Problem z prędkością

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zizu09
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością

Post autor: zizu09 »

Witam! Mam router Edimaxa i rozdzieliłem nim internet z linii telefonicznej - Netii. Jest to net 6mb na dwa kompy stacjonarne - bezprzewodowo. Mój problem polega na tym, że jak na tamtym drugim kompie ktoś intensywnie wysila internet to na drugim jest zmuła.. Ping (wg opcji start->uruchom->ping) z 50~ms spada na 90-150 a niekiedy pojawia się "upłynął limit czasu żądania" - do tego niektóre strony wczytują się kilka razy dłużej. Idąc za speedtest.net gdy tamten nic nie robi np. nic nie pobiera przez internet to prędkość mierzona na tym drugim kompie (co zamula) wynosi 6,11mbs a gdy tamten pobiera to jest 1,5-2mbs..
Czy to zawsze musi tak być? jestem w tym kompletnie zielony wiec pytam. pozdrawiam

np. żeby zedytowac tu posta muszę czekać ponad 20s na załadowanie się ....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z prędkością

Post autor: Jo_gurt »

zizu09 pisze:Mój problem polega na tym, że jak na tamtym drugim kompie ktoś intensywnie wysila internet to na drugim jest zmuła.
To normalne przy tanich routerach.
zizu09 pisze:Idąc za speedtest.net gdy tamten nic nie robi np. nic nie pobiera przez internet to prędkość mierzona na tym drugim kompie (co zamula) wynosi 6,11mbs a gdy tamten pobiera to jest 1,5-2mbs..
I dziwi cię to? Przecież masz 6Mbps, nie ważne ile kompów podepniesz - suma zawsze będzie 6Mbps.
zizu09 pisze:Czy to zawsze musi tak być?
Jedyna rada to albo ręczne limitowanie prędkości na kompach, tak żeby coś zostało dla tego drugiego, albo kupienie routera z QoSem lub Bandwidth Managerem.
ODPOWIEDZ