iPlus + ??telefon??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus + ??telefon??
Siemka wam. Wzialem iPlusa, jestem abonentem a nie sprawdzilem, ze moj phone Nokia6030 nie ma modemu, 6610i chyba tez? Kolega chce mi tanio odsprzedac Siemensa C55. On ma ponoc wbudowany modem, GPRS klasy 8 ( u mnie i tak EDGE nie chwyta) Myslicie ze ten fon sie nada? Nie mam jak sprawdzic bo on nie ma kabla do kompa, a mi sie nie chce wydawac w ciemno.. Klasa 8 gprs na jaka predkosc posluzy? Tak do 40kbps? A moze znacie inne tanie modele, zamiast tego siemensa, jeden gosc mi wpieral ze 6610i posiada wbudowany modem a przeciez tak nie jest.
-
Re: iPlus + ??telefon??
Ja polecam ci jednak nokię weź jeden z tańszych modeli 6020 lub 6021 ta druga bez aparatu ale ma Bluetooth
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
skoro nie jestes w zasiegu EDGE to wez sobie jakis tanszy telefon obslugujacy jedynie GPRS.ten siemens bedzie dobry..i na pewno tanszy niz nokia 6020 lub 6021.
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
Siemka po raz ostatni mysle, (chyba ze beda problemy z polaczeniem) tak tez zrobilem, jutro zakupie kabel i zobacze jak to wszystko smiga. Dzieki za pomoc.
- pluskwa_skarzysko
pomysl o kablu ktory laduje komorke podczas polaczenie z internetem....

Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- pluskwa_skarzysko
Tutaj jest napisane ze da sie polaczyc z netem poprzez n6030...
http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4084
Ja nigdy nie uzywalem tego telefonu to sie nie bede wypowiadal...
Ja nigdy nie uzywalem tego telefonu to sie nie bede wypowiadal...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pluskwa_skarzysko, łącznie zmieniany 1 raz.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Siemens s55:D. Używam i polecam. Tani i dobrze bateria trzyma (około 12 godzin)
-
- Użytkownik forum
nokia 6610i na 100% posiada modem, ale działa on tylko przez irde, sam kiedyś uzywałem go jak miałem modem w serwisie
-
- Stały użytkownik forum
siemens s45 albo me45 są w cenach miedzy 50 a 100 zł mają IRDA'e i modem GPRS class 8, bardzo udany model za tanioche
-
- Użytkownik forum
na końcu poszło sprostowanie, że chodzi o Nokię 6103pluskwa_skarzysko pisze:tutaj jest napisane ze da sie polaczyc z netem poprzez n6030...
Nokia 6030 nie ma modemu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez znamsie, łącznie zmieniany 1 raz.
E70 via USB
- pluskwa_skarzysko
jak pislaem tego posta to jeszcze chodzilo o n 6030.....
ja nigdy tego telefonu nie uzywalem do polaczenia to sie nie bede glosno wypowidal
ja nigdy tego telefonu nie uzywalem do polaczenia to sie nie bede glosno wypowidal

-
Witam ponownie.. A wiec ...
kupilem kabelek woof czy jakos tak do polaczenia z s c55. Niby poinstalowalem wszystko dobrze tzn stery do kabla, stery do modemu telefonu.... w telefonie normalnie moge wap wlaczyc i dziala to bez problemow, a jak podlacze wszystko pod kompa polaczenie z internetem dochodzi do etapu "trwa weryfikowanie nazwy uzytkownika i hasla" ... sciagalem juz rozne ustawienia gprsu, dzwonilem do plusa.. oni twierdza ze wszystko powinno chodzic.. jak myslicie co jest tego przyczyna? do bani kabel? a moze jakies inne stery zapodac dla modemu, bo widnieje on jako GPRS via COM czy cos takiego... HELP ME
kupilem kabelek woof czy jakos tak do polaczenia z s c55. Niby poinstalowalem wszystko dobrze tzn stery do kabla, stery do modemu telefonu.... w telefonie normalnie moge wap wlaczyc i dziala to bez problemow, a jak podlacze wszystko pod kompa polaczenie z internetem dochodzi do etapu "trwa weryfikowanie nazwy uzytkownika i hasla" ... sciagalem juz rozne ustawienia gprsu, dzwonilem do plusa.. oni twierdza ze wszystko powinno chodzic.. jak myslicie co jest tego przyczyna? do bani kabel? a moze jakies inne stery zapodac dla modemu, bo widnieje on jako GPRS via COM czy cos takiego... HELP ME
-
oki oki te kable woof to jakies felerne, moze innym dzialaja ale mi nie
pozyczylem od kumpla kabelek firmy forever, na nim wszystko odrazu zatrybilo i do tego jeszcze laduje fona
ale moze macie jakis patent na ten kabel firmy woof abym go nie wywalal do kosza ? 

- pluskwa_skarzysko
co do kabli woof.......niedawno kupilem taki do mojego SE,na poczatku wszystko bylo ok...ale teraz nie moge sie polaczyc z komputerem...;/

- maclat
Witam,
lacze sie z Iplusem przez Nokie 6820 z zestawem simdata. Telefon jest polaczony z kompem przez irde. Polaczenia sie nie zrywaja, dziala to stabilnie. Ale zastanawia mnie dosc duza 'bezwladnosc' dzialania tego calego patentu - jak chce wczytac strone, zanim zacznie sciagac jakies dane, trwa to do kilku, kilkunastu sekund. Zastanawia mnie czy to moze miec jakis zwiazek z tym ze telefon jest podlaczony przez irde, czy poza ograniczeniem predkosci do 115kbps jeszcze wystepuja jakies dodatkowe spowolnienia (ze wzgledu na charakter transmisji) ?
Moze troche wymyslam ale komorka laczy sie z predkoscia 230kbps (oczywiscie irda ogranicza) a net chodzi wolno, transfery 5-7kB/s.
Nokia oblsuguje EDGE i mam full zasieg (ursynow, plaskowickiej)
Ma ktos moze pomysl co moze byc przyczyna?Czy moze wszystko jest ok
I jeszcze pytanie: czy ktos rozgryzl na czym polega dokladnie taryfikowanie oplat za sciagniete dane?Ze wzgledu na opoznienia w aktualizacji stanu konta nie jestem do konca pewien o co tam chodzi. Czasem sciagnie mi z konta 3gr za 100kB a czasem 15gr za 200kB, ale to pewnie wlasnie kwestia opoznienia.
Pozdrawiam
lacze sie z Iplusem przez Nokie 6820 z zestawem simdata. Telefon jest polaczony z kompem przez irde. Polaczenia sie nie zrywaja, dziala to stabilnie. Ale zastanawia mnie dosc duza 'bezwladnosc' dzialania tego calego patentu - jak chce wczytac strone, zanim zacznie sciagac jakies dane, trwa to do kilku, kilkunastu sekund. Zastanawia mnie czy to moze miec jakis zwiazek z tym ze telefon jest podlaczony przez irde, czy poza ograniczeniem predkosci do 115kbps jeszcze wystepuja jakies dodatkowe spowolnienia (ze wzgledu na charakter transmisji) ?
Moze troche wymyslam ale komorka laczy sie z predkoscia 230kbps (oczywiscie irda ogranicza) a net chodzi wolno, transfery 5-7kB/s.
Nokia oblsuguje EDGE i mam full zasieg (ursynow, plaskowickiej)
Ma ktos moze pomysl co moze byc przyczyna?Czy moze wszystko jest ok

I jeszcze pytanie: czy ktos rozgryzl na czym polega dokladnie taryfikowanie oplat za sciagniete dane?Ze wzgledu na opoznienia w aktualizacji stanu konta nie jestem do konca pewien o co tam chodzi. Czasem sciagnie mi z konta 3gr za 100kB a czasem 15gr za 200kB, ale to pewnie wlasnie kwestia opoznienia.
Pozdrawiam
N6820 +IPlus Simdata via IRdA
- lkmc
- Stały użytkownik forum
Opoznienia sa spowodowane bardzo wysokimi pingami, dla EDGE/GPRS wynoszacymi 500-1000ms, dla porownania neostrada ma 15-30ms.
6820, o ile mnie pamiec nie myli, obsluguje EDGE klasy 4, a wiec do 118kbs ( ale glowy sobie nie dam uciac).
Co do naliczania, to sumowane sa dane wychodzace i przychodzace, a liczyc zaczyna kazde rozpoczete 100kB, jesli przetranswerujesz 202 kB w jednej sesji to skasuje Cie za 300.
6820, o ile mnie pamiec nie myli, obsluguje EDGE klasy 4, a wiec do 118kbs ( ale glowy sobie nie dam uciac).
Co do naliczania, to sumowane sa dane wychodzace i przychodzace, a liczyc zaczyna kazde rozpoczete 100kB, jesli przetranswerujesz 202 kB w jednej sesji to skasuje Cie za 300.
N6220 & moto c975
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
a jaka irda ? - na chipsecie Vishay np ? bo jezeli tak to i tak wyciagniecie na niej 7 kilo to sukces - gratuluje
polecam BT jezeli mozna albo kabel najlepiej oryginal 
a co do kabli - mi jeden taki nieoryginal zostawil swoj zawias w telefonie
- bylo troche zabawy aby go wyciagnac 

a co do kabli - mi jeden taki nieoryginal zostawil swoj zawias w telefonie

- maclat
Nie mam pojecia na jakim chipsecie, z reszta ten transfer jest oszacowany na podstawie sciagniecia zaledwie kilku malych plikow 
Co do tego naliczania to jest jak myslalem, co w sumie bylo dosc oczywiste. Ale ktos mnie nastraszyl ze nalicza sie za KAZDY pakiet danych
to by bylo troche niedorzeczne, bo za godzinna rozmowe na gg wyzerowalbym cale konto
Nie potrafie znalezc danych o klasie EDGE'a tej nokii, ale juz mniejsza z tym
Dzieki za pomoc

Co do tego naliczania to jest jak myslalem, co w sumie bylo dosc oczywiste. Ale ktos mnie nastraszyl ze nalicza sie za KAZDY pakiet danych

Nie potrafie znalezc danych o klasie EDGE'a tej nokii, ale juz mniejsza z tym
Dzieki za pomoc

N6820 +IPlus Simdata via IRdA