze problem polega na tym z dhcp podaje mi 192.167.1.1 jako bramke domysla, takie same dnsy. A ja ustawiam na sztywno w ustawieniach tcp/ip bramke inna. Wiece jak to zmienic??
Ogolnie to jestem juz zakrecony.
Jak by ktos mial ochote to bardzo prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 14:44 przez bart78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn to na kompie czy na routerze? Jeśli na kompie to tak ma być. Dla komputera teraz twój nowy router jest bramą domyślną.bart78 pisze:Moze problem polega na tym z dhcp podaje mi 192.167.1.1 jako bramke domysla, takie same dnsy.
Wrzuć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z komputera z działającym netem (bez routera) i screena ze statusem routera po podłączeniu do neta.
-
rozwiazalem juz sprawe. Podlaczylem inny AP i zaczelo wszystko dzialac. co dziwne to dwa maja takie same ustawienia.
Dzieki za pomoc, watek zamkniety
Dzieki za pomoc, watek zamkniety
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.bart78 pisze:watek zamkniety
Pozdr, (R) BliSki. (tm)