sieć wifi w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sieć wifi w domu
Witam,
Kupilem sobie netbooka. jak wiadomo posiadaja wifi 802.11 standart n. Postanowiłem zbudować sieć wifi abym mógł w domu bez problemów korzystać z neta. Sytuacja jest taka: posiadam neostrade 1 mb jest już za pomocą routera rozdzielona na 2 komputery (skrętka). router znajduje się w domu obok u wujka(bliżniacze domy więc w sumie za ścianą). pomyślałem, że podciągnę skrętką AP do pokoju po uprzednim podłączeniu do routera. i w związku z tym mam kilka pytań jaki najlepiej AP kupić? montaż AP na piętrze nie będzie ograniczał zasięgu na parterze?
z góry dziękuje za pomoc
Kupilem sobie netbooka. jak wiadomo posiadaja wifi 802.11 standart n. Postanowiłem zbudować sieć wifi abym mógł w domu bez problemów korzystać z neta. Sytuacja jest taka: posiadam neostrade 1 mb jest już za pomocą routera rozdzielona na 2 komputery (skrętka). router znajduje się w domu obok u wujka(bliżniacze domy więc w sumie za ścianą). pomyślałem, że podciągnę skrętką AP do pokoju po uprzednim podłączeniu do routera. i w związku z tym mam kilka pytań jaki najlepiej AP kupić? montaż AP na piętrze nie będzie ograniczał zasięgu na parterze?
z góry dziękuje za pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: sieć wifi w domu
Pytanie nr 1: po co N w takim układzie? G spokojnie wystarczy (chyba, że chcesz dużo kopiować wewnątrz swojej sieci).
AP może być jakiś Ovislink na przykład. Edimax też robi niezłe AP.
AP może być jakiś Ovislink na przykład. Edimax też robi niezłe AP.
Tzn chodzi o to czy jak zamontujesz AP na piętrze to jego zasięg będzie obejmował też parter? Jeśli tak to oczywiście strop tłumi sygnał, ale często nie aż tyle, żeby nie korzystało się z WiFi niekomfortowo. Trzeba przetestować.Kein pisze:montaż AP na piętrze nie będzie ograniczał zasięgu na parterze?
-
dzięki za odpowiedź. jeżeli standard G wystarczy to nawet lepiej. co do AP muszę spróbować...
nie chce wiercić dodatkowych dziur w ścianach aby przeprowadzić AP na parter.
nie chce wiercić dodatkowych dziur w ścianach aby przeprowadzić AP na parter.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kein, powiedz mi jeszcze jak to wygląda teraz dokładnie (tzn gdzie idą kable itp).
-
więc tak router jest zainstalowany w lini prostej około 5 może 7 m od miejsca gdzie miał by zostać zainstalowany AP. skrętka jest przeprowadzona przez jedną ścianę, następnie klatka schodowa na strych ściana i mój pokój. jeżeli miałbym instalować AP na parterze musiał bym zatrzymać się na klatce i w dół a to bez wiercenia 10 m skrętki więcej a nie mam gdzie za bardzo ją pociągnąć.
coś więcej Ci potrzeba?
coś więcej Ci potrzeba?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To faktycznie lepiej sprawdzić czy z piętra zadziała.
-
żeby nie wydać kasy w błoto pożyczę od kumpla AP i sprawdzę jak by to działało. Ewentualnie coś pokombinuję. zobaczymy;p dzięki za pomoc
-
witam ponownie, próbowałem dzisiaj połączyć nie na ap ale na routerze tp link td8910g hmm nie zbyt zadowalający zasięg niestety nawet na tym samym pietrze słabo łapie. zastanawiałem się nad kupnem jakiejś anteny może ktoś ma jakiś pomysł?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kupowanie anten o większym zysku do pomieszczeń i budynków wielokondygnacyjnych raczej mija się z celem.
-
a jakieś inne rozwiązanie? czy raczej siec wifi odpada?;/
- Blido
- Guru bezprzewodowy
AP połączone z routerem skrętką na każdym piętrze.Kein pisze:a jakieś inne rozwiązanie?
-
jest wyjście, lecz wtedy musiał bym wiercić a tego wolał bym uniknąć;/ z tego co czytałem na temat anten (tyle że opinie są rozbieżne) to zastosowanie ich pomaga w poszerzeniu zasięgu sieci.