Powstaje nowoczesna sieć w Polsce

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Powstaje nowoczesna sieć w Polsce

Post autor: Procio »

media2.pl pisze:Budowa szybkiej sieci Internetowej w Polsce powoli staje się faktem. W ciągu najbliższych trzech lat prawie każdy mieszkaniec wschodniej części Polski będzie mógł korzystać z szybkiego Internetu... czytaj więcej
Fajnie, że znalazło się też moje województwo :) ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Powstaje nowoczesna sieć w Polsce

Post autor: Jo_gurt »

Brzmi to trochę abstrakcyjnie i mało precyzyjnie. No będzie światełko... i co dalej?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jo_gurt pisze:No będzie światełko... i co dalej?
No jak to co ;) - BMT :hyhy:
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Moje województwo też się znalazło ale :
90 proc. gospodarstw domowych Polski Wschodniej otrzymają dostęp do szybkiego Internetu.
Pewnie jak zwykle u mnie nie będzie , kolejny niewypał ...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Wiecie co, gdybym wierzył w te ich bajki to miałbym teraz w domu łącze światłowodowe 100 Mb/s, żal Mi już tych nowoczesnych sieci :] Jak ma być w Polsce tani internet, duże transfery jak łącze operatorskie jest drogie ? :dobani:
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Chciał bym dożyć czasów gdy w Polsce będzie tak jak w pewnej wiosce (wiosce!!) w Norwegii w której bywam czasem, tam w każdym domu jest światłowód i normalką jest 25 Mb/s
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Jak ma być w Polsce tani internet, duże transfery jak łącze operatorskie jest drogie ?
A łącza operatorskie są drogie,bo kosztowna jest infrastruktura,w której jesteśmy zapóźnieni względem krajów "zachodnich",i amortyzacja inwestycji nie rozkłada się w czasie,tylko musi "szokować" ceną.
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

Mnie to już nawet nie śmieszą takie 'niusy'
Budowa szybkiej sieci Internetowej w Polsce powoli staje się faktem. W ciągu najbliższych trzydziestu lat prawie każdy mieszkaniec wschodniej części Polski będzie mógł korzystać z szybkiego Internetu...
Taka jest rzeczywistość.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Dzisiaj wyczytałem też, że we Francji szykują się już do założenia internetu 100mb/s... Co prawda ma to trwać do 5lat chyba czy jakoś tak, ale i tak dobrze...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Już ja widzę te wasze sieci:
media2.pl pisze:natomiast w województwie kujawsko-pomorskim taka sieć została już wybudowana (Kujawsko-Pomorska Sieć Informacyjna) ze środków ZPORR na lata 2004-2006, a aktualnie planuje się jej dalszą rozbudowę.
Powinienem znać sprawę od podszewki (mieszkałem przez ładnych paręnaście lat), a pierwszy raz o tym czytam :rotfl:

Źródło: media2.pl
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

A najlepsze jest to że niektórzy będą chwalić się 100Mbps-owym internetem wykorzystując do 2% jego przepustowości:)
Bo i tak część serwerów, z których pobierane są dane ma ograniczenia i będzie miała ograniczenia. A jak ktoś będzie chciał szybciej coś pociągnąć to będzie musiał dopłacić (vide RS).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

A p2p? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

media2.pl pisze:natomiast w województwie kujawsko-pomorskim taka sieć została już wybudowana (Kujawsko-Pomorska Sieć Informacyjna) ze środków ZPORR na lata 2004-2006, a aktualnie planuje się jej dalszą rozbudowę.
Dla sektora publicznego ta sieć i tak nie ma najmniejszego znaczenia, gdyż ta oferta kierowana jest dla biznesu. My czekamy na sieć światłowodową dla klientów indywidualnych, kiedy tak się stanie ? :zdziwko:
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Na śląsku już się to dzieje :ok:

http://lubliniec.pl/?p=166.172.sc.2803
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
dorylek
Użytkownik forum

Post autor: dorylek »

Na śląsku dzięki firmie 3s i jej światłowodom jest wiele lokalnych operatorów (np. welnowiec.net).
Zaleta jest to że, gdy jestem użytkownikiem np. 1000lecie.pl mam lokalnie 50Mb/s do Wełnowca i vice versa

A ceny są bardzo konkurencyjne ;)

Patrząc na wschodnią część Polski widać że telekomuna dalej jest jedynym większościowym operatorem..
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Tylko problem z 3s jest taki że zasięg sieci nie dochodzi do północnej części województwa, chodzi mi o Lubliniec, Myszków, Częstochowę.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

dorylek pisze:Patrząc na wschodnią część Polski widać że telekomuna dalej jest jedynym większościowym operatorem..
Nie trzeba wcale daleko i na wschód patrzeć - wystarczy wybudować dom w np.Panewnikach,Kostuchnie,Murckach,i spróbować się do internetu podłączyć :]
Jak się będzie miało szczęście,to będzie w zasięgu jakiś urynanet albo HSPA.
Jak nie - pozostaje Orange Freedom Pro z oszałamiającą prędkością 200 kbps :rotfl:

[ Dodano: 2009-12-16, 20:52 ]
lubczyk pisze:Tylko problem z 3s jest taki że zasięg sieci nie dochodzi do północnej części województwa, chodzi mi o Lubliniec, Myszków, Częstochowę.
I pewnie prędko nie dojdzie,bo jednak odległości są spore,a po drodze pola...
Za to na południe mają iść,aż do Bielska.
dorylek
Użytkownik forum

Post autor: dorylek »

Słyszałem że, w Panewnikach jest jakaś sieć WiFI.
Oraz mała sieć http://nasz-internet.pl/

Co do Murcki i Kostuchny nie wiem, ale prawdopodobnie jakąś część ma UPC / (stream.pl ?)
Jednak nie mogę ocenić stabilności. Wiem że Netia w pewnych częściach Panewnik, jest przepraszam za stwierdzenie - szmatława.

Z ciekawości osiedle W. Witosa w Katowicach ma tylko UPC / Hyperion, co interesujące nikt nie zbudował sieci lokalnej w oparciu chociażby o 3s (co mnie dziwi, czyżby jakaś zmowa?). Światłowód nie tak daleko jest...
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

Tak czytam ten artykuł i zastanawiam się (wiem, że to nierealne) czy nie lepiej byłoby, aby np. Tepsie dać te pieniądze i niech wybudują coś porządnego, a nie coś takiego, bo co z tego, że wybudują sieć szkieletową, skoro np. cena 1 Mb w tej sieci w kujawsko-pomorskim wynosi 150 zł.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jakoś czarno to widzę jak by miała to robić TP-sa, ostatnio i tak inwestycje wstrzymała :hyhy: Mnie nie chcieli przyłączyć do sieci choć były warunki techniczne i zrozum takich :rotfl:
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

sp6huk Tepsia "obraziła się" na UKE/mieszkańców i dlatego nieinwestowana - pamiętam z wywiad z prezesem TP, gdzie żalił się, że w jakieś gminie wybudował sieć o przepustowości ok. 6Mb/s, a 80% mieszkańców "poleciała" do Netii (BSA) zamiast do TP.

Teraz TP zawarła z UKE pozwolenie, mają przeznaczyć 3 mld zł na inwestycje, więc wolałbym dać jej jeszcze te unijne pieniądze i zamiast tych 1,2 miliona linii niech zrobią 2,5 o jakiś dobrych przepustowościach.
ODPOWIEDZ